Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας - Το Πεκίνο ακύρωσε και πάλι την επίσκεψη Borrell, προτιμά τη... Yellen (ΗΠΑ)

Στο κόκκινο οι σχέσεις ΕΕ - Κίνας - Το Πεκίνο ακύρωσε και πάλι την επίσκεψη Borrell, προτιμά τη... Yellen (ΗΠΑ)
Η ακύρωση, ή η πιθανή αναβολή, έρχεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στο Πεκίνο την Πέμπτη
Σε νέα ακύρωση του ταξιδίου του υποχρέωσε τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, η Κίνα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο λόγο.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borrell επρόκειτο αρχικά να επισκεφθεί το Πεκίνο τον Απρίλιο για τον ετήσιο στρατηγικό διάλογο ΕΕ-Κίνας με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Qin Gang, αλλά αυτό αναβλήθηκε αφού ο Borrell βρέθηκε θετικός στο Covid-19.
Την Τετάρτη, εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές υποθέσεις επιβεβαίωσε στο CNBC ότι η ομάδα του Borrell ενημερώθηκε από τους Κινέζους ομολόγους της ότι οι νέες ημερομηνίες 10-11 Ιουλίου δεν ήταν πλέον δυνατές και ότι θα έπρεπε να βρεθεί εναλλακτική λύση.
Τα υπό συζήτηση θέματα επρόκειτο να περιλαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin αρνήθηκε να δώσει λόγο για την ακύρωση κατά την ενημέρωση της Τετάρτης, αλλά πρόσθεσε: "Καλωσορίζουμε τον εκπρόσωπο υψηλού επιπέδου Borrell να επισκεφθεί την Κίνα το συντομότερο δυνατό χρόνο που θα είναι βολικός και για τις δύο πλευρές", σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η ακύρωση, ή η πιθανή αναβολή, έρχεται πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στο Πεκίνο την Πέμπτη.

Η μάχη του εμπορίου

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέους εξαγωγικούς περιορισμούς σε δύο μέταλλα, το γερμάνιο και το γάλλιο, τα οποία αποτελούν κλειδί για την κατασκευή ημιαγωγών και ηλεκτρονικών και έχουν χρήσεις από στρατιωτικό εξοπλισμό έως κινητά τηλέφωνα.
Η είδηση οδήγησε τις τιμές των μετάλλων σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ παράλληλα ώθησε τις εταιρείες σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τις προμήθειες, σύμφωνα με το Reuters.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο περιορισμούς στις εξαγωγές και μαύρες λίστες εμπορίου κατά της Κίνας, καθώς επιδιώκουν να περιορίσουν την ανάπτυξη της τεχνολογικής τους ισχύος.
Ο πρώην υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Wei Jianguo δήλωσε στην εφημερίδα China Daily ότι τα τελευταία μέτρα τη Δευτέρα ήταν «μόνο η αρχή» και ότι «αν οι περιορισμοί υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα γίνουν σκληρότεροι στο μέλλον, τα αντίμετρα της Κίνας θα κλιμακωθούν επίσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης