Τελευταία Νέα
Διεθνή

Grantham (GMO): Η φρενίτιδα του Nasdaq απλά καθυστέρησε το κραχ της σούπερ φούσκας - Έρχεται σε λίγους μήνες η βουτιά 44% στον S&P 500

Grantham (GMO): Η φρενίτιδα του Nasdaq απλά καθυστέρησε το κραχ της σούπερ φούσκας - Έρχεται σε λίγους μήνες η βουτιά 44% στον S&P 500
Ο Grantham διέγνωσε μια "υπερφούσκα" που εκτείνεται σε μετοχές, κατοικίες και εμπορεύματα τον Ιανουάριο του 2022
Υπάρχει μια τεράστια φούσκα στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, αλλά η τρέλα της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να καθυστερήσει την αναπόφευκτη κατάρρευσή της για μερικούς μήνες ακόμη, λέει ο Jeremy Grantham.
"Είχαμε μια πολύ περίπλοκη αλλά αρκετά τυπική σούπερ φούσκα, που έχανε αέρα με τον παραδοσιακό τρόπο, μέχρι και αυτό το πρόσφατο ράλι", δήλωσε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο ιστορικός της αγοράς και συνιδρυτής της GMO.
"Προσπαθούμε να ξετυλίξουμε μια φούσκα και έχουμε μια εντελώς διαφορετική που έχει αναδειχθεί πάνω σε ένα αρκετά στενό μέτωπο", πρόσθεσε.
Ο Grantham διέγνωσε μια "υπερφούσκα" που εκτείνεται σε μετοχές, κατοικίες και εμπορεύματα τον Ιανουάριο του 2022.
Δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι πιθανότατα βρισκόταν στο τελικό της στάδιο και ότι ένα ιστορικό κραχ φαινόταν επικείμενο.
Ο S&P 500 και ο Nasdaq έκλεισαν το 2022 με σημαντικές απώλειες, αλλά έχουν σημειώσει ράλι 16% και 32% αντίστοιχα φέτος.

Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης

Ένας βασικός λόγος για την ανάκαμψή τους ήταν ο θόρυβος γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.
Η τιμή της μετοχής της Chipmaker Nvidia έχει εκτοξευθεί κατά 190% φέτος, ενώ οι μετοχές της Microsoft έχουν εκτιναχθεί πάνω από 40% σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ - εν μέρει επειδή ο γίγαντας του λογισμικού έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στη μητρική εταιρεία της ChatGPT, την OpenAI.
Άλλες εταιρείες με έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως η Tesla και η Meta Platforms, σημείωσαν επίσης τεράστια κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο.
Ο Grantham, ο οποίος είχε προβλέψει το κραχ της dot-com το 2000 και την κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων το 2008, δήλωσε στην WSJ ότι η φρενίτιδα της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά για άλλα δύο τρίμηνα.
Αλλά προειδοποίησε ότι δεν θα σταματήσει την υπερφούσκα από το να σκάσει τελικά.
Προειδοποίησε πέρυσι ότι ο S&P 500 μπορεί να πιάσει πάτο κάτω από τις 2.500 μονάδες - μια βίαιη πτώση 44% από το σημερινό του επίπεδο.
Αν η πρόβλεψη του Grantham είναι σωστή, η GMO θα επωφεληθεί.
Έχει τοποθετήσει στοιχήματα κατά αρκετών μετοχών με υψηλές πτήσεις ανάπτυξης και έχει φορτωθεί σε μετοχές βαθιάς αξίας που αναμένει ότι θα λάμψουν τα επόμενα χρόνια.
Η ύφεση θα είναι μια "θαυμάσια ευκαιρία να βγάλουμε χρήματα", δήλωσε στην WSJ ο Ben Inker, συν-επικεφαλής της εταιρείας για την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων.
Η GMO έχει επίσης ποντάρει στον δοκιμαζόμενο τομέα των εμπορικών ακινήτων, ο οποίος έχει πληγεί σκληρά από τη στροφή προς την εξ αποστάσεως εργασία, το απότομο κόστος δανεισμού και τις φοβισμένες τράπεζες που αποσύρουν τον δανεισμό.
Για παράδειγμα, έχει αγοράσει ομόλογα που συνδέονται με το Bellagio Resort & Casino στο Λας Βέγκας, ανέφερε η WSJ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης