Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ισπανία εξάρθρωσε διεθνές δίκτυο διακινητών μεταναστών - 15 συλλήψεις με την συνδρομή της Europol

Η Ισπανία εξάρθρωσε διεθνές δίκτυο διακινητών μεταναστών - 15 συλλήψεις με την συνδρομή της Europol
Το κύκλωμα μετέφερε μετανάστες από τη Συρία στην Ισπανία σε μια κυκλική διαδρομή μέσω του Σουδάν και της βόρειας Αφρικής
Η ισπανική αστυνομία διέλυσε οργανωμένο δίκτυο διακίνησης μεταναστών που εμπλέκεται σε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επιχείρηση λαθρεμπορίας, η οποία περιελάμβανε την μεταφορά μεταναστών από τη Συρία στην Ισπανία σε ένα ταξίδι 8.000 χιλιομέτρων μέσω Σουδάν.
Πρόκειται για μία έρευνα διάρκειας ενός έτους, την οποία συντόνισε η Europol και συμμετείχαν δεκάδες αστυνομικοί από τη Γαλλία, τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Αποκάλυψε εστίες λαθρεμπορίας μεταναστών στη Βόρεια Αφρική και τη Βόρεια Ευρώπη, καθώς και τον πυρήνα του κυκλώματος στο νότια Ισπανία.
Επιπλέον, οι αρχές ανακάλυψαν ότι η συμμορία, υπό την ηγεσία ενός Σύρου ύποπτου, δρούσε από το 2017 και φέρεται να εμπλέκεται και σε λαθρεμπόριο πυροβόλων όπλων και ναρκωτικών. Η ισπανική Policía Nacional ανέφερε ότι 15 άτομα συνελήφθησαν – 14 στη νοτιοανατολική επαρχία Αλμερία και ένα στη Μάλαγα – εκ των οποίων οι 13 προφυλακίστηκαν. 
Οι Σύροι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη συνήθως περνούν από την Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά η διαδρομή που είχε προσφέρει το συγκεκριμένο κύκλμα -έπαιρνε έως και 20.000 ευρώ (17.000 λίρες) ανά άτομο- ακολούθησε μια κυκλική διαδρομή χιλιάδων χιλιομέτρων παρακάμπτοντας το πέρασμα της κεντρικής Μεσογείου. Μόνο ένα ταξίδι από τη Συρία στο Χαρτούμ του Σουδάν είναι περίπου 3.000 χλμ. 
«Εγκατεστημένο σε πολλές χώρες της ΕΕ και της Μέσης Ανατολής, το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποίησε μια ασυνήθιστα μακρά και δαπανηρή διαδρομή για να διακινήσει παράτυπους μετανάστες από τη Συρία στην ΕΕ. Εκκινώντας από τη Συρία, οι παράτυποι μετανάστες μεταφέρθηκαν μέσω του Σουδάν ή των ΗΑΕ προς τη Λιβύη. Από τη Λιβύη μεταφέρθηκαν στην Αλγερία, πριν το ταξίδι στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου», ανακοίνωσε η Europol.
Ως προς τον ισπανικό βραχίονα της επιχείρησης, ειδικευόταν στο να φέρνει άτομα στην Ισπανία από την Αλγερία με ταχύπλοα, να τους εξασφαλίζει κατάλυμα στην Ισπανία και στη συνέχεια να οργανώνει τη μετέπειτα μεταφορά τους σε τρίτες χώρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης