Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ενισχύεται το αντιδυτικό μέτωπο – Στον Οργανισμό της Σαγκάης το Ιράν – To 2024 η ένταξη της Λευκορωσίας

Ενισχύεται το αντιδυτικό μέτωπο – Στον Οργανισμό της Σαγκάης το Ιράν – To 2024 η ένταξη της Λευκορωσίας
Θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ρώσου προέδρου μετά την ανταρσία της Wagner
(upd2) Την ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) ενέκριναν κατά τη σημερινή διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής οι ηγέτες του SCO, σε μια ακόμα εξέλιξη που έρχεται να πιστοποιήσει πως ενισχύεται διαρκώς το αντιδυτικό μέτωπο παγκοσμίως.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, το Ιράν έγινε το 9ο μέλος του Οργανισμού, στον οποίο συμμετέχουν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ενώ στην τοποθέτηση του ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη και της Λευκορωσίας, η οποία αποτελεί κράτος - παρατηρητής του SCO.
O SCO ιδρύθηκε το 2001 από τη Ρωσία και την Κίνα με απώτερο στόχο να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί η επιρροή της Δύσης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας.
Εκτιμάται ότι με την ένταξη του Ιράν και αργότερα της Λευκορωσίας, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης θα εδραιωθεί περαιτέρω τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία.

Το 2024 η σειρά της Λευκορωσίας

Η ένταξη της Λευκορωσίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης ως πλήρους μέλους αναμένεται στη Σύνοδο Κορυφής του 2024 υποστήριξε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Vinay Kvatra.
Όπως είπε η Kvatra, τα κράτη μέλη του Οργανισμού χαιρετίζουν την απόφαση να υπογράψουν ένα μνημόνιο δέσμευσης για την ένταξη της Λευκορωσίας στον SCO.

Jinping: Να διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας ζήτησε να «διασφαλιστεί η περιφερειακή ειρήνη» και να «καταβληθούν προσπάθειες για να προστατευθούν η περιφερειακή ειρήνη και η κοινή ασφάλεια».
«Είναι κοινή μας ευθύνη να πετύχουμε μακροχρόνια ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Η Κίνα είναι έτοιμη να προωθήσει πολιτικές λύσεις σε φλέγοντα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα», υπογράμμισε ο Κινέζος πρόεδρος, τονίζοντας πως η Κίνα «θα συνεχίσει προς τη δίκαιη κατεύθυνση της παγκοσμιοποίησης, θα αντιταχθεί στον προστατευτισμό, στις μονομερείς κυρώσεις καθώς και στη γενίκευση του όρου της εθνικής ασφάλειας».

Putin: Κίνδυνος παγκόσμιας σύρραξης και νέας οικονομικής κρίσης

Για τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύρραξης και μιας νέας οικονομικής κρίσης λόγω της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης χρέους από τα αναπτυγμένα κράτη προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, ο οποίος κατά την τοποθέτηση του στην διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ευχαρίστησε τους ηγέτες του Οργανισμού για τη στήριξη που παρείχαν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της Wagner.
«Οι γεωπολιτικές αντιθέσεις γίνονται εντονότερες.
Η υποβάθμιση του διεθνούς συστήματος ασφαλείας συνεχίζεται.
Οι κίνδυνοι μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης αυξάνονται στο πλαίσιο της ανεξέλεγκτης συσσώρευσης χρεών στις ανεπτυγμένες χώρες, της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και της αυξανόμενης φτώχειας σε όλο τον κόσμο, που επιδεινώνεται από την επισιτιστική και περιβαλλοντική ασφάλεια.
Και όλα αυτά τα προβλήματα, καθένα από τα οποία είναι περίπλοκο και ποικίλο με τον δικό του τρόπο, στο σύνολο τους οδηγούν σε μια αξιοσημείωτη αύξηση του δυναμικού σύγκρουσης.
Η Ρωσία τα αισθάνεται όλα αυτά άμεσα» υποστήριξε ο Putin, ο οποίος υπογράμμισε ότι υπό αυτές τις δυσοίωνες συνθήκες ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις και συμβάλλει «πραγματικά στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην εξασφάλιση βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης των κρατών μελών και στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των λαών».
Μάλιστα ο Putin τόνισε ότι η Μόσχα σχεδιάζει να ενισχύσει τους δεσμούς με τον Οργανισμό Συνεργασίας για τη Σαγκάη και ότι υποστηρίζει τη μετάβαση σε τοπικά νομίσματα.

Πιο ενωμένοι από ποτέ οι Ρώσοι

Αναφερόμενος στην ανταρσία της Wagner, ο Putin – σημειώνεται πως η σημερινή του τοποθέτηση και παρουσία ήταν η πρώτη μετά την εξέγερση του Prigozhin – αφού ευχαρίστησε τους ηγέτες της Κίνας, της Ινδίας αλλά και των υπόλοιπων κρατών του Οργανισμού για τη στήριξη τους, υποστήριξε πως ο ρωσικός λαός είναι πιο ενωμένος από ποτέ.
«Ο ρωσικός λαός είναι πιο ενωμένος από ποτέ.
Οι ρωσικοί πολιτικοί κύκλοι και το σύνολο της κοινωνίας απέδειξαν ξεκάθαρα την αλληλεγγύη και την υψηλή υπευθυνότητα τους για την τύχη της Πατρίδας, μιλώντας ως ένα ενιαίο μέτωπο κατά της απόπειρας της ένοπλης εξέγερσης.
Θα ήθελα με αυτήν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου από τις χώρες της SCO που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις ενέργειες της ρωσικής ηγεσίας για την προστασία της συνταγματικής τάξης της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών.
Το εκτιμούμε ιδιαίτερα» υποστήριξε ο Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης