Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΝΑΤΟ: Το κάψιμο του Κορανίου δεν βοηθά το τουρκικό «ναι» για τη Σουηδία

ΝΑΤΟ: Το κάψιμο του Κορανίου δεν βοηθά το τουρκικό «ναι» για τη Σουηδία
Αναφορές στον Τύπο για το τηλεφώνημα Erdogan - Scholz σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία θεωρεί «πρόωρη»
Σε τηλεφωνική επικοινωνία Erdogan - Scholz την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε ότι είναι ακόμη νωρίς για να δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει, συνεχίζει να στηρίζει «τρομοκρατικές οργανώσεις».
Λάδι στη φωτιά έριξε χθες η καύση του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης, γεγονός που προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου και του νέου υπ. Εξωτερικών Φιντάν.
Σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι ισλαμοφοβικές ενέργειες στη Στοκχόλμη - συμπεριλαμβανομένης της καύσης του Κορανίου και το κρέμασμα ομοιώματος που παρέπεμπε στον Ερντογάν - προκάλεσαν σημαντικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας ήδη από τον Ιανουάριο. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η πρόκληση της Τετάρτης θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα στις σχέσεις Σουηδίας-Τουρκίας. Ωστόσο, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Χακάν Φιντάν καταδίκασε μια τέτοια ενέργεια την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής Γιορτής των Θυσιών χαρακτηρίζοντα την ‘κακή’. Μάλιστα απευθυνόμενος στη σουηδική αστυνομία, είπε ότι το να συγχωρεί τέτοιες πράξεις ισοδυναμεί με το να καθιστά τον εαυτό της ένοχη».
Στα χνάρια της Τουρκίας όμως βαδίζει και η Ουγγαρία. Όπως παρατηρεί η εφημερίδα Zeit «η Ουγγαρία ανέβαλε την ψηφοφορία περί της συμφωνίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την πολιτικό Άγκνες Βάνταϊ από την αντιπολίτευση, καμία κοινοβουλευτική ψηφοφορία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, παρόλο που είναι η τελευταία σύνοδος πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Τις ίδιες πληροφορίες επιβεβαιώνει και άλλος βουλευτής της αντιπολίτευσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης