Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπόγειος πόλεμος Ευρώπης - Κίνας για το αμερικανικό LNG - Πυρετός συμβολαίων για τον εφοδιασμό του χειμώνα

Υπόγειος πόλεμος Ευρώπης - Κίνας για το αμερικανικό LNG - Πυρετός συμβολαίων για τον εφοδιασμό του χειμώνα
Ο αυξανόμενος αριθμός μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υπογράφονται από Ευρωπαίους και Κινέζους αγοραστές θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επεκτείνουν τις υποδομές εξαγωγών
Στα άκρα οδηγείται η κούρσα μεταξύ ευρωπαϊκών και κινεζικών ενεργειακών ομίλων για να κλειδώσουν τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, επιταχύνοντας παράλληλα και τις επενδύσεις σε μια σειρά από εξαγωγικά έργα που θα ενισχύσουν μια αγορά που αντιμετωπίζει πιθανή έλλειψη εφοδιασμού.
Ο αυξανόμενος αριθμός μακροπρόθεσμων συμβάσεων που υπογράφονται από Ευρωπαίους και Κινέζους αγοραστές θα βοηθήσει τις ΗΠΑ να επεκτείνουν τις υποδομές εξαγωγών ώστε να τεθεί σε λειτουργία η προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG - αέριο που ψύχεται σε υγρή μορφή για ασφαλή αποθήκευση και μεταφορά μέσω θαλάσσης ή οδικών μεταφορών - αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η περιοχή αγωνίστηκε να αντικαταστήσει το αέριο που προερχόταν από τη Ρωσία μέσω αγωγών.
Η ζήτηση για το αέριο αυξήθηκε επίσης παρά την πίεση για στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για καθαρές μηδενικές εκπομπές, δημιουργώντας μια στενότητα στην αγορά και προκαλώντας την εκτίναξη των τιμών πέρυσι.

Πυρετός συμβολαίων

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου Cheniere υπέγραψε 15ετή συμφωνία για την προμήθεια της νορβηγικής Equinor και σύμβαση για περισσότερα από 20 χρόνια με την κινεζική ENN.
Επιπλέον, η ανταγωνίστρια Venture Global LNG υπέγραψε συμφωνία 20 ετών με τη γερμανική Securing Energy for Europe (SEFE), ενώ η γαλλική TotalEnergies αγόρασε μερίδιο 219 εκατ. δολαρίων σε τερματικό σταθμό στο Τέξας για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο οποίος αναπτύσσεται από τον ενεργειακό όμιλο NextDecade με έδρα το Χιούστον.
Οι ανακοινώσεις προστίθενται σε μια σταθερή ροή συμφωνιών μεταξύ αμερικανών εξαγωγέων και ευρωπαϊκών ή κινεζικών οντοτήτων τα τελευταία χρόνια.
Από κοινού η Ευρώπη και η Κίνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 40% των συμβάσεων προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που συμφωνήθηκαν μεταξύ 2021 και τέλους Ιουνίου 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights.
Η Κίνα αντιπροσώπευε το 24,4%, λόγω των μεγάλων όγκων που υπογράφηκαν το 2021 και το 2022.
Μέχρι στιγμής το 2023, η Ευρώπη έχει συνάψει περισσότερες ποσότητες από την Κίνα.
Αυτές οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες αγοράς είναι απαραίτητες για νέα ή επεκτεινόμενα έργα LNG, καθώς αναλαμβάνουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
1_285.JPG
Οι προοπτικές

Η πίεση στις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου είχε πέρυσι βαθύτατο αντίκτυπο σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, των οποίων η ενεργειακή ασφάλεια ακρωτηριάστηκε καθώς η Ευρώπη τα ξεπέρασε για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αυξημένη χωρητικότητα θα διευκολύνει επίσης τα έθνη αυτά να εξασφαλίσουν φυσικό αέριο για να αντικαταστήσουν τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας.
"Οι περισσότερες ποσότητες είναι καλές για την αγορά και με τις νέες συμφωνίες θα δούμε να αναπτύσσονται περισσότερα έργα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου", δήλωσε ο Sindre Knutsson, εταίρος της Rystad Energy, υπεύθυνος έρευνας για το φυσικό αέριο και το LNG.
Οι περισσότερες προμήθειες "μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για τις αναδυόμενες αγορές που δεν μπορούν να δεσμευτούν σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια", πρόσθεσε.
Αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως η ευελιξία των συμβολαίων για τη μεταπώληση σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Ωστόσο, οποιαδήποτε χαλάρωση της αγοράς από νέα έργα θα πάρει χρόνο.
Το μεγαλύτερο μέρος της σχεδιαζόμενης πρόσθετης εξαγωγικής ικανότητας των ΗΠΑ δεν πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα μέσα της δεκαετίας.
Οι Ευρωπαίοι αγοραστές είναι επιφυλακτικοί στην υπογραφή μακροπρόθεσμων συμφωνιών LNG, καθώς προσπαθούν να αποδεσμεύσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα.
Όμως, τα συμβόλαια που προσφέρουν οι αμερικανοί εξαγωγείς συχνά επιτρέπουν στους αγοραστές να εκτρέπουν τα φορτία σε άλλες οντότητες, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους ευρωπαίους αγοραστές να μείνουν με το φυσικό αέριο για περισσότερο χρόνο από όσο επιθυμούν.
"Οι Ευρωπαίοι αγοραστές δίνουν μια πρόσθετη ώθηση στα αμερικανικά έργα για να προωθηθούν προς τη γραμμή του τερματισμού", δήλωσε ο Michael Stoppard, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής για το φυσικό αέριο στην S&P Global Commodity Insights.
"Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει ένα αμερικανικό έργο LNG εάν μπορεί να συγκεντρώσει ένα χαρτοφυλάκιο ασιατών και ευρωπαίων αγοραστών, καθώς μειώνει τον κίνδυνο γι' αυτούς".

Η αλλαγή της αγοράς

Το ενδιαφέρον της Ευρώπης για την εξασφάλιση αμερικανικού LNG αποτελεί μια έντονη μετατόπιση σε σχέση με λίγα μόλις χρόνια πριν, όταν οι ανησυχίες σχετικά με τη ρύπανση ώθησαν τη γαλλική κυβέρνηση να παρέμβει για να καταστρέψει μια συμφωνία ύψους 7 δισ. δολαρίων μεταξύ της εταιρείας κοινής ωφέλειας Engie και της NextDecade.
Μιλώντας μετά την υπογραφή της συμφωνίας της εταιρείας του με την NextDecade πριν από λίγες εβδομάδες, ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies Patrick Pouyanne δήλωσε ότι "ενισχύει την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο".
Λίγο αφότου ο Vladimir Putin έστειλε ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία πέρυσι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen ανακοίνωσαν ένα στρατηγικό σύμφωνο βάσει του οποίου οι εταιρείες της ΕΕ θα επιδιώξουν να εγγυηθούν μεγαλύτερη ζήτηση για το αμερικανικό LNG, μια προσπάθεια να ωθήσουν τις επενδύσεις σε μεγαλύτερη εξαγωγική ικανότητα.
Οι αμερικανοί αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση θα αντέξει.
Ο εμπορικός διευθυντής της Cheniere, Anatol Feygin, δήλωσε πρόσφατα στους αναλυτές ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές σε υψηλά επίπεδα "παρά τη ρητορική περί μηδενικών ρύπων και την πίεση που ασκείται από την πολιτική στις προοπτικές της ζήτησης".
Όσον αφορά την Ασία, δήλωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη και η "ενεργειακή εξέλιξη" της περιοχής θα "στηρίξουν δεκαετίες αύξησης της ζήτησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, οδηγώντας στην ανάγκη για σημαντικές επενδύσεις σε νέα δυναμικότητα υγροποίησης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης