Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο ΙΕΑ προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές - Οι ΑΠΕ και το σενάριο του black out

Ο ΙΕΑ προειδοποιεί για νέες αυξήσεις στις ενεργειακές τιμές - Οι ΑΠΕ και το σενάριο του black out
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ επεσήμανε πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Σχετικά Άρθρα
Για νέα αύξηση των ενεργειακών τιμών τον χειμώνα του 2023, που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να παρέμβουν και να επιδοτήσουν ξανά τους λογαριασμούς, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency - ΙΕΑ).
Εάν η κινεζική οικονομία ενισχυθεί γρήγορα και υπάρξει ένας σκληρός χειμώνας, οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν, ασκώντας πίεση στους καταναλωτές, δήλωσε ο Fatih Birol. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να πιέσουν για εξοικονόμηση ενέργειας και να ενισχύσουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τους λογαριασμούς ενέργειας σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, αρκετές κυβερνήσεις -ανάμεσα στις οποίες και η ελληνική- επενέβησαν με έκτακτα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Από την πλευρά του, ο Birol δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC ότι πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έκαναν «στρατηγικά λάθη», συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής εξάρτησης από τη Ρωσία για ενέργεια, και ότι η εξωτερική πολιτική είχε «τυφλωθεί» από βραχυπρόθεσμες εμπορικές αποφάσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι αυτόν τον χειμώνα «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε» άλλη μια αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου.
«Σε ένα σενάριο όπου η κινεζική οικονομία είναι πολύ ισχυρή, αγοράζει πολλή ενέργεια από τις αγορές και έχουμε έναν σκληρό χειμώνα, μπορεί να δούμε έντονες ανοδικές πιέσεις κάτω από τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές» είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει «να συνεχίσουν να πιέζουν για την εξοικονόμηση ενέργειας, ειδικά καθώς μπαίνουμε στον χειμώνα».

Το σενάριο του black out

Παράλληλα, ο Birol επεσήμανε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν τις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να «δουν το φως της ημέρας το συντομότερο δυνατό» και να μειώσουν το χρόνο που απαιτείται για να πάρουν άδειες, και να αναζητήσουν «εναλλακτικές ενεργειακές επιλογές».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν θα απέκλειε το σενάριο του black out αυτόν τον χειμώνα ως «μέρος του παιχνιδιού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης