Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοκ και δέος στη Γαλλία - Επίθεση σε δήμαρχο – Έκαψαν 5.000 αυτοκίνητα, 1.000 κτήρια - 700 τραυματίες, πάνω από 3.000 συλλήψεις

Σοκ και δέος στη Γαλλία - Επίθεση σε δήμαρχο – Έκαψαν 5.000 αυτοκίνητα, 1.000 κτήρια - 700 τραυματίες, πάνω από 3.000 συλλήψεις
Στην φυλακή τρία άτομα με την κατηγορία της λεηλασίας - Διακοπή του Ίντερνετ... για να μην οργανώνονται οι ταραξίες
Σχετικά Άρθρα
(upd6) Σοκαρισμένη παραμένει η Γαλλία από το πρωτοφανές κύμα βίας και ταραχών που μαίνονται από τις 27 Ιουνίου, όταν και ένας Γάλλος αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε εξ’επαφής τον 17χρονο Αλγερο-μαροκινό Nahel κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού.
Έκτοτε ξέσπασε ένα πρωτοφανές κύμα βίας και ταραχών ως αντίδραση στην αστυνομική αυθαιρεσία, το οποίο μόλις τις τελευταίες ώρες και ύστερα από πέντε ημέρες, φαίνεται να αποκλιμακώνεται σταδιακά εξαιτίας και της ανάπτυξης 45.000 αστυνομικών σε όλη τη Γαλλία με τη συνδρομή και τεθωρακισμένων οχημάτων.
Πολλοί δήμοι έχουν επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας
ενώ από σήμερα Δευτέρα 3 Ιουλίου, οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι θα προχωρούν ακόμα και σε διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ σε συγκεκριμένες περιοχές προκειμένου να αποτρέπου την οργάνωση των ταραξιών.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός των επεισοδίων πραγματικά σοκάρει:

- Τουλάχιστον 5.000 καμένα αυτοκίνητα
- Περίπου 1.000 δημόσια κτήρια πυρπολήθηκαν ή έχουν καταγραφεί ζημιές
- Τουλάχιστον 250 επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα ή τμήματα χωροφυλακής
- Πάνω από 700 τραυματίες αστυνομικοί
- Λεηλατήθηκαν 10 εμπορικά κέντρα, 200 σούπερ μάρκετ, 250 καταστήματα καπνού και ένας μεγάλος αριθμός καταστημάτων με ρούχα και αθλητικά είδη
6_25.jpg
8_22.jpg
4_48.jpg
Στην φυλακή τρία άτομα

Η γαλλική αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις και προσαγωγές.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως το βράδυ της Πέμπτης είχε συλλάβει 875 άτομα, την Παρασκευή 1.311, το Σάββατο 719 ενώ χθες Κυριακή προχώρησε σε 157 συλλήψεις, αριθμός κατά πολύ χαμηλότερος σε σχέση με όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Εν τω μεταξύ, και όπως σύμφωνα με πληροφορίες του France Info, τρία άτομα στην πόλη Grenoble, στη νοτιοανατολική Γαλλία, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3 έως 4 μηνών με την κατηγορία της λεηλασίας.
Εκτιμάται ότι άλλα 30 άτομα στην Grenoble θα δικαστούν με την ίδια κατηγορία.
gaia6.jpg
Επίθεση σε δήμαρχο

Και ενώ η αστυνομία αναφέρει πως καταγράφεται μια αποκλιμάκωση των ταραχών τις τελευταίες ώρες, αγανάκτηση επικρατεί για την επίθεση με αυτοκίνητο φορτωμένο με εμπρηστικό υλικό εναντίον του σπιτιού του δημάρχου της L'Hay-les-Roses (προάστιο του Παρισιού), Vincent Jeanbrun, την ώρα που η οικογένεια του κοιμόταν μέσα στο σπίτι.
Είναι χαρακτηριστικό πως όταν η σύζυγος και τα παιδιά του δημάρχου επιχείρησαν να διαφύγουν, δέχθηκαν επίθεση με πυροτεχνήματα.
Η σύζυγος του δημάρχου υπέστη κάταγμα στο οστό της κνήμης και εισήχθη σε νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Κατόπιν της επίθεσης αυτής, υπάρχει έκκληση για συγκέντρωση Γάλλων πολιτών μπροστά από τα δημαρχεία όλης της χώρας σε ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ η πρωθυπουργός Elisabeth Borne υποστήριξε ότι «η Δημοκρατία δεν θα υποχωρήσει, θα αντεπιτεθεί».
Αλλά και η Ένωση Δημάρχων της Γαλλίας ζήτησε από τους πολίτες να δώσουν το παρών σε αυτήν την κινητοποίηση έτσι ώστε να «επιστρέψουμε στη δημοκρατική τάξη».

Επαφές Macron

Στον απόηχο αυτών των επεισοδίων, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron θα συναντηθεί σήμερα Δευτέρα 3/7 με τους προέδρους των δύο σωμάτων του γαλλικού Κοινοβουλίου ενώ αύριο Τρίτη 4/7 θα έχει συνάντηση με τους δημάρχους των 220 δήμων και κοινοτήτων, όπου έχουν καταγραφεί ταραχές και επεισόδια.
Επιπλέον, ο Marcon έχει ζητήσει από την πρωθυπουργό Borne να συναντηθεί εντός της ημέρας και με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων.
Πρόκειται για κινήσεις, οι οποίες αποβλέπουν στην όσο το δυνατόν πληρέστερη κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτά τα πρωτοφανή – μετά το 2005 – γεγονότα.
γαλλια.JPG
Σταματήστε…

Να σταματήσουν τα επεισόδια και τις βιαιότητες κάλεσε τους εξεγερμένους Γάλλους η γιαγιά του 17χρονου Nahel, ο οποίος πυροβολήθηκε από σφαίρα αστυνομικού.
«Τους ζητώ να σταματήσουν.
Ο Nahel είναι νεκρός, η κόρη μου είναι χαμένη… δεν έχει ζωή πια» ανέφερε η γιαγιά του 17χρονου, Nadia, η οποία υποστήριξε πως κάποιοι χρησιμοποιούν το θάνατο του εγγονού της για να σπείρουν χάος.
Όπως είπε η οικογένεια του 17χρονου θέλει ηρεμία και ζήτησε ο δράστης του περιστατικού να πληρώσει για την πράξη του, αναφέροντας πως έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. tewhto.jpeg
Είναι ακόμα νωρίς

Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν πως ακόμα είναι νωρίς για να πει κανείς ότι ο κύκλος βίας έκλεισε.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Laurent Nunez  υποστήριξε ότι αν και υπάρχουν πλέον πολύ λιγότερα επεισόδια και ζημιές, οι αστυνομικές δυνάμεις θα παραμείνουν σε κινητοποίηση και τις επόμενες ημέρες.
Πέρα από το Παρίσι, εκτεταμένα επεισόδια καταγράφηκαν επίσης στη Μασσαλία, ενώ συγκρούσεις αναφέρθηκαν στη Νίκαια και στο Στρασβούργο.
eikan4.jpg
Πυροβόλησαν αστυνομικό μετά τα...«παράσιτα»

Ένας αστυνομικός έγινε στόχος πυροβολισμού και σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο γιλέκο του στη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στη Νιμ (νοτιοανατολική Γαλλία)
τη νύκτα της Παρασκευής προς το Σάββατο (1/7).
Η γαλλική δικαιοσύνη αρχίζει εξάλλου να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τον καταιγισμό των ποινικών διώξεων με στόχο υπόπτους ως ταραχοποιούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί έχουν στοχοποιηθεί μετά τις προκλητικές δηλώσεις των αρχών επιβολής του νόμου, που χαρακτήρισαν τους διαδηλωτές «ορδές παρασίτων».
eikona2.jpg
Αυτός είναι ο 24χρονος πυροσβέστης που πέθανε ενώ προσπαθούσε να σβήσει φωτιά σε οχήματα

Ένας 24χρονος πυροσβέστης υπέκυψε την ώρα που έδινε μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί σε οχήματα στο Σεν-Ντενί, βόρεια του Παρισιού, την περασμένη, έκτη νύκτα βίαιων επεισοδίων στη Γαλλία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
"Ένας νεαρός πυροσβέστης της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού υπέκυψε παρά το γεγονός ότι του παρασχέθηκε πολύ γρήγορα βοήθεια από τους συναδέλφους του", έγραψε στο Twitter ο Ζεράλντ Νταρμανέν, διευκρινίζοντας πως τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν σε "ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης".
"Διεξάγεται έρευνα" για να προσδιορισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έπιασαν φωτιά τα οχήματα, πρόσθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

47954bfa4774584daafc4d2ccd0b19a3_XL.jpg


Mélenchon: Η κυβέρνηση φοβάται την αστυνομία που ευθύνεται για τις ταραχές

Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται την αστυνομία και τα συνδικάτα της, που ωστόσο είναι υπεύθυνα για τις ταραχές, δεν την ελέγχει πλέον, δήλωσε ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» France Insubdinate , σε συνέντευξή του στην τηλεόραση LCI τη Κυριακή 2 Ιουλίου 2023.
«Σήμερα, η πολιτική εξουσία δεν ελέγχει πλέον την αστυνομία.
Είναι η αστυνομία και τα συνδικάτα της που τρομάζουν την εξουσία.
Φοβούνται μια δύναμη που δεν ελέγχουν πλέον και που είναι υπεύθυνη για αυτές τις αναταραχές.
Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται της αστυνομία, η οποία ευθύνεται για τις ταραχές», είπε.
Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος πιστεύει ότι οι μονάδες αποκατάστασης της τάξης ευθύνονται για τη «γιγαντιαία κοινωνική βία» σε ορισμένες γαλλικές γειτονιές και τη «συστηματική αστυνομική βία» εναντίον ορισμένων κοινοτήτων.
galliampatsoi.jpg
Ανήσυχος ο Scholz, μετά την αναβολή της επίσκεψης Macron

Ο καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την Κυριακή (2/7/2023) την ανησυχία του για τη συνέχιση των ταραχών στη Γαλλία, που οδήγησε στη ματαίωση της επίσημης επίσκεψης που επρόκειτο να πραγματοποιήσει στη Γερμανία ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
«Έχουμε δεσμούς φιλίας με τη Γαλλία και αποτελούμε ένα ζευγάρι που φροντίζει να λειτουργεί καλά η τόσο σημαντική για το μέλλον μας Ευρωπαϊκή Ένωση, γι' αυτό παρακολουθούμε ασφαλώς με ανησυχία» αυτό που εκτυλίσσεται στη χώρα, δήλωσε ο Olaf Scholz σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους θα βρει τα μέσα ώστε να βελτιωθεί γρήγορα η κατάσταση», πρόσθεσε.

Σε ήρεμο κλίμα η κηδεία του Nahel


Το απόγευμα του Σαββάτου 1/7 έγινε στο Παρίσι η κηδεία του έφηβου Nahel που έπεσε από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε «πολύ ήρεμα, με περισυλλογή και χωρίς παρεκτροπές».
Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ οικογενειακή.
Η ταφή έγινε παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του Nahel στο νεκροταφείο Μον-Βαλεριέν στη Ναντέρ, την πόλη όπου ζούσε ο 17χρονος και όπου σκοτώθηκε την Τρίτη 27/6 όταν πυροβολήθηκε εξ επαφής από αστυνομικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης