Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πεισματικά κατά της Wall Street το Macro Fund της JPMorgan – Βλέπει το κραχ να έρχεται, παρά την ευφορία

Πεισματικά κατά της Wall Street το Macro Fund της JPMorgan – Βλέπει το κραχ να έρχεται, παρά την ευφορία
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, το ταμείο έχει τοποθετήσει στοιχήματα ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές θα πέσουν
Η αφήγηση που προωθεί το παγκόσμιο ράλι των μετοχών από τα μέσα Μαρτίου έχει ως εξής: Η οικονομία των ΗΠΑ θα αντέξει μια χαρά τα υψηλότερα επιτόκια, και οι προσπάθειες τόνωσης της Κίνας θα βοηθήσουν να συνεχιστεί η μετά-πανδημική ανάκαμψη της χώρας αυτής.
Ο Shrenick Shah, συν-διαχειριστής του JPMorgan Global Macro Opportunities Fund, με υπό διαχείριση κεφάλαια 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων), δεν το πιστεύει όμως.
Η αδυναμία στη μεταποίηση, η σύσφιξη της ρευστότητας και οι αυστηρότερες πιστωτικές συνθήκες δείχνουν όλα μια συρρικνούμενη οικονομία των ΗΠΑ και η αισιοδοξία για την Κίνα είναι αδικαιολόγητη, δήλωσε.
Τις τελευταίες έξι εβδομάδες, το ταμείο έχει τοποθετήσει στοιχήματα ότι οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές μετοχές θα πέσουν, συμπεριλαμβανομένης μιας θέσης σε παράγωγα που αποδίδει αν οι μετοχές τεχνολογίας υποχωρήσουν.
Έχει επίσης φορτωθεί με κρατικά ομόλογα, είπε.

Το κόστος των θέσεων

Προς το παρόν, η απαισιοδοξία του κοστίζει ακριβά.
"Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συρρίκνωση", δήλωσε ο Shah.
"Βλέπουμε έναν ξεκάθαρο αδύναμο βιομηχανικό ή κατασκευαστικό κύκλο, ο οποίος είναι επίσης ξεκάθαρος σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Αυτές οι απόψεις μας οδήγησαν στο να είμαστε short σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και long σε κρατικά ομόλογα".
Η άποψη του Shah αντικατοπτρίζει την άποψη ορισμένων επενδυτών ότι οι μετοχές και η οικονομία δεν είναι δυνατόν να αντέξουν απέναντι στην εκστρατεία των κεντρικών τραπεζών να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια.
Μια σημαντική κόκκινη σημαία: Οι αποδόσεις του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλότερες από εκείνες των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, μια λεγόμενη ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων που έχει μακρύ ιστορικό σωστής πρόβλεψης των υφέσεων.

Η άνοδος των αγορών

Ωστόσο, η αγορά έχει αψηφήσει τους σκεπτικιστές.
Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index έχει αποδώσει 14% φέτος, ενώ η φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη έχει ωθήσει τον δείκτη Nasdaq 100 σε άνοδο 39%.
Ο δείκτης JPMorgan Global Macro Opportunities έχει χάσει 7,3% τον τελευταίο μήνα, ενώ ένας δείκτης που παρακολουθεί τα βραχυπρόθεσμα μετρητά έχει επιστρέψει 0,3%.
"Είναι λίγο επώδυνο να κάθεσαι σε αυτό το σημείο αυτή τη στιγμή", δήλωσε η Nicola Rawlinson, επικεφαλής ειδικός επενδύσεων για μακροοικονομικές στρατηγικές στην JPMorgan Asset Management, αλλά η ομάδα είναι πεπεισμένη ότι η πραγματικότητα της εικόνας θα αρχίσει τελικά να συνειδητοποιείται.
Το ταμείο έχει μεγάλο περιθώριο να επενδύει σε μετοχές, ομόλογα και παράγωγα με βάση την ανάλυση των παγκόσμιων οικονομικών τάσεων, με στόχο να ξεπεράσει την απόδοση που μπορεί να επιτύχει ένας επενδυτής κρατώντας μετρητά.
Έχει αποδώσει 3,6% ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία έως τις 31 Μαΐου, ξεπερνώντας την ετήσια πτώση 0,2% του δείκτη αναφοράς του.
Ο Shah λέει ότι οι πελάτες είναι άνετοι με την τοποθέτηση του αμοιβαίου κεφαλαίου και η ομάδα του εξετάζει την κατάσταση με ανοιχτό μυαλό.
"Εάν τα θεμελιώδη μεγέθη μεταβληθούν τότε, τότε θα αλλάξουμε τις απόψεις μας σαφώς", δήλωσε ο Shah, προσθέτοντας ότι θα παρακολουθεί στενά τη ρευστότητα και τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, ιδίως στις τεχνολογικές, βιομηχανικές και τραπεζικές επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης