Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρακτικά Fed: Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων αλλά με βραδύτερο ρυθμό - Αβέβαιες οι επιπτώσεις από τη σύσφιξη

Πρακτικά Fed: Έρχονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων αλλά με βραδύτερο ρυθμό - Αβέβαιες οι επιπτώσεις από τη σύσφιξη
Πιθανή η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, λένε οι αξιωματούχοι της Fed...
Σε περαιτέρω επιτοκιακές αυξήσεις προσανατολίζεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με τα Πρακτικά της Federal Reserve από τη διήμερη συνεδρίαση της 13ης – 14ης Ιουνίου…
Ειδικότερα, σχεδόν όλοι οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη συνεδρίασή τους τον Ιούνιο δήλωσαν ότι είναι πιθανή η περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής - εάν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων που χαρακτήριζαν τη νομισματική πολιτική από τις αρχές του 2022.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να μην αυξήσουν τα επιτόκια εν μέσω ανησυχιών για την οικονομική ανάπτυξη, παρότι τα περισσότερα μέλη πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις.
Επικαλούμενοι τον καθυστερημένο αντίκτυπο της πολιτικής και άλλες ανησυχίες, διείδαν το περιθώριο να παρακάμψουν τη συνεδρίαση του Ιουνίου μετά από 10 συνεχόμενες επιτοκιακές αυξήσεις.
Οι αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι «αφήνοντας αμετάβλητο το εύρος στόχου θα είχαν περισσότερο χρόνο για να αξιολογήσουν την πρόοδο της οικονομίας σε σχέση με τους στόχους της Επιτροπής (FOMC) για μέγιστη απασχόληση και σταθερότητα τιμών».

Δισταγμοί…

Από την άλλη, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς εξέφρασαν δισταγμό για πολλούς παράγοντες.
Όπως είπαν, μια σύντομη παύση θα έδινε στην Επιτροπή χρόνο να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των αυξήσεων, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 5 ποσοστιαίες μονάδες - οι πιο επιθετικές κινήσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.
«Η οικονομία αντιμετώπιζε αντίθετους ανέμους από αυστηρότερους πιστωτικούς όρους, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που πιθανότατα θα επιβάρυναν την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό - αν και η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη», αναφέρεται στα πρακτικά.
Η ομόφωνη απόφαση για μη αύξηση ήρθε «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τις καθυστερήσεις με τις οποίες η πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό».

Διαφωνία

Πάντως, το έγγραφο αντανακλούσε κάποια διαφωνία μεταξύ των μελών.
Σύμφωνα με το υλικό προβολής που κυκλοφόρησε μετά τις συνεδριάσεις στις 13-14 Ιουνίου, δύο από τους 18 συμμετέχοντες περίμεναν ότι μια επιτοκιακή αύξηση θα ήταν κατάλληλη φέτος ενώ 12 περίμεναν δύο ή περισσότερες.
«Οι συμμετέχοντες που τάσσονταν υπέρ της αύξησης κατά 25 μονάδες βάσης σημείωσαν ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε πολύ σφιχτή, η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας ήταν ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και ότι υπήρχαν ελάχιστες σαφείς ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε τροχιά επιστροφής στον στόχο του 2% της Επιτροπής» αναφέρουν τα πρακτικά.
Ακόμη εκείνοι που ευνοούσαν τη σύσφιξη, υπήρχε η γενική αίσθηση ότι ο ρυθμός των αυξήσεων, που περιελάμβαναν τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες σε διαδοχικές συναντήσεις, θα μειωνόταν.
«Πολλοί [αξιωματούχοι] σημείωσαν επίσης ότι, μετά την ταχεία αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής πέρυσι, η Επιτροπή είχε επιβραδύνει τον ρυθμό σύσφιξης και ότι ήταν σκόπιμο να υπάρξει περαιτέρω συγκράτηση του ρυθμού σύσφιξης πολιτικής προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρόνος για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της αυστηροποίησης» αναφέρουν τα πρακτικά.
Κατά τ’ άλλα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ως επί το πλείστον κολλήσει με το αφήγημα ότι δεν θέλουν να ενδώσουν στη μάχη με τον πληθωρισμό.
Υπενθυμίζεται πως σε παρατηρήσεις στο Κογκρέσο μια εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της 13ης-14ης Ιουνίου, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είπε ότι η κεντρική τράπεζα έχει «πολύ δρόμο μπροστά της» για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2%.
Επισημαίνεται πως ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Fed σημείωσε αύξηση μόλις -0,3% τον Μάιο - αν και εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει ποσοστό 4,6% σε ετήσια βάση.
Η αγορά εργασίας έχει επίσης δείξει κάποια σημάδια χαλάρωσης, αν και οι θέσεις εργασίας εξακολουθούν να υπερβαίνουν τους διαθέσιμους εργαζομένους με διαφορά σχεδόν 2 προς 1.
Οι αξιωματούχοι της Fed τόνισαν τη σημασία της μείωσης αυτής της ανισότητας.

Δείτε εδώ τα Πρακτικά

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης