Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική κρίση Γεωργίας – Ουκρανίας λόγω… Saakashvili

Διπλωματική κρίση Γεωργίας – Ουκρανίας λόγω… Saakashvili
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
Βίντεο του φυλακισμένου πρώην προέδρου της Γεωργίας Mikheil Saakashvili, που εμφανίστηκε εμφανώς αδυνατισμένος κατά τη διάρκεια κατάθεσης στο δικαστήριο, προκάλεσε διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Τιφλίδα και το Κίεβο, το οποίο κατηγόρησε τον παραδοσιακό σύμμαχό του ότι ενεργούσε κατ' εντολή της Ρωσίας.
Σε απάντηση, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy ζήτησε από τον πρεσβευτή της Γεωργίας στο Κίεβο να φύγει «εντός 48 ωρών» για να διαβουλευθεί με την Τιφλίδα σχετικά με τη μεταφορά του πρώην ηγέτη της Γεωργίας στην Ουκρανία για ιατρική περίθαλψη.
Την Τετάρτη, ωστόσο, ο Irakli Kobakhidze, πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανό Όνειρο, απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας μεταφοράς, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει «καμία διαβούλευση» με το Κίεβο.
Πρόσθεσε ότι η απόφαση του Zelenskyy να στείλει τον πρεσβευτή της Γεωργίας στην Ουκρανία πίσω στην Τιφλίδα προκειμένου να διαπραγματευτεί τη μεταφορά του Saakashvili είναι «λυπηρή και προσβλητική».
Σημειώνεται πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους της Τιφλίδας για να δείξουν υποστήριξη στην Ουκρανία και απογοήτευση σχετικά με την απόφαση του κυβερνώντος κόμματος Γεωργιανού Ονείρου να μην συμμετάσχει στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο φιλοδυτικός Saakashvili συνελήφθη κατά την επιστροφή του στη Γεωργία τον Οκτώβριο του 2021 μετά από σχεδόν μια δεκαετία στο εξωτερικό - η οποία περιελάμβανε μια περίοδο ως περιφερειακός κυβερνήτης στην Ουκρανία - και καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για κατάχρηση εξουσίας.
Η επιδείνωση της κατάστασής του μετά τη φυλάκισή του έχει προκαλέσει δημόσια κατακραυγή στη Γεωργία και στη Δύση.
Ο Zelenskyy κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δολοφόνησε τον Saakashvili «στα χέρια των γεωργιανών αρχών», σημειώνοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας έχει επίσης ουκρανική υπηκοότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης