Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Ρωσία περνά σε ενεργητική άμυνα – Aπεγνωσμένοι οι Ουκρανοί, «ετοιμάζουν χτύπημα στις 5/7 στο εργοστάσιο στη Zaporozhye»

H Ρωσία περνά σε ενεργητική άμυνα – Aπεγνωσμένοι οι Ουκρανοί, «ετοιμάζουν χτύπημα στις 5/7 στο εργοστάσιο στη Zaporozhye»
Σε έναν μήνα αιματηρών μαχών, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο 8 χωριών στη ρωσική πρώτη γραμμή - Για αυτά τα 8 χωριά η Ουκρανία έχασε σε νεκρούς και τραυματίες 15.000 στρατιώτες….
(upd13) Έκλεισε ένας μήνας από την αντεπίθεση της Ουκρανίας και όπως αναφέρουν δυτικοί εμπειρογνώμονες… ο Ουκρανικός στρατός απέτυχε να σπάσει την ρωσική άμυνα.
Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ότι κατά την διάρκεια της αντεπίθεσης δεν θα δοθούν πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία…
Οι απώλειες των Ουκρανών είναι πρωτοφανείς, μέσα σε ένα μήνα επιθετικών ενεργειών έχασαν 15.000 στρατιώτες ενώ οι ρωσικές δυνάμεις σε πολλά μέτωπα περνάνε σε ενεργητική άμυνα.
Από τις 4 Ιουνίου, ο Ουκρανικός στρατός είχε χάσει περίπου 2.500 μονάδες διαφόρων όπλων, 15 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα και 920 τεθωρακισμένα οχήματα πάσης φύσεως.
Στο μεταξύ, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye (ZNPP) τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, ρίχνοντας πυρομαχικά με ραδιενεργά απόβλητα που αφαιρέθηκα από τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας στις 3 Ιουλίου.

Αυτό δήλωσε ο Renat Karchaa, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της εταιρείας Rosenergoatom, αναφερόμενος στις πληροφορίες που έλαβε.

Ένας μήνας αντεπίθεσης των Ουκρανών… που απέτυχε…

Στις 4 Ιουλίου έκλεισε ένας μήνας από την έναρξη της ουκρανικής επίθεσης.
Η κύρια κατεύθυνση των ουκρανικών επιθέσεων είναι το μέτωπο Zaporozhye και νότιο Donbass.
Σε έναν μήνα αιματηρών μαχών, ο ουκρανικός στρατός κατάφερε να πάρει τον έλεγχο 8 χωριών στη ρωσική πρώτη γραμμή.
Για αυτά τα 8 χωριά η Ουκρανία έχασε σε νεκρούς και τραυματίες 15.000 στρατιώτες….

Στην περιοχή Velikaya Novoselka, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει τις προσπάθειες επίθεσης σε μικρές ομάδες κατά μήκος της γραμμής Priyutnoye - Staromayorskoye.
Οι ρωσικές μονάδες έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να συγκρατήσουν τους Ουκρανούς, εξοντώνοντας καθημερινά δεκάδες Ουκρανούς στρατιώτες.
O ουκρανικός στρατός κατάφερε να σφηνώσει τη ρωσική άμυνα περίπου 300 μέτρα βόρεια του Rabotino στην περιοχή Orikhiv. \
Κατάφεραν να φτάσουν στην πρώτη γραμμή άμυνας των ρωσικών δυνάμεων και ακολούθησαν μάχες χαρακωμάτων.
Αφού μέρος των ρωσικών χαρακωμάτων καταλήφθησαν από τις ομάδες εφόδου της 65ης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκαν έντονα από το ρωσικό πυροβολικό. Μετά την ανασύνταξη, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αντεπίθεση, ανακαταλαμβάνοντας τις περισσότερες από τις χαμένες θέσεις.
Από το πρωί της 3ης Ιουλίου, το χωριό Rabotino στην περιοχή Zaporozhye παραμένει υπό τον έλεγχο του ρωσικού στρατού, δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

Στην περιοχή Kherson συνεχίζονται οι μάχες στην παράκτια ζώνη κοντά στη γέφυρα Antonovsky.
Οι ρωσικές μονάδες δεν έχουν ακόμη καθαρίσει την περιοχή η οποία περιπλέκεται από τους έντονους βομβαρδισμούς από το ουκρανικό πυροβολικό από την απέναντι όχθη του Δνείπερου.

H πιο επιτυχημένη αντεπίθεση των Ουκρανών δυτικά στο Bakhmut

Πιο επιτυχημένη είναι η προέλαση των ουκρανικών μονάδων στην περιοχή Bakhmut, όπου σχεδόν έφτασαν στο Kleshcheyevka και στο Berkhovka.
Ωστόσο, μετά από παρατεταμένες μάχες, ο ουκρανικός στρατός δεν κατάφερε ούτε να αποκόψει το ρωσικό οχυρό στην περιοχή Zheleznyanskoe — Dubovo-Vasilevka, ούτε να προχωρήσει στο Soledar από τα βόρεια.
Στις 2 Ιουλίου, οι ουκρανικές μονάδες κατάφεραν να διαπεράσουν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας και να φτάσουν στα περίχωρα της Berkhovka που βρίσκεται στα βορειοανατολικά του Bakhmut.
Τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν αντεπιθέσεις και ανέκτησαν τον έλεγχο των χαμένων θέσεων.
Οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στη νότια πλευρά του Bakhmut.
Οι προσπάθειες των ουκρανικών ομάδων επίθεσης να καταλάβουν οχυρά και υψώματα κοντά στο Kleshcheyevka και το Kurdyumovka ματαιώνονται από ρωσικά πυρά.
Εν μέσω των επιθετικών επιχειρήσεων των ουκρανικών δυνάμεων, ο ρωσικός στρατός κατάφερε τελικά να περάσει στην ενεργό άμυνα, πραγματοποιώντας επιτυχημένες τοπικές αντεπιθέσεις σε διάφορες γραμμές του μετώπου.
Μαζικά πλήγματα πυροβολικού και αεροπορίας σφυροκοπούν τις δυνάμεις του ουκρανικού στρατού που προχωρούν, οι ρωσικοί πύραυλοι χτυπούν στα μετόπισθεν των Ουκρανών και τώρα το ρωσικό πεζικό απομακρύνει τους Ουκρανούς με αντεπιθέσεις, ειδικά στα νότια μέτωπα.

Δραματικές οι απώλειες των Ουκρανών

Από τις 4 Ιουνίου, ο Ουκρανικός στρατός είχε χάσει περίπου 2.500 μονάδες διαφόρων όπλων, 15 αεροπλάνα, 3 ελικόπτερα και 920 τεθωρακισμένα οχήματα πάσης φύσεως.
Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 158 πυραύλους από το σύστημα HIMARS MLRS, 25 πυραύλους Storm Shadow και 386 μη επανδρωμένα οχήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.

Ουκρανική επίθεση με drones στη Μόσχα – Περιορισμός πτήσεων στο αεροδρόμιο Vnukovo

Επίθεση με drones κατά της Μόσχας εξαπέλυσαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 4 Ιουλίου το πρωί οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με τους Ρώσους πάντως να υποστηρίζουν πως τα συστήματα αεράμυνας αναχαίτισαν και κατέρριψαν όλα τα ουκρανικά UAV.
Συγκεκριμένα, πέντε drones κατευθύνονταν με διαφορετικό χρόνο απογείωσης κατά της Μόσχας.
Η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε τα τέσσερα drones πάνω από την περιοχή της Novaya Μόσχα και το πέμπτο στην περιοχή της Kaluga, νοτιοδυτικά της περιοχής της Μόσχας.
Λόγω της ουκρανικής επίθεσης, οι ρωσικές αρχές στο αεροδρόμιο του Vnukovo εξέδωσαν εντολή περιορισμού των πτήσεων, ενώ τουλάχιστον 14 πτήσεις ανακατευθύνθηκαν προς άλλα αεροδρόμια.
Για τρομοκρατική ενέργεια έκανε λόγο η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Maria Zakharova, η οποία υποστήριξε ότι η Ουκρανία επιχείρησε να κτυπήσει τις πολιτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένου και ενός αεροδρομίου.

ΝΑΤΟ: Η Ουκρανία δεν θα λάβει πολεμικά αεροπλάνα μέχρι το τέλος της αντεπίθεσης

Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Rob Bauer, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν θα λάβει μαχητικά αεροσκάφη μέχρι το τέλος της αντεπίθεσής της.
Ο Rob Bauer τόνισε επίσης ότι η εκπαίδευση πιλότων και συντήρησης αεροσκαφών δεν θα είναι διαθέσιμη παρά μόνο μετά την ολοκλήρωση της αντεπίθεσης.
Η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων να πετούν αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, το Κίεβο δεν θέλει να ασκήσει πίεση στις δυτικές χώρες σε αυτό το θέμα, καθώς εξαρτάται από την υποστήριξή τους, τόνισε ο Yury Ignat, εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Στις αρχές Ιουνίου, ο Ignat είχε αναφέρει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν σύντομα να πάνε στο εξωτερικό για εκπαίδευση. Στα τέλη Μαΐου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin ανακοίνωσε ότι η συλλογική Δύση αναμένει να ξεκινήσει την εκπαίδευση πιλότων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για τη χρήση του F-16 τις επόμενες εβδομάδες.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δανία και η Ολλανδία θα ηγηθούν του ευρωπαϊκού συνασπισμού που συντονίζει την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων.
Ο Zelensky έχει τονίσει ότι οι Ουκρανοί πιλότοι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη F-16 τον Αύγουστο και μετά από αυτό, σε έξι έως επτά μήνες, το πρώτο αεροσκάφος θα μπορούσε να φθάσει στην Ουκρανία.
Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov σημείωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη χρήση των F-16 μόνο το φθινόπωρο ή το χειμώνα, επειδή χρειάζεται χρόνος για την εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών.

Αυστριακός στρατός: Η αντεπίθεση της Ουκρανίας απέτυχε

Η Ουκρανία απέτυχε στο πρώτο στάδιο της αντεπίθεσής της και ουσιαστικά αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική, τόνισε ο Αυστριακός συνταγματάρχης και στρατιωτικός αναλυτής Markus Reisner.
«Κατά την άποψή μου, η πρώτη φάση της ουκρανικής επίθεσης απέτυχε.
Έγιναν προσπάθειες μαζικής προώθησης, σύμφωνα με τα εγχειρίδια του αμερικανικού στρατού.
Κατ' αρχήν, αυτό συνέβη με τη Ρωσία στην αρχή του πολέμου στήλες αρμάτων που προχωρούσαν γρήγορα.
Στη συνέχεια, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) άλλαξαν τακτική.
«Προσπαθούν να προχωρήσουν σε μικρές ομάδες επίθεσης, αυτή η τακτική είναι πολύ, πολύ αργή, αλλά φέρνει επιτυχία», πιστεύει ο συνταγματάρχης.
Κατά τη γνώμη του, θα πρέπει να αναμένονται πιο έντονες μάχες πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, αφού οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας «θέλουν να δείξουν για άλλη μια φορά ότι είναι σε θέση να ανακαταλάβουν εδάφη».

Anders Fogh Rasmussen (πρώην Επικεφαλής ΝΑΤΟ): Να δοθούν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας

Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen ελπίζει ότι οι σύμμαχοι θα δώσουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μέχρι να μπορέσει να ενταχθεί στην Συμμαχία.
Ο Anders Fogh Rasmussen πρότεινε ότι πολλές χώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής στη Λιθουανία θα υπογράψουν ένα έγγραφο που θα περιέχει μια υπόσχεση να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί από οποιαδήποτε ρωσική επίθεση στο μέλλον
Ορισμένες χώρες ενδέχεται να δώσουν στην Ουκρανία εγγυήσεις ασφαλείας μέχρι να μπορέσει να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
«Πιστεύω ότι ορισμένες χώρες θα υπογράψουν ένα έγγραφο πριν από τη σύνοδο κορυφής που δεσμεύονται να βοηθήσουν την Ουκρανία να αναπτύξει ικανότητες για να αμυνθεί έναντι μιας μελλοντικής ρωσικής επίθεσης».
Ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία πρέπει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσει «μακροπρόθεσμη ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη». «Ελπίζω ότι τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν στο Βίλνιους», πρόσθεσε.

Οι ρώσοι χτύπησαν την Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλεία στο Sumy

Αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε στο κτίριο που στεγάζει το γραφείο της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SBU) στην πόλη Sumy στη βόρεια Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Zelensky.
«Δυστυχώς, η χώρα μας δεν έχει αρκετά υψηλής ποιότητας συστήματα αεράμυνας για να υπερασπιστεί ολόκληρη την επικράτειά μας», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Οι βρετανοί αναγνωρίζουν τις επιτυχίες των ρωσικών Lancet

Το ρωσικό drone Lancet είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για τα ουκρανικά στρατεύματα, αναφέρει η The Telegraph.
Πρόσφατα, τα Lancets κατέστρεψαν ένα γαλλικό αυτοκινούμενο πυροβόλο όπλο CAESAR που παραδόθηκε στην Ουκρανία.
Ένα γιγαντιαίο όπλο δέχθηκε ένα άμεσο χτύπημα από ένα drone, το οποίο καταστράφηκε σε κομμάτια αναφέρει η The Telegraph .
Σημειώνεται ότι οι ειδικοί εκτίμησαν ιδιαίτερα τις δυνατότητες του ρωσικού drone και προειδοποίησαν ότι η εκτεταμένη χρήση του έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Οι κεφαλές των «drones αυτοκτονίας», όπως συχνά αποκαλούνται, εκρήγνυνται κατά την πρόσκρουση και είναι πολύ φθηνότερες από τους πυραύλους κρουζ ή βαλλιστικούς πυραύλους».
Στα τέλη Ιουνίου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε ένα βίντεο στο οποίο ένα γαλλικό αυτοπροωθούμενο πυροβόλο CAESAR ανατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο στη ζώνη ειδικής επιχείρησης ενώ προσπαθούσε να κρυφτεί από το Lancet.

Medvedev: η απόπειρα εξέγερσης δεν άλλαξε τη στάση των πολιτών

Η απόπειρα ένοπλης εξέγερσης δεν είχε καμία επίδραση στη στάση των Ρώσων πολιτών για συμβασιούχους υπαλλήλους στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SVO).
Μόνο την τελευταία εβδομάδα σχεδόν 10.000 άτομα υπέγραψαν σύμβαση με τις Ένοπλες Δυνάμεις (AF) της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας (SB) της Ρωσικής Ομοσπονδίας Dmitry Medvedev σε μια συνάντηση για τα θέματα πρόσθετης στελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με συμβασιούχους στρατιωτικούς.
«Θέλω να σημειώσω συγκεκριμένα ότι η απόπειρα ένοπλης εξέγερσης δεν άλλαξε τη στάση των πολιτών για συμβασιούχους σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση», είπε ο Μedvedev, τονίζοντας ότι οι Ρώσοι «συμβασιούχοι στρατιωτικοί και εθελοντές επιδεικνύουν υψηλό, θα έλεγε κανείς, πολύ υψηλό επίπεδο υποστήριξης προς τον πρόεδρο και το κράτος».
«Μόνο την τελευταία εβδομάδα, σχεδόν 10.000 άνθρωποι υπέγραψαν συμβάσεις με τις ένοπλες δυνάμεις», σημείωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Παραδοχή Harper’s Magazine: ΗΠΑ και ΝΑΤΟ φταίνε για Ουκρανία – Έχει δίκιο η Ρωσία

Τα λάθη της αμερικανικής πολιτικής και τις ευθύνες της Δύσης για τις πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία αρχίζουν και αναγνωρίζουν ολοένα και πιο ανοιχτά τα δυτικά ΜΜΕ, υιοθετώντας θέσεις που από τη πρώτη στιγμή έχει διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο η Ρωσία.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του Harper’s Magazine, το οποίο αναφέρει ότι η πολιτική απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξει την επέκταση του ΝΑΤΟ προς την ανατολική Ευρώπη, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις και τις ενστάσεις της Ρωσίας, οδήγησε σε αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Στα τέλη του 2024 ετοιμοπόλεμο το ρωσικό αεροπλανοφόρο Admiral Kuznetsov

Έτοιμο να ενταχθεί στο ρωσικό στόλο στα τέλη του 2024, εφόσον περάσει επιτυχώς όλες τις δοκιμές και τα τεστ ασφαλείας, θα είναι το μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο «Admiral Kuznetsov».
Αξιωματούχος της ναυπηγικής βιομηχανίας υποστήριξε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, πως βάσει του τελευταίου σχεδίου, οι δοκιμές στην θάλασσα θα αρχίσουν την άνοιξη του 2024 και θα ακολουθήσουν το φθινόπωρο οι προβλεπόμενες κρατικές δοκιμές.
«Εάν το σκάφος περάσει με απόλυτη επιτυχία τις δοκιμές, τότε θα μεταφερθεί στο Ναυτικό στα τέλη του 2024.
Εάν κάτι πάει στραβά στις δοκιμές, τότε η διαδικασία αναπόφευκτα θα αναβληθεί για το 2025» επισήμανε ο αξιωματούχος.
Όπως λέει, το αεροπλανοφόρο τελεί υπό επισκευή στο 35ο επισκευαστικό εργοστάσιο πλοίων εδώ και περίπου 6 χρόνια και η καθυστέρηση στην παράδοση του οφείλεται αφενός στην αναβολή παραδόσεων από τις εταιρείες που συμμετέχουν στο έργο αφετέρου στις διαρκείς βελτιωτικές απαιτήσεις του πελάτη.
Μόλις ολοκληρωθούν οι επεμβάσεις αυτές επισκευής και αναβάθμισης, εκτιμάται πως η ζωή του αεροπλανοφόρου θα έχει παραταθεί κατά 20 χρόνια.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις σε τουλάχιστον 4 τομείς του μετώπου και πραγματοποίησαν οριακές προόδους στις 3 Ιουλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν αντεπιτιθέμενες επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Lyman.
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις αντεπιθέσεις στην περιοχή Bakhmut, στη δυτική συνοριακή περιοχή Donetsk-Zaporizhia και στη δυτική Zaporizhia.
Οι Ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους στην ανατολική Ουκρανία και το γεωγραφικό υλικό δείχνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει νοτιοδυτικά του Bakhmut.
Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν επίσης 28,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη νότια Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.
Οι ουκρανικές δυνάμεις σημείωσαν περιορισμένα κέρδη νότια του Orikhiv στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia.

Περιορισμένες επιθέσεις στη γραμμή Svatove-Kreminna

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν περιορισμένες επιθέσεις στη γραμμή Svatove-Kreminna και νότια της Kreminna στις 3 Ιουλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Makiivka (22 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna), Torske (14 χλμ δυτικά της Kreminna), Yampolivka ( 17 χλμ δυτικά της Kreminna) και Zolotarivka (16 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης κοντά στο Nevske (18 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και στη δασική περιοχή Serebrianska (10 χλμ νότια της Kreminna).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ουκρανικές θέσεις κοντά στο Novoselivske (15 χλμ βορειοδυτικά του Svatove) στις 2 και 3 Ιουλίου.
Ο αρχηγός της Τσετσενικής Δημοκρατίας επιβεβαίωσε στις 2 Ιουλίου ότι οι ειδικές δυνάμεις της Τσετσενίας Akhmat συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή της Kreminna.
Στοιχεία του Ρωσικού Συντάγματος Μηχανοκίνητων Τυφεκίων 228 Φρουρών (90th Guards Tank Division, Central Military District) επιχειρούν κοντά στην Kreminna και ότι η 85η Ταξιαρχία του 2ου Σώματος Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk επιχειρεί κοντά στο Bilohorivka (νοτιοδυτικά της Kreminna).

Σκληρές μάχες δυτικά του Bakhmut

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιοχή Bakhmut στις 3 Ιουλίου.
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι τα ρωσικά στρατεύματα διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις δυτικά του ίδιου του Bakhmut και βορειοδυτικά του Bakhmut κοντά στο Orikhovo-Vasylivka (10 xlm βορειοδυτικά), Minkivka (13 χλμ βορειοδυτικά) και Bohdanivka (5 χλμ βορειοδυτικά).
Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανέφερε στις 3 Ιουλίου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα συνεχίζουν να προελαύνουν σε απροσδιόριστες περιοχές της κατεύθυνσης Bakhmut.
Οι Ρώσοι εστιάζουν στην Kurdiumivka (13 χλμ νοτιοδυτικά) και Klishchiivka (6 χλμ νοτιοδυτικά).
Γεωγραφικά πλάνα μάχης που δημοσιεύτηκαν στις 2 Ιουλίου δείχνουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει δυτικά της Klishchiivka.
Ρωσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Klishchiivka, το Kurdiumivka και το Ozarianivka (16 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Bakhmut).
Αρκετές ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι στοιχεία της 4ης Ταξιαρχίας του 2ου Σώματος Στρατού του Luhansk απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Klishchiivka.

Νότιος άξονας – Στο επίκεντρο Vuhledar και Zaporizhia

Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια ανεπιτυχή χερσαία επίθεση στην περιοχή Vuhledar στη δυτική περιφέρεια του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική επίθεση βόρεια του Mykilske (4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Vuhledar).
Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πραγματοποιούν χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος των διοικητικών συνόρων μεταξύ του δυτικού Donetsk και της ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia στις 3 Ιουλίου. Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Hanna Malyar ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις στην κατεύθυνση Novosilka (αμέσως δυτικά της Velyka Novosilka) και την κατεύθυνση Staromaiorske (9 χλμ νότια της Velyka Novosilka) και διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Novodarivka (14 χλμ νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka) και Pryyutne (15 χλμ νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει επιπλέον 28,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη νότια Ουκρανία, και συνολικά 154,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Makarivka (7 χιλιόμετρα νότια της Velyka Novosilka), το Urozhaine (9 χιλιόμετρα νότια της Velyka Novosilka), το Pryyutne και το Staromaiorske.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 2 Ιουλίου.
Η Malyar ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις στις κατευθύνσεις Novodanylivka (6 χλμ νότια του Orikhiv) και Robotyne (12 χλμ νότια του Orikhiv).
Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν έναν απροσδιόριστο αριθμό ρωσικών θέσεων κοντά στο Luhivske (18 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv) και προχώρησαν προς το Robotyne.
Οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές δυνάμεις που επιτέθηκαν κοντά στο Robotyne.
Ρωσικές πηγές δεν ανέφεραν χερσαίες επιθέσεις κοντά στο Pyatykhatky (25 χλμ νοτιοδυτικά του Orikhiv) αλλά ισχυρίστηκαν ότι το ρωσικό και το ουκρανικό πυροβολικό είναι ενεργό κοντά στον οικισμό.
Πλάνα που δημοσιεύτηκαν στις 3 Ιουλίου φέρεται να δείχνουν μονάδες του 247ου Συντάγματος Αεροπορικής Επίθεσης Φρουρών (VDV) (7th Guards Mountain VDV Division) που επιχειρούν στην κατεύθυνση της Zaporizhia.

Η Rosenergoatom προειδοποίησε για χτύπημα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στον Πυρηνικό Σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye (ZNPP) τη νύχτα της 5ης Ιουλίου, ρίχνοντας πυρομαχικά με ραδιενεργά απόβλητα που αφαιρέθηκα από τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας στις 3 Ιουλίου.
Αυτό δήλωσε ο Renat Karchaa, σύμβουλος του γενικού διευθυντή της εταιρείας Rosenergoatom, αναφερόμενος στις πληροφορίες που έλαβε.
«Στις 5 Ιουλίου, τη νύχτα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα προσπαθήσουν να επιτεθούν στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Zaporozhye χρησιμοποιώντας όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, με πυρομαχικά, που είναι εξοπλισμένα με ραδιενεργά απόβλητα, και τα οποία μεταφέρθηκαν στις 3 Ιουλίου από τον πυρηνικό σταθμό της Νότιας Ουκρανίας σε ένα από τα στρατιωτικά αεροδρόμια της Ουκρανίας.
Το σχέδιο για την απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών προβλέπει χρήση βλήματος υψηλής ακρίβειας "Tochka-U" με κεφαλή γεμισμένη με ραδιενεργά απόβλητα.
Αν δεν σταματήσει αυτή η τρέλα, θα γίνει μεγάλη καταστροφή», τόνισε ο Karchaa.
Νωρίτερα, είπε ότι η Ουκρανία διέκοψε τη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Δνείπερου το βράδυ της Τρίτης, η οποία τροφοδοτεί με ηλεκτρισμό τον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhzhya
Η παροχή ρεύματος αποκαταστάθηκε μέχρι τις 14:00, ο σταθμός λειτουργεί κανονικά, δήλωσε ο διευθυντής του ZNPP, Yuriy Chernichuk.
Luhansk_Battle_Map_Draft_July_032023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_July_032023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_032023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_032023.png

Kherson-Mykolaiv_Battle_Map_Draft_July_032023.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης