Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιδράσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Unilever στη Ρωσία μετά τον πόλεμο

Αντιδράσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Unilever στη Ρωσία μετά τον πόλεμο
Ουκρανοί και Βρετανοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, εγκαλώντας την για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Η Unilever μπήκε στο στόχαστρο τόσο του Κιέβου όσο και ακτιβιστών στο Λονδίνο, καθώς κατηγορείται για επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ρωσία, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η ουκρανική εθνική υπηρεσία για την πρόληψη της διαφθοράς πρόσθεσε την εταιρεία στη λίστα με τους «διεθνείς χορηγούς πολέμου», σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.
Η Unilever κατηγορείται «λόγω της συνεχιζόμενης παρουσίας της στη Ρωσική Ομοσπονδία και των μεγάλων φόρων που τροφοδοτούν τον ρωσικό κρατικό προϋπολογισμό» και στηρίζουν «τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ουκρανοί και Βρετανοί ακτιβιστές διαδήλωσαν σήμερα το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία της πολυεθνικής στο Λονδίνο, κρατώντας μια γιγαντιαία αφίσα που παρομοίαζε διαφημίσεις για τα σαπούνια Dove, μια από τις εμπορικές μάρκες της Unilever, και στην αφίσα αυτή εμφανίζονταν τραυματισμένοι Ουκρανοί στρατιώτες.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Unilever ανέστειλε «όλες τις εισαγωγές και εξαγωγές από και προς τη Ρωσία», καθώς και όλες τις διαφημιστικές δαπάνες στη χώρα, και ισχυρίζεται ότι δεν επενδύει πλέον εκεί.
Απαντώντας σήμερα σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η εταιρεία παρέπεμψε σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο οποίο υποστήριξε ότι «για εταιρείες όπως η Unilever, που έχουν μεγάλη φυσική παρουσία στη χώρα, η αποχώρηση δεν είναι εύκολη».
Η εταιρεία, της οποίας μόλις ανέλαβε το τιμόνι ο Ολλανδός Χάιν Σουμάχερ, απασχολεί περισσότερους από 3.000 εργαζόμενους στη Ρωσία, όπου συνεχίζει να προμηθεύει τοπικά προϊόντα τροφίμων και υγιεινής.
Η εταιρεία λέει ότι «κατανοεί» τις εκκλήσεις να εγκαταλείψει εντελώς τη χώρα, αλλά σημειώνει ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τους υπαλλήλους της στη Ρωσία και διαβεβαιώνει ότι αν το έκανε, τις δραστηριότητές της θα τις εκμεταλλευόταν το ρωσικό κράτος.
Στα ετήσια αποτελέσματά της για το 2022, η εταιρεία ανέφερε ότι το 2% των καθαρών εσόδων της προήλθε από τη Ρωσία – με καθαρά κέρδη 26% στα 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Κιέβου εκτιμά ότι η Unilever πλήρωσε τουλάχιστον 331 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους πέρυσι στη Ρωσία, όπου σχεδόν διπλασίασε τα κέρδη της σε διάστημα ενός έτους.
Χθες η μη κυβερνητική οργάνωση Global Witness κατήγγειλε ότι η γαλλική εταιρεία TotalEnergies και η βρετανική Shell διαθέτουν στις αγορές φυσικό αέριο από τη Ρωσία, τονίζοντας πως η δεύτερη κέρδισε «εκατοντάδες εκατομμύρια» δολάρια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο, η Shell και η TotalEnergies ανέφεραν πως έχουν συμβατικές υποχρεώσεις σε ισχύ, αν και αποσύρθηκαν από κοινοπραξίες στη Ρωσία μετά την εισβολή του στρατού της χώρας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης