Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από 1 δισ. τα κονδύλια του Κρεμλίνου προς τη Wagner – Η εταιρεία του Prigozhin που έχει εξοργίσει τον Putin

Πάνω από 1 δισ. τα κονδύλια του Κρεμλίνου προς τη Wagner – Η εταιρεία του Prigozhin που έχει εξοργίσει τον Putin
Ο ιδρυτής της Wagner Evgeny Prigozhin, ο οποίος είναι επίσης συνιδιοκτήτης της εταιρείας τροφοδοσίας Concord, κέρδισε δισεκατομμύρια ρούβλια από κρατικές συμβάσεις
Την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε αφήσει έντονα να εννοηθεί ότι οι κατηγορίες για διαφθορά εναντίον του επικεφαλής της Wagner, Evgeny Prigozhin, θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν, δεδομένου ότι η μισθοφορική εταιρεία είχε λάβει δισεκατομμύρια σε κρατικά κονδύλια.
Ο Putin το είπε αυτό, ενώ εξήγησε σε ομιλία του ότι οι κατηγορίες για προδοσία εναντίον του είχαν ουσιαστικά διαγραφεί, καθώς είχε εξοριστεί στη Λευκορωσία.
Ο Putin διευκρίνισε περαιτέρω τις ημέρες που ακολούθησαν τη σύντομη απόπειρα εξέγερσης στις 23-24 Ιουνίου ότι ο Wagner προμηθεύεται και χρηματοδοτείται εδώ και καιρό από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπουργείο Άμυνας.
Αυτή η μεγάλη επένδυση εξηγεί ίσως γιατί η ομάδα έγινε τόσο απαραίτητη για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Αλλά όλα αυτά ερευνώνται τώρα.

Πάνω από 1 δις. τα κονδύλια προς του Wagner

Ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε, σε δηλώσεις που έκανε σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς, ότι μεταξύ Μαΐου 2022 και Μαΐου 2023, οι ρωσικές αρχές διέθεσαν 86,26 δισεκατομμύρια ρούβλια (1,04 δισεκατομμύρια δολάρια) για μισθούς και πληρωμές κινήτρων για τους μαχητές της Wagner.
Επιπλέον, ο ιδρυτής της Wagner Evgeny Prigozhin, ο οποίος είναι επίσης συνιδιοκτήτης της εταιρείας τροφοδοσίας Concord, κέρδισε δισεκατομμύρια ρούβλια από κρατικές συμβάσεις, πρόσθεσε ο Putin.
"Όταν η συντήρηση της ομάδας Wagner βρισκόταν στους ώμους του κράτους, ο ιδιοκτήτης της Concord έλαβε... 80 δισεκατομμύρια ρούβλια (960 εκατομμύρια δολάρια) από το κράτος μέσα σε ένα χρόνο, προμηθεύοντας τρόφιμα στο στρατό", δήλωσε ο Putin.
"Ελπίζω ότι κανείς δεν έκλεψε τίποτα κατά την εκπλήρωση αυτών [των συμβάσεων]", είχε πει ο Putin, τονίζοντας ότι οι αρχές "σίγουρα θα το ψάξουν".
Άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν έκτοτε παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν την έκταση του τεράστιου πλούτου και των συμμετοχών του Prigozhin.

Οι λεπτομέρειες των συμβάσεων

Ο Dmitry Kiselyov, επικεφαλής του ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya, δήλωσε ότι συνολικά η Wagner "έχει λάβει λίγο περισσότερα από 858 δισεκατομμύρια ρούβλια (9,8 δισεκατομμύρια δολάρια) στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπέγραψε με το κράτος".
Το σύνολο των συμβάσεων που αφορούν μόνο την άμυνα είναι λίγο κάτω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Υπάρχει ένα παρόμοιο, ξεχωριστό ποσό που υπολογίζεται επιπλέον μέσω της εταιρείας τροφοδοσίας του, Concord.
Συνολικά αυτό ισοδυναμεί με 19 δισεκατομμύρια δολάρια. "Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν κερδίσει τόσα πολλά, αλλά εξακολουθεί να είναι ενδεικτικό του μεγέθους της επιχείρησης και του μεγέθους των φιλοδοξιών", διευκρίνισε ωστόσο ο Kiselyov.
Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας ότι η εταιρεία του Prigozhin είχε μεγάλη επιρροή στα μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι κάποιοι μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι η ομάδα Wagner ήταν η πιο ικανή μονάδα πρώτης γραμμής που είχε η Ρωσία.
Τονίζοντας ότι δεν ήθελε να "μειώσει την αξία κανενός", ο Kiselyov υπενθύμισε ότι οι τακτικές ρωσικές μονάδες ήταν ταχύτερες στην κατάληψη της βαριά αμυνόμενης πόλης Μαριούπολη από ό,τι τα στρατεύματα του Wagner στην κατάληψη του προπυργίου του Ντονμπάς, του Αρτιομόφσκ (γνωστού ως Μπαχμούτ στην Ουκρανία).
Τα λόγια του Kiselyov είναι σημαντικά και αποτελούν πιθανότατα άμεση αντανάκλαση της σκέψης και της συναίνεσης του Κρεμλίνου επί του θέματος, δεδομένου ότι ως επικεφαλής του μεγάλου κρατικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Rossiya Segodnya, διορίστηκε απευθείας από τον Putin (από το 2013).
Στο Rossiya Segodnya ανήκουν και λειτουργούν το Sputnik, το RIA Novosti, το inoSMI και πολλές άλλες οντότητες που εποπτεύονται από το κράτος.
Προς το παρόν φαίνεται ότι τα περιουσιακά στοιχεία της Wagner στη Ρωσία θα απορροφηθούν από το υπουργείο Άμυνας και την κυβέρνηση- ωστόσο, παραμένουν εικασίες σχετικά με το τι θα γίνει με τα ξένα συμβόλαια και περιουσιακά στοιχεία του ομίλου με έδρα την Αγία Πετρούπολη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε προ ημερών ότι οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Wagner και των αφρικανικών κρατών θα εναπόκειται στις αντίστοιχες κυβερνήσεις να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Wagner έχει εγκαταλείψει τις εκτεταμένες συναλλαγές και την παρουσία της στην Αφρική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης