Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η τελική αναμέτρηση πλησιάζει, φιάσκο η ουκρανική προέλαση - Η Δύση ξαφνιάστηκε από την Ρωσία, απογοητεύεται από την Ουκρανία

Η τελική αναμέτρηση πλησιάζει, φιάσκο η ουκρανική προέλαση - Η Δύση ξαφνιάστηκε από την Ρωσία, απογοητεύεται από την Ουκρανία
Medvedev: Η τελική αναμέτρηση με τη Δύση πλησιάζει
(upd13) Ενώ η Ουκρανία επιχειρεί αντεπιθέσεις σε 6 μέτωπα… το επίσημο υπουργείο άμυνας της Ουκρανίας… μιλάει για προέλαση των ρωσικών δυνάμεων…
Τα βασικά μέτωπα των συγκρούσεων βρίσκονται δυτικά του Bakhmut, στην Avdiivka, στην Marinka και στην Zaporizhia.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Δύση έχει απογοητευτεί από την αποτυχία της Ουκρανίας ενώ αναγνωρίζεται η δύναμη πυρός της Ρωσίας…

Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας: Οι ρώσοι προελαύνουν σε ορισμένες περιοχές

Οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν προς τέσσερις περιοχές του μετώπου, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Anna Malyar.
Σύμφωνα με τους Ουκρανούς οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν «προς διάφορες κατευθύνσεις στην Avdiivka, στην Marinka και στην Krasny Lyman».
Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν και προς το Svatovo γίνονται σκληρές μάχες εκεί.
Η κατάσταση είναι αρκετά περίπλοκη.
Στην περιοχή της Zaporozhye, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις (AFU) αντιμετωπίζουν «έντονη αντίσταση» από τις ρωσικές δυνάμεις.
Από την έναρξη της Ουκρανικής αντεπίθεσης στις 4 Ιουνίου 2023 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σχεδόν 15.000 Ουκρανοί.

Medvedev: Η τελική αναμέτρηση με τη Δύση πλησιάζει

Ο Αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Medvedev προέβλεψε ότι η τελική αναμέτρηση με τη Δύση πλησιάζει.
Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Ουκρανία αντιδρά στην μη ένταξη της στο ΝΑΤΟ ενώ η Ουκρανία βρίσκεται σε κατάσταση σύγκρουσης είναι προφανείς - η Ρωσία δεν έχει σπάσει, το αντιρωσικό μέτωπο έχει αποτύχει, το φινάλε είναι ήδη πολύ κοντά.
«Σήμερα, ακόμη και οι αποτυχημένοι ηγέτες του καθεστώτος του Κιέβου παραδέχτηκαν ότι σε κατάσταση σύγκρουσης, η Μπαντεράκραινα (ή, όπως συνηθίζεται πλέον να αποκαλούν τα σάπια λείψανά της), δεν θα γίνει αποδεκτή στη συμμαχία.
Το θλιβερό συμπέρασμα: εάν η Ουκρανία ως εμπόλεμη χώρα δεν γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, τότε η σύγκρουση "θα καταστεί μόνιμη, γιατί αυτό είναι ζήτημα ύπαρξης της Ρωσίας.
Άρα οι λόγοι της αγανάκτησής τους είναι προφανείς.
Η Ρωσία δεν μπορούσε να σπάσει, το αντιρωσικό μέτωπο απέτυχε.
Και δεν πρόκειται για πολιτική, ούτε για στρατηγική, ούτε καν για τακτική.
Απλώς το φινάλε είναι ήδη πολύ κοντά. Η ώρα έφτασε ανέφερε ο Medvedev

Berliner Zeitung: Η Ουκρανία κατάφερε να απογοητεύσει ολόκληρη τη Δύση

Η Ουκρανία δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Δύσης, χάνοντας πολλά τεθωρακισμένα άρματα μάχης που έστειλε η Δύση.
Η Ουκρανία δεν δικαίωσε τις ελπίδες της Δύσης, χάνοντας τον εξοπλισμό που της εστάλη ένα μήνα αργότερα, αναφέρει η Berliner Zeitung.
Με μεγάλες προσδοκίες, τα δυτικά κράτη προμήθευσαν άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία με την ελπίδα ότι η χρήση αυτών των οχημάτων μάχης θα καταστήσει δυνατή την στρατηγική νίκη της Ουκρανίας. Περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη της ουκρανικής καλοκαιρινής επίθεσης, η απογοήτευση κυριαρχεί».
Η Γερμανία έχει διαθέσει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία από τις 4 Ιουνίου 2023 είχε χάσει 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα οχήματα.

Η ανταρσία Wagner απέτυχε – Shoigu (Ρωσία): Στάχτη 16 Leopard, τροφή για κανόνια HIMARS, Storm Shadow

Για αποτυχία της ανταρσίας της Wagner αλλά και για αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Sergei Shoigu, ο οποίος υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταφέρει να καταστρέψουν μεγάλο μέρος του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού που εστάλη στο Κίεβο.
«Μόνο στις κατευθύνσεις Zaporizhia, Yuzhno-Donetsk και Donetsk ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε 15 μαχητικά αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, καθώς και 920 τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων και 16 Leopard» είπε ο Shoigu, ο οποίος αναφερόμενος στα γερμανικά τανκ, είπε πως ο αριθμός αυτών που καταστράφηκαν, «πρακτικά σημαίνει πως καταστράφηκε το 100% των Leopard που πήρε το Κίεβο από την Πολωνία και την Πορτογαλία».
Επιπλέον ο Shoigu υποστήριξε πως η ρωσική αεράμυνα αναχαίτισε 158 πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, 25 πυραύλους Storm Shadow και 386 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα τον Ιούνιο, όταν τον Μάιο, είχαν αναχαιτιστεί 196 HIMARS, 29 πύραυλοι Storm Shadow και 466 drones.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την παράδοση νέας παρτίδας αρμάτων μάχης Leopard στο Κίεβο

Το Κίεβο θα λάβει δεκάδες τανκς Leopard στο εγγύς μέλλον, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Boris Pistorius σε συνέντευξή του στο Rzeczpospolita.
«Τις επόμενες εβδομάδες, η Ουκρανία θα λάβει δεκάδες άρματα μάχης Leopard 1A5 που παρέχονται από τη Γερμανία και τη Δανία», είπε ο Pistorius.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισ. ευρώ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιπλέον συστήματα αεράμυνας IRIS-T SLM.

Η Ουκρανία χάνει, η Δύση το βλέπει και ετοιμάζει … σχέδιο επίθεσης πυρηνικής καταστροφής στη Zaporizhia

Για σχέδιο της Δύσης να υπάρξει μια επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, η οποία θα αποδοθεί στους Ρώσους έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις συγκρούσεις στην Ουκρανία κάνει λόγο ο Renat Karchaa, σύμβουλος του CEO της Rosenergoatom, της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.
«Η αντεπίθεση των Ουκρανών έχει σταματήσει.
Οι Δυτικοί συνειδητοποιούν ότι η κυρίαρχη ελίτ της Ουκρανίας δεν είναι πλέον ικανή να κερδίσει στην τρέχουσα κατάσταση και καταλαβαίνουν ότι η ήττα του Κιέβου θα σήμαινε ήττα και για αυτούς» υποστηρίζει ο Karchaa, τονίζοντας ότι οι Δυτικοί πλέον είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να σώσουν την κατάσταση από την επικείμενη αυτή καταστροφή, της ήττας.
«Κατά την άποψη τους, εάν οργανώσουν μια ειδική επιχείρηση στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia, που θα μπορούσε να προκαλέσει μια πυρηνική καταστροφή, τότε θα δημιουργούνταν μια νόμιμη οδός που θα νομιμοποιούσε την επίσημη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση» υπογράμμισε ο Karchaa, αναφέροντας πως ακριβώς για αυτόν τον λόγο και τα δυτικά ΜΜΕ κηλιδώνουν τη φήμη της Ρωσίας, προκειμένου να διαμορφώσουν στη διεθνή κοινή γνώμη, την εικόνα της Ρωσίας ως ενός αδίστακτου κράτους που είναι ικανό να διαπράξει μια ενέργεια πυρηνικής τρομοκρατίας.

Οι Ρώσοι συντρίβουν τους Ουκρανούς με τα Τ-90Α και με… νέα τακτική

Συντριπτικό πλήγμα επέφερε στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στην κατεύθυνση του Krasnolymansk ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιώντας τα άρματα μάχης T-90A αλλά και μια νέα τακτική που περιλαμβάνει διάφορους τύπους πυρομαχικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, Ρώσοι στρατιώτες από την Κεντρική Στρατιωτική Περιφέρεια (TsVO) που χειρίζονται τα άρματα μάχης T-90A επέφεραν μια συντριπτική ήττα στους Ουκρανούς στο μέτωπο της Krasnolymansk.
«Έχοντας λάβει τις συντεταγμένες των στόχων από τη μονάδα αναγνώρισης, οι διοικητές των αρμάτων μάχης χρησιμοποίησαν μια νέα τακτική πρόσκρουσης πυρός, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση διαφόρων τύπων πυρομαχικών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι οβίδες υψηλής έκρηξης κατέστρεψαν τη βάση και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας» ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, το οποίο επισήμανε πως η τακτική αυτή επιφέρει την ήττα όλων των πιθανών τύπων στόχων και συμβάλλει στην αποθάρρυνση του εχθρικού προσωπικού.

Δεν μπορούν οι Ουκρανοί – 56 επιθέσεις, αδιαπέραστη η ρωσική άμυνα στο Luhansk

Αδυνατούν οι Ουκρανοί να διασπάσουν και να διαπεράσουν τη ρωσική άμυνα στην κατεύθυνση του Luhansk παρά τις δεκάδες επιθέσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα, οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν 56 επιθέσεις κατά των θέσεων του ρωσικού στρατού χωρίς να καταφέρουν το οποιοδήποτε θετικό για αυτούς αποτέλεσμα.
«Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις απέκρουσαν 56 επιθέσεις του εχθρού στην επιχειρησιακή ζώνη του Luhansk» ανέφερε σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, Andrey Marochko.
Σύμφωνα με τον Marochko, οι Ρώσοι στρατιώτες εξουδετέρωσαν περίπου 3.000 Ουκρανούς στρατιώτες και ξένους μισθοφόρους στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας στο μέτωπο του Luhansk, καταστρέφοντας και αποτρέποντας τις επιχειρήσεις 14 ομάδων Ουκρανών δολιοφθορέων.

Οι προβλέψεις για την Ρωσία απέτυχαν

Η Ευρώπη και η Ουκρανία πρέπει να προετοιμαστούν για δύσκολες στιγμές λόγω της αποτυχημένης πρόβλεψης για τη Ρωσία, ανέφερε το Responsible Statecraft.
Οι δυτικοί ηγέτες επιμένουν για περισσότερους από 15 μήνες ότι η νίκη επί της Ρωσίας «προβλέφθηκε από τα αστέρια», αλλά η πραγματική κατάσταση στο πεδίο της μάχης… δείχνει ήττα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία δεν έχει σπάσει οικονομικά.
Ο ρωσικός στρατός έχει προσαρμόσει με επιτυχία τις τακτικές του για την καταπολέμηση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, του πεζικού και του πυροβολικού των Ουκρανών.
Η Ρωσία διατηρεί ένα πλεονέκτημα στην παραγωγή βλημάτων πυροβολικού, ενώ οι χώρες του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη του στρατιωτικού-βιομηχανικού τους δυναμικού».
Η ικανότητα της Ρωσίας να αντισταθεί στην Ουκρανία, που υποστηρίζεται από ολόκληρο το ΝΑΤΟ, απειλεί σοβαρά την Ευρώπη.
Είναι σοβαρό πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές χώρες η απώλεια φθηνών ενεργειακών πόρων.
Αναγνώρισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιμετωπίσει την πίεση των ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο.

Η FSB απέτρεψε δολοφονία του κυβερνήτη της Κριμαίας

Τη δολοφονία του κυβερνήτη της Κριμαίας, Sergei Aksyonov από τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας απέτρεψε η FSB, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας (FSB), η οποία ανακοίνωσε πως ήδη κρατείται ένας Ρώσος πολίτης που κατηγορείται πως είχε στρατολογηθεί για αυτήν την επίθεση.
Σύμφωνα με την FSB, η επίθεση επρόκειτο να γίνει με την παγίδευση του αυτοκινήτου του Aksyonov με εκρηκτικά.

Ritter (πρώην CIA): Η Ρωσία ενεργεί ψύχραιμα, ενώ η Ουκρανία βιάζεται και χάνει

Οι ενέργειες της Ρωσίας στη σύγκρουση είναι αντικειμενικές και ψύχραιμες, ενώ η Ουκρανία κάνει λάθη, ο Αμερικανός πρώην αξιωματικός των πληροφοριών Sc. Ritter.
Η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, κοιτάζοντας το ρολόι, προσπαθώντας να αναγκάσει την Ουκρανία να καταλήξει σε μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων.
Σταμάτησε την 1η Απριλίου 2022.
Από τότε, η Ρωσία καθοδηγείται από αντικειμενικότητα, σήμερα ελέγχει το πεδίο της μάχης.
Η Ουκρανία μονίμως βιάζεται και χάνει», είπε ο πρώην αξιωματικός των πληροφοριών.
Ο Ritter έχει μιλήσει επανειλημμένα για τα λάθη της Ουκρανίας και των δυτικών εταίρων της.
Με την προπαγάνδα και τα ψέματα του ΝΑΤΟ για την επικείμενη νίκη των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στην αντεπίθεση καταδικάστηκαν οι Ουκρανοί σε θάνατο.

Η Δύση ξαφνιάστηκε από την αποτυχία της Ουκρανίας και την δύναμη πυρός της Ρωσίας – Θα χρειαστεί 16-20 χρόνια

Η ουκρανική επίθεση συνεχίζεται εδώ και ένα μήνα.
Μονάδες που εκπαιδεύτηκαν σε χώρες του ΝΑΤΟ και οπλίστηκαν με δυτικά τεθωρακισμένα οχήματα ρίχτηκαν στη μάχη.
Ωστόσο, μια τόσο εντυπωσιακή δύναμη δεν πέτυχε ποτέ καμία σημαντική επιτυχία.
Ενώ η αντεπίθεση διαφημιζόταν στο Κίεβο, υποσχόμενη ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα, ο ρωσικός στρατός έχτιζε αμυντικές γραμμές.
Οικοδομικά υλικά, μηχανολογικός εξοπλισμός και έτοιμα προϊόντα, όπως κουτιά από οπλισμένο σκυρόδεμα, παραδόθηκαν στη ζώνη σύγκρουσης.

Αμυντική γραμμή σε στρώσεις…

Ιδιαίτερα ενισχύθηκε προσεκτικά το πιο προφανές από τακτικής άποψης της κατεύθυνσης της κρούσης.
Πρώτα απ 'όλα η Zaporozhye.
Και αυτό έδωσε ένα αποτέλεσμα: οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας δεν πέρασαν καν στην πρώτη γραμμή άμυνας.
Οι γραμμές, σύμφωνα με τον στρατό, είναι παραταγμένες σε πολλά κλιμάκια.
Οχυρώσεις, από τις οποίες όλα είναι ευδιάκριτα, είναι εξοπλισμένα κατά μήκος των κυρίαρχων υψωμάτων και κορυφογραμμών. Το βάθος άμυνας είναι 25-30 χιλιόμετρα.
Για να φθάσει ο Ουκρανικός στρατός στην πρώτη γραμμή, πρέπει να εισέλθει στις οχυρωμένες περιοχές από δεκάδες θέσεις διμοιρίας και πλήθος ναρκοπεδίων.

«Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται τώρα σε πιο πλεονεκτική θέση», λέει ένας αξιωματικός του 1ου Σώματος Στρατού με το διακριτικό κλήσης Klim.
Ο εχθρός πρέπει να ανακαταλάβει τα εδάφη.
Ωστόσο, το Κίεβο προσπαθεί να διαφημίσει τις επιτυχίες του.
Η εκπρόσωπος Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας Anna Malyar ανακοίνωσε ότι τα στρατεύματα κατέλαβαν 130 τετραγωνικά χιλιόμετρα - μιλάμε για αρκετούς οικισμούς.
Στην οποία η αμερικανική έκδοση της Washington Post σημειώνει σαρκαστικά: με τέτοιο ρυθμό, η επίθεση θα διαρκέσει για 16-20 χρόνια.
Ως σύγκριση: η περιοχή της Κριμαίας είναι 26.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Ευέλικτη Άμυνα

Τα τεράστια ναρκοπέδια διευκολύνουν το έργο των πυροβολητών, των χειριστών drones καμικάζι, των πιλότων και του στρατού.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας προχωρούν στη μάχη σε μια στήλη.
Μπροστά είναι ένα τεθωρακισμένο κατά ναρκών ή ειδικό όχημα. Μόλις εντοπιστούν, βάλλονται από πυροβολικό ή αντιαρματικά βλήματα από ελικόπτερο.
Και αμέσως - με όλη τη δύναμη πυρός στον πυρήνα της στήλης. Έχοντας χάσει τον «οδηγό» τους, τανκς και μαχητικά οχήματα πεζικού προσπαθούν να ξεφύγουν από το χτύπημα, να διασκορπιστούν στα πλάγια, αλλά εκεί ανατινάσσονται από νάρκες….
Γίνονται εύκολοι στόχοι.
Σε ορισμένες περιοχές, ο ρωσικός στρατός ακολουθεί ευέλικτη άμυνα.
Όταν οι μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πλησιάζουν στον οικισμό, οι στρατιώτες της Ρωσίας μετά από σύντομη ανταλλαγή πυρών, πηγαίνουν στα γειτονικά υψώματα. Και το κατεχόμενο χωριό δέχεται πολλαπλά χτυπήματα από πυραύλους και φλογοβόλα «Solntsepek».
Οι Ουκρανοί υφίστανται μεγάλες απώλειες και υποχωρούν.
Οι Ρώσοι επέστρεψαν.
Το χωριό Pyatikhatki, που απέχει 9 χιλιόμετρα δυτικά του φράγματος Nova Kakhovka, έχει αλλάξει χέρια με αυτόν τον τρόπο αρκετές φορές ήδη.

Κυριαρχία στον αέρα

Ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει η αεροπορία, η οποία πλέον λειτουργεί σε πολύ λιγότερο επικίνδυνες συνθήκες - οι προηγμένες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας επιτίθενται έξω από την ομπρέλα αεράμυνας θέσης.
Σε πρόσφατη έκθεση, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε: Η Ρωσία ενίσχυσε τον στόλο των επιθετικών ελικοπτέρων της στη νότια Ουκρανία.
Αυτό δίνει ένα πλεονέκτημα.
Ένας Ουκρανός στρατιώτης σε συνέντευξή του στους Financial Times περιέγραψε τα ρωσικά ελικόπτερα ως πολύ ισχυρό εξοπλισμό, προσθέτοντας ότι δεν είναι πάντα δυνατό να αποτραπούν από το να χτυπήσουν τεθωρακισμένα οχήματα.
Οι αναλυτές έχουν επανειλημμένα επισημάνει ότι τα δυτικά βαριά τεθωρακισμένα στην Ουκρανία θα πρέπει να αντιμετωπίσουν κυρίως επιθετικά ελικόπτερα και όχι τανκς, σε αντίθεση με τις στερεότυπες ιδέες για τον πόλεμο.
Τα αεροσκάφη με ATGM της αεροπορίας έπληξαν πολύ περισσότερους στόχους από την αεράμυνα των ουκρανικών στρατευμάτων, που αποτελούνται κυρίως από ΝΑΤΟϊκά και Σοβιετικά MANPADS.
Οι σύμμαχοι του Κιέβου, βλέποντας αυτή την κατάσταση, αλλάζουν τη ρητορική τους.
Δεν μιλούν πλέον για το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αλλά για τις δυσκολίες.
Παραδέχονται ότι η Ρωσία ξέρει πώς να αμύνεται.

Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία δηλώνει ότι δεν έριξε τις κύριες δυνάμεις της στη μάχη.
Ο στόχος δεν κρύβεται: να δημιουργηθεί μια αποφασιστική αριθμητική υπεροχή στην περιοχή διάνοιξης της ρωσικής άμυνας, να σχηματιστεί μια δύναμη κρούσης από όλες τις εφεδρείες και να χτυπηθούν τα ρωσικά στρατεύματα σε ένα σημείο.
Το αν θα λειτουργήσει και τι θα απομείνει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε την 1η Ιουλίου και στις 2 Ιουλίου ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν επιτυχώς τις ουκρανικές αποβιβάσεις κοντά στη γέφυρα Antonivsky, η επιχείρηση μιας μικρής ουκρανικής απόβασης στην ανατολική όχθη του ποταμού Dnipro, απέτυχε.

Η πρώτη γραμμή άμυνας Kupyansk-Svatove-Kreminna

Οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να εμπλέκονται σε μάχες κατά μήκος της πρώτης γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 2 Ιουλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι στοιχεία της Ρωσικής Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων απέκρουσαν δύο ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Novoselivske (16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Svatove) εντός της περιοχής ευθύνης της 1ης Στρατιάς Φρουρών (Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια).
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε επιπλέον ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Torske (13 χλμ δυτικά της Kreminna) και στην Dibrova (5 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna) και σταμάτησαν μια ουκρανική ομάδα δολιοφθορών και αναγνώρισης κοντά στο Kuzmyne (3 χλμ νοτιοδυτικά της Kreminna).
Οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν ανεπιτυχώς σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Torske και το Terny (15 χλμ δυτικά της Kreminna).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ανεπιτυχείς επιθετικές επιχειρήσεις στην περιοχή Nevske (17 χλμ βορειοδυτικά της Kreminna) και νότια της Dibrova.[28] Ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι στοιχεία της 1ης Στρατιάς Φρουρών Τανκ συνεχίζουν να επιχειρούν κοντά στην Kyslivka (22 χλμ νοτιοδυτικά του Kupyansk) και ότι στοιχεία του 79ου χωριστού τάγματος αναγνώρισης (2ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk) έπληξαν ουκρανικές θέσεις με drones στη νότια Bilohorivka (31 χλμ από την Kreminna)

Ο Kadyrov ανακοίνωσε την καταστροφή θέσεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Naumovka από Τσετσένους μαχητές

Μαχητές από τη Δημοκρατία της Τσετσενίας κατέστρεψαν τις θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο χωριό Naumovka, γεγονός που ανάγκασε τους αντιπάλους του να τραπούν σε φυγή, έγραψε ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ramzan Kadyrov στο κανάλι του στο Telegram . Σύμφωνα με τον ίδιο, oι Ουκρανοί περίμεναν να υπερασπιστεί αυτή την περιοχή και στη συνέχεια να προχωρήσει ακόμη περισσότερο.
«Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν δραματικά μετά από ακριβή χτυπήματα βλημάτων μεγάλου διαμετρήματος.
Με απλά λόγια, τράπηκε σε φυγή, αφήνοντας πίσω του αρκετούς εκτοξευτές χειροβομβίδων, φυσίγγια και άλλα όπλα, τα οποία στο εξής θα εξυπηρετούν με επιτυχία τα συμφέροντα των τσετσενικών μονάδων» έγραψε ο Kadyrov.
Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε μέσω των κοινών προσπαθειών αποσπασμάτων Τσετσένων μαχητών.

Περιορισμένες επιχειρήσεις στο Bakhmut

Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να διεξάγουν περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις γύρω από το Bakhmut στις 2 Ιουνίου.
Ρώσοι ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν νοτιοδυτικά 7 χλμ. νοτιοδυτικά του Bakhmut και επιτέθηκαν ανεπιτυχώς από τα βορειοδυτικά του Bakhmut.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν τις ουκρανικές επιθέσεις κοντά στο Bakhmut και στο Berkhivka (6 χιλιόμετρα βόρεια του Bakhmut).
Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στη Minkivka (14 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut) και στο Bohdanivka (8 χλμ βορειοδυτικά του Bakhmut).
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέπτυξαν ενισχύσεις στην περιοχή κοντά στον αυτοκινητόδρομο E40 κοντά στο Dubovo-Vasylivka (6 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Bakhmut) και πραγματοποίησαν επιθέσεις κοντά στο Khromove (αμέσως δυτικά του Bakhmut) και στην Berkhivka (6 χλμ βόρεια του Bakhmut) στην κατεύθυνση Bohdanivka.
Πλάνα που δημοσιεύτηκε την 1η Ιουλίου φέρεται να δείχνει στοιχεία της 11ης χωριστής Ταξιαρχίας Αεροπορικής Επιθέσεως Φρουρών (VDV) που επιχειρεί στα περίχωρα του Bakhmut και της 4ης Ταξιαρχίας Μηχανοκίνητων Τυφεκίων (2ο Σώμα Στρατού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk) που επιχειρεί σε απροσδιόριστη περιοχή στην κατεύθυνση του Bakhmut.

Επιθετικές επιχειρήσεις και στο νότιο Donetsk

Οι ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις στη δυτική Περιφέρεια του Donetsk και πιθανότατα σημείωσαν τακτικά κέρδη από τις 2 Ιουλίου.
Το γεωγραφικό υλικό επιβεβαιώνει ότι οι ουκρανικές δυνάμεις προχώρησαν βορειοανατολικά της Volodymyrivka (12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Vuhledar) από την 1η Ιουλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική χερσαία επίθεση κοντά στο Mykilske (3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Vuhledar.

Καταιγιστικές εκρήξεις

Το πρωί της 3ης Ιουλίου, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν αρκετούς στρατιωτικούς στόχους σε ολόκληρη την Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα των ρωσικών βομβαρδισμών UAV, οι καταιγιστικές εκρήξεις στις περιοχές Zaporozhye, Kirovograd, Dnepropetrovsk και Kherson.
Μια στρατηγικής σημασίας εγκατάσταση καταστράφηκε στην πόλη Sumy.
Ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις κρύβουν απώλειες και όπως πάντα διαβεβαιώνουν τους αναγνώστες τους ότι στόχος ήταν οικίες πολιτών, αποκαλύφθηκε ότι ρωσικά UAV Geranium έπληξαν το τμήμα της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) που βρίσκεται στην οδό Kondratiev.
Η εγκατάσταση φέρεται να χτυπήθηκε από τρία UAV.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, τα UAV χτύπησαν το κτίριο τη στιγμή που πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τη συμμετοχή ανώτερων Ουκρανών αξιωματικών.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, οι απώλειες στην Ουκρανία μπορεί να ανέλθουν σε αρκετές δεκάδες άτομα.

Μειώνεται η ένταση στην Zaporizhia

Ρωσικές πηγές υποστήριξαν ότι οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις διεξήγαγαν περιορισμένες επιθετικές επιχειρήσεις στη συνοριακή περιοχή του δυτικού Donetsk και της ανατολικής περιφέρειας Zaporizhia στις 2 Ιουλίου.
Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν μια ουκρανική χερσαία επίθεση κοντά στο Rivnopil (8 χλμ νοτιοδυτικά της Velyka Novosilka).
Οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στην περιοχή Rivnopil και ανακατέλαβαν θέσεις.
Το ρωσικό εθελοντικό τάγμα «Vostok» ανέφερε ότι επιχειρεί κοντά στην περιοχή Yevhenivka (25 χλμ. νοτιοανατολικά της Velyka Novosilka).

Μάχες νότια του Orikhiv

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν τις αντεπιθέσεις νότια και νοτιοδυτικά του Orikhiv στη δυτική περιφέρεια Zaporizhia στις 2 Ιουλίου.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε ρωσικές θέσεις κοντά στο Robotyne (13 χλμ νότια του Orikhiv) και κατέλαβαν την πρώτη ρωσική γραμμή άμυνας δυτικά του οικισμού.
Ρωσικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι το Ρωσικό 429ο Σύνταγμα Μηχανοκίνητου Τυφεκίου (19η Μεραρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων, 58η Μεραρχία Συνδυασμένων Όπλων, Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια) απέκρουσε μικρές ουκρανικές επιθέσεις 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Orikhiv κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Η ρωσική 38η χωριστή Ταξιαρχία Μηχανοκίνητων Τυφεκίων Φρουρών (35η Στρατιά Συνδυασμένων Όπλων, Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή) επιχειρεί στην περιοχή Luhivske (16 χλμ νοτιοανατολικά του Orikhiv).
Luhansk_Battle_Map_Draft_July_022023.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_July_022023.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_July_022023.png

Zaporizhia_Battle_Map_Draft_July_022023.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης