Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν για τις χρεοκοπίες μικρών τραπεζών

Η ΕΚΤ στηρίζει τα σχέδια της Κομισιόν για τις χρεοκοπίες μικρών τραπεζών
Οι πτωχεύσεις τραπεζών έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες
Τους κανόνες που προτείνει η Κομισιόν για κλείσιμο των μικρότερων τραπεζών όταν χρεοκοπούν στηρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να είναι πιο φιλόδοξοι και να ισχύουν σε όλο το μπλοκ.
Οι πτωχεύσεις τραπεζών έχουν τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις πρόσφατες καταρρεύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες της Silicon Valley Bank και της Signature Bank και τη διάσωση της Credit Suisse από την UBS.
Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση της ΕΕ ορίζει ότι τα χρηματοδοτούμενα από τον κλάδο συστήματα εγγύησης καταθέσεων (DGS) αναλαμβάνουν νωρίτερα τη ζημία όταν μια τράπεζα χρεοκοπεί, μια κρίσιμη αλλαγή για τις μεσαίου μεγέθους τράπεζες που δεν διαθέτουν πόρους όπως ομόλογα που μπορούν να διαγραφούν.

Οι ενστάσεις της ΕΚΤ

Η ΕΚΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις αλλαγές, οι οποίες αποσκοπούν στην αποφυγή της διάσωσης από τους φορολογούμενους, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν περισσότερο και να διευκολύνουν την εξαγορά μιας τράπεζας που χρεοκοπεί.
"Το επίπεδο φιλοδοξίας της προτεινόμενης νομοθετικής δέσμης είναι περιορισμένο από αυτή την άποψη", ανέφερε η ΕΚΤ σε νομική γνωμοδότηση.
"Η ΕΚΤ ενθαρρύνει τους νομοθέτες της Ένωσης να εναρμονίσουν και να επεκτείνουν ... τη δυνατότητα των ΣΑΤ να υποστηρίζουν τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων σε ένα εξαγοράζον πιστωτικό ίδρυμα".
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η πτώχευση μιας μεγάλης τράπεζας στο μπλοκ αντιμετωπίζεται από το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB), αλλά η εκκαθάριση της αμέσως κατώτερης βαθμίδας υπόκειται σε διαφορετικές εθνικές πρακτικές που μπορεί να καταλήξουν στη χρήση χρημάτων των φορολογουμένων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης