Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldback… το νέο εναλλακτικό χρήμα που μπορεί να απειλήσει την ηγεμονία του δολαρίου

Goldback… το νέο εναλλακτικό χρήμα που μπορεί να απειλήσει την ηγεμονία του δολαρίου
Τι θα συμβεί κατά την «αποκαθήλωση» του δολαρίου
Το αμερικανικό δολάριο θα μπορούσε μια μέρα να ακολουθήσει το δρόμο όλων των χάρτινων νομισμάτων του παρελθόντος και να καταναλωθεί σε μια υπερπληθωριστική πυρκαγιά.
Φαίνεται απίθανο αλλά είναι… και πιθανό.
Κατά κάποιο τρόπο, δεδομένων των απερίσκεπτων πολιτικών των τελευταίων τριών ετών, θα πρέπει ίσως να εκπλήσσει το γεγονός ότι δεν έχει συμβεί ακόμη.

Τι θα συμβεί κατά την «αποκαθήλωση»

Αν το δολάριο χάσει την ιδιότητά του ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα , αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν μαζικό επαναπατρισμό των αμερικανικών δολαρίων που θα βάλει σε κίνηση τους έσχατους καιρούς, εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές.
Για πολλές δεκαετίες τώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επωφεληθεί από την εξαγωγή των επικίνδυνων πολιτικών τους, αλλά σε έναν πλανήτη που δεν θα κυριαρχείται πλέον από το δολάριο, το κόστος θα γίνει γρήγορα και οδυνηρά αισθητό στο εσωτερικό.
Αλλά αυτά τα δύο σενάρια δεν είναι οι μόνες απειλές που υπάρχουν.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι: υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να επιτελέσουν μια νομισματική λειτουργία στο εσωτερικό της χώρας, οι οποίες δεν είναι συνδεδεμένες με το ίδιο το δολάριο;
Το πιο προφανές παράδειγμα είναι τα πολύτιμα μέταλλα, ο χρυσός και το ασήμι ειδικότερα.

Η σταδιακή αποδυνάμωση

Σταδιακά, μέσα σε πολλές δεκαετίες, τα θεμέλια του δολαρίου αφαιρέθηκαν, αφήνοντας μόνο χαρτί και μια ανάμνηση του τι έκανε κάποτε.
Πολλοί άνθρωποι εκείνη την εποχή προέβλεψαν την πλήρη κατάρρευση, αλλά υποτίμησαν τη δύναμη του συστήματος τιμών και μιας παγιωμένης συνήθειας.
Μόλις ένα χρήμα πάρει μπρος, επωφελείται από το φαινόμενο του δικτύου και διατηρεί την αγοραστική του δύναμη.
Το δολάριο υπήρξε ένα ισχυρό νόμισμα ακόμη και χωρίς την υποστήριξη σε είδος.
Ακόμα και τώρα, σε περίπτωση γενικευμένης αποτυχίας του χρήματος, το ασήμι είναι εμπορεύσιμο.
Θα γινόταν πιθανότατα αποδεκτό από πολλούς, ίσως όχι από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ή τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά σίγουρα από τις λαϊκές αγορές και άλλους μικρούς πωλητές.
Ο χρυσός είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση, αλλά η υψηλή του αξία καθιστά τις συναλλαγές με αυτόν μάλλον δαπανηρές.
Εξακολουθεί να είναι το καλύτερο ασφαλές καταφύγιο στον κόσμο, γι' αυτό και οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να το συσσωρεύουν.
Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ο χρυσός θα είναι πάντα εκεί.

Goldback

Τι είναι το Goldback;
Είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που δημιουργήθηκε από μια ιδιωτική εταιρεία στη Γιούτα το 2019.
Είναι κατασκευασμένο από τον ίδιο τον χρυσό και πλαστικοποιημένο για αντοχή.
Κυκλοφορεί σε πέντε ονομαστικές αξίες: 1 (που είναι 1/1.000η ουγγιά χρυσού), 5 (που είναι 1/200η ουγγιά χρυσού), 10 (που είναι 1/100η ουγγιά χρυσού), 25 (που είναι 1/40η ουγγιά χρυσού) και 50 (που είναι 1/20η ουγγιά χρυσού.

Ωστόσο, πωλούνται σε υψηλή τιμή, αλλά κυκλοφορούν σε τέσσερις πολιτείες τουλάχιστον.
Είναι νόμιμα; Η εταιρεία ήταν πολύ σχολαστική στο να μην τα αποκαλεί χρήματα, να μην ισχυρίζεται ότι είναι νόμιμο χρήμα και να μην χρησιμοποιεί καθόλου ονομαστικές αξίες δολαρίων.
Σε κάθε περίπτωση, η αξία αυτού του αντικειμένου αυξάνεται από την ημέρα της έκδοσής του.
Το script είναι περισσότερο σαν κουπόνι, ένα υποκατάστατο για χρήματα με περιορισμένες χρήσεις.
Οι παλιές εργοστασιακές πόλεις συνήθιζαν να τα εκδίδουν αντί για μισθούς και οι εργάτες μπορούσαν να τα ξοδεύουν στα καταστήματα που ανήκαν στον εκδότη.
Ήταν μια πρώιμη έκδοση των πόντων της Amazon ή των SkyMiles με αυτή την έννοια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης