Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό: Καταγγελία για ιρανική επιχείρηση κατάληψης δύο πετρελαιοφόρων - Στο ναδίρ οι σχέσεις των δύο χωρών

Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό: Καταγγελία για ιρανική επιχείρηση κατάληψης δύο πετρελαιοφόρων - Στο ναδίρ οι σχέσεις των δύο χωρών
«Το ιρανικό Ναυτικό έκανε προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ

Το Ιράν προσπάθησε να καταλάβει δύο πετρελαιοφόρα κοντά στα στενά του Ορμούζ σήμερα Τετάρτη 5/7, πυροβολώντας εναντίον ενός από αυτά, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ανέφερε ότι και στις δύο περιπτώσεις, τα ιρανικά πολεμικά πλοία υποχώρησαν αφού το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανταποκρίθηκε σε σήματα κινδύνου, προσθέτοντας ότι και τα δύο εμπορικά πλοία συνέχισαν τα ταξίδια τους, μεταδίδει το Associated Press.
«Το ιρανικό Ναυτικό έκανε προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα», δήλωσε ο Hockins, εκπρόσωπος του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ.
«Το Ναυτικό των ΗΠΑ απάντησε αμέσως και απέτρεψε αυτές τις κατασχέσεις».
Είπε επίσης ότι τα πυρά που στράφηκαν εναντίον του δεύτερου σκάφους δεν προκάλεσαν θύματα ή μεγάλες ζημιές.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επισημαίνει ότι το Ιράν έχει κατασχέσει τουλάχιστον πέντε εμπορικά πλοία τα τελευταία δύο χρόνια και έχει παρενοχλήσει αρκετά άλλα. Πολλά από τα περιστατικά έχουν συμβεί μέσα και γύρω από το στενό του Ορμούζ, το στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το 20% του συνόλου του αργού πετρελαίου.
Δεν υπήρξε κανένα άμεσο ιρανικό σχόλιο για τα νέα περιστατικά.
Οι εντάσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης αυξάνονται σταθερά από το 2015, όταν η κυβέρνηση Trump αποσύρθηκε μονομερώς από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και επανέφερε σειρά κυρώσεων. Το Ιράν απάντησε εντείνοντας τις πυρηνικές δραστηριότητές του -οι οποίες λέει ότι είναι καθαρά ειρηνικές- και επίσης παρέχει οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας, γράφει το Bloomberg.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης