Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Αυταρχική κατρακύλα Macron με απειλές για κλείσιμο των social media

Γαλλία: Αυταρχική κατρακύλα Macron με απειλές για κλείσιμο των social media
Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για τις αυταρχικές απειλές του Γάλλου Προέδρου - Προσπαθεί να τα μαζέψει το Élysée
Ο Emmanuel Macron αντιμετωπίζει οξείες αντιδράσεις στη γαλλική δημόσια σφαίρα αφού απείλησε να αποκόψει τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο για να σταματήσει η εξάπλωση της βίας τις τελευταίες πολυτάραχες ημέρες.
Αξιωματούχοι των Ηλυσίων και υπουργοί της κυβέρνησης απάντησαν την Τετάρτη επιμένοντας ότι ο πρόεδρος δεν απειλούσε με «γενικό μπλακ άουτ» αλλά αντ' αυτού με «περιστασιακή και προσωρινή» αναστολή των πλατφορμών.
Τα σχόλια του Macron ήρθαν ουσιαστικά να στηρίξουν τους Υπουργούς του, οι οποίοι κατηγούσαν συνεχώς τους νέους που χρησιμοποιούν τα πλατφόρμες όπως το Snapchat και το TikTok, για την οργάνωση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας μετά τον θάνατο του 17χρονου Nahel.
«Πρέπει να σκεφτούμε πώς οι νέοι χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα, στην οικογένεια, στο σχολείο, θα πρέπει να υπάρχουν απαγορεύσεις… και όταν τα πράγματα ξεφεύγουν, ίσως χρειαστεί να τα ρυθμίσουμε ή να τα κόψουμε» ήταν η επίμαχη φράση του Macron στην συνάντηση του με τους 250 δήμαρχους, των οποίων οι δήμοι επλήγησαν από τις ταραχές των νέων με την γαλλική αστυνομία.
Άμεσα απάντησαν πολυάριθμες οργανώσεις από την κοινωνία των πολιτών καθώς και επιφανείς Γάλλοι επισημαίνοντας τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Macron.
Ο Olivier Faure, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έγραψε στο Twitter: «Η χώρα των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των πολιτών δεν μπορεί να ευθυγραμμιστεί με αυτές τις μεγάλες δημοκρατίες της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν».
Ενώ ο Olivier Marleix από το κεντροδεξιό Les Républicains πρόσθεσε: «Κόψτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Όπως η Κίνα, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα; Ακόμα κι αν είναι πρόκληση για να αποσπάσει την προσοχή, είναι πολύ κακόγουστο».
Από την πλευρά της κοινωνίας των πολιτών η Fatima Ouassak, συνιδρύτρια της κολεκτίβας Front de Mères (Μέτωπο της Μητέρας) που εκπροσωπεί τους γονείς στα banlieues της εργατικής τάξης έκανε λόγο για μία τακτική αντιπερισπασμού τονίζοντας σε τηλεοπτική συνέντευξη πως πρόκειται για «μια τακτική εκτροπής. Αντί να συζητάμε για το θέμα της αστυνομικής βίας… αποστρέφουμε την ευθύνη των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και των γονέων».
Σε μία επιχείρηση damage control πηγές του Προεδρικού επέμειναν ότι ο Μακρόν «δεν είχε πει σε καμία στιγμή ότι οραματιζόταν να κόψει το δίκτυο με την έννοια ενός γενικού μπλακ άουτ». Ο πρόεδρος είχε καταστήσει σαφές ότι ήθελε μια «ήρεμη και μελετημένη» συζήτηση σχετικά με τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις πρόσφατες αναταραχές» ανέφεραν από το Élysée.
«Ο πρόεδρος πιστεύει ότι πρέπει να σκεφτούμε τη χρήση των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και ποια βάση θα μπορούσε να υπάρχει για ενδεχόμενες απαγορεύσεις ή διοικητικά μέτρα» συμπλήρωσαν σε μία προσπαθεια να κατευναστεί το κύμα των δημόσιων αντιδράσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης