Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ταφόπλακα ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς: Χωρίς μαχητικά αεροσκάφη έως το τέλος της αντεπίθεσης

Ταφόπλακα ΝΑΤΟ στους Ουκρανούς: Χωρίς μαχητικά αεροσκάφη έως το τέλος της αντεπίθεσης
Δεν υπάρχει ακόμα η δυνατότητα για εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων και των ομάδων συντήρησης στα F-16
Σχετικά Άρθρα
Παρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια της Δύσης να σπάσει ένα ακόμα «ταμπού» της και να στείλει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, πλέον φαίνεται πως αυτό το σενάριο δεν θα είναι εφικτό τουλάχιστον άμεσα καθώς αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ διευκρινίζουν πως αυτό είναι πιθανό να γίνει αφού πρώτα θα έχει ολοκληρωθεί η αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Πρόκειται για μια παραδοχή που επί της ουσίας βάζει «ταφόπλακα» στις φιλοδοξίες των Ουκρανών να επιτύχουν κάτι ουσιαστικό στην αντεπίθεση τους, η οποία αν και έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ένα μήνα – από τις 4 Ιουνίου – δεν έχει αποφέρει επί της ουσίας κανένα αποτέλεσμα.
Αντιθέτως, οι Ουκρανοί, οι οποίοι λένε πως έχουν καταφέρει να ανακαταλάβουν μερικές δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όταν οι Ρώσοι έχουν καταλάβει μια έκταση τουλάχιστον 604.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, φέρονται να έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Είναι πάντως κοινή παραδοχή πως χωρίς την κατάλληλη αεροπορική υποστήριξη, είναι αδύνατο για τους Ουκρανούς να έχουν έστω και μια ελπίδα να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για την ανακατάληψη σημαντικών εδαφών.

ΝΑΤΟ: Όχι άμεσα μαχητικά στην Ουκρανία

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, αντιναύαρχος Rob Bauer υποστήριξε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να λάβει μαχητικά αεροσκάφη έως το τέλος της αντεπίθεσης της.
Όπως είπε, το αίτημα της Ουκρανίας για αεροσκάφη δεν πρόκειται να επιλυθεί βραχυπρόθεσμα.
Συγκεκριμένα, ο Bauer σημείωσε ότι η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων αλλά και των ομάδων συντήρησης των μαχητικών – και ειδικά των F-16 – δεν θα είναι δυνατή παρά μόνο με την ολοκλήρωση της αντεπίθεσης.

Διστακτικό το Κίεβο

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αρχίσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, ενώ είναι άγνωστο ποια κράτη είναι πρόθυμα να προμηθεύσουν με F-16 την Ουκρανία.
Από την πλευρά του το Κίεβο δεν θέλει να ασκήσει περαιτέρω πίεση στη Δύση για τα μαχητικά αεροσκάφη για αυτό το θέμα, καθώς γνωρίζει ότι εξαρτάται στρατιωτικά άμεσα από τη Δύση.
Αυτό υποστήριξε σε δηλώσεις του ο Yury Ignat, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο οποίος στις αρχές Ιουνίου είχε αναφέρει πως σύντομα, εντός του καλοκαιριού, ήταν δυνατό να αρχίσει η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων στο εξωτερικό.
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky είχε αναφέρει πως η εκπαίδευση των πολιτών θα μπορούσε να αρχίσει τον Αύγουστο, επισημαίνοντας πως σε διάστημα 6 με 7 μηνών θα μπορούσε το Κίεβο να παραλάβει και το πρώτο δυτικό αεροσκάφος.

www.bankingenws.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης