Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόσοβο: Επίσκεψη Lajčak (EE) στην Πρίστινα - Ικανοποίηση από τις επαφές με την πολιτική ηγεσία

Κόσοβο: Επίσκεψη Lajčak (EE) στην Πρίστινα - Ικανοποίηση από τις επαφές με την πολιτική ηγεσία
Ο Miroslav Lajčak συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου Viosa Osmani και τον πρωθυπουργό Albin Kurti
O ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον διάλογο Σερβίας-Κοσόβου, Miroslav Lajčak, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την αποκλιμάκωση της έντασης στο βόρειο Κόσοβο, μετά τις επαφές που είχε σήμερα στην Πρίστινα.
Ο Miroslav Lajčak συναντήθηκε με την πρόεδρο του Κοσόβου Viosa Osmani και τον πρωθυπουργό Albin Kurti σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί η κρίση και να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Ο κ. Lajčak δήλωσε, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ότι η πολιτική ηγεσία του Κοσόβου έδειξε να κατανοεί την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης, με τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών σε τέσσερις δήμους όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του και στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά του Κοσόβου σημειώνοντας ότι ήταν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση η λήψη μέτρων.
Συμπλήρωσε επίσης ότι εάν διαπιστωθεί πως το Βελιγράδι δεν συνεργάζεται, θα ληφθούν μέτρα και κατά της Σερβίας.
«Η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν έτοιμες κυρώσεις και για τη Σερβία, οι οποίες θα εφαρμοστούν εάν γίνει αντιληπτό ότι το Βελιγράδι δεν ενεργεί σύμφωνα με τα αιτήματα της ΕΕ. Αυτή είναι η απόφαση των κρατών μελών. […]
Επιθυμία μου είναι να μην υπάρξουν κυρώσεις και τα δύο μέρη να βρεθούν στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευτούν πώς θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα», ανέφερε ο απεσταλμένος της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της στάσης που τηρεί η Πρίστινα για την κρίση στο βόρειο Κόσοβο, διέκοψε από την 1η Ιουλίου όλες τις επαφές σε επίπεδο επιτροπών, ανέστειλε τις επιδοτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος IPA, όπως και τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής από την βοήθεια που προβλέπεται για τα δυτικά Βαλκάνια.
Ο Miroslav Lajčak αύριο, Τετάρτη, θα επισκεφτεί το Βελιγράδι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης