Τελευταία Νέα
Διεθνή

Για ακραίο... αρνητικό σενάριο προετοιμάζεται η Pimco - Περιμένει την ευκαιρία να «αρπάξει» φθηνά assets

Για ακραίο... αρνητικό σενάριο προετοιμάζεται η Pimco - Περιμένει την ευκαιρία να «αρπάξει» φθηνά assets
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να παράσχουν στήριξη από το φόβο ότι θα τροφοδοτήσουν την άνοδο των τιμών
Πολύ αισιόδοξες χαρακτήρισε η Pimco τις αγορές σχετικα με την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αποφύγουν την ύφεση, καθώς μάχονται τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Daniel Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,8 τρισ. δολαρίων, δήλωσε ότι προετοιμάζεται για μια "σκληρότερη προσγείωση" από ό,τι άλλοι επενδυτές, ενώ οι επικεφαλής των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών ετοιμάζονται να συνεχίσουν την εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων τους.
"Όσο περισσότερη σύσφιξη αισθάνονται οι άνθρωποι ότι έχουν κίνητρο να κάνουν, τόσο μεγαλύτερη αβεβαιότητα γύρω από αυτές τις καθυστερήσεις και τόσο μεγαλύτερος κίνδυνος για πιο ακραίες οικονομικές προοπτικές", δήλωσε ο Ivascyn σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Σημείωσε ότι όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν στο παρελθόν, μια καθυστέρηση πέντε ή έξι τριμήνων για να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος ήταν "ο κανόνας".
"Θα υποστηρίζαμε ότι η αγορά μπορεί να εξακολουθεί να έχει υπερβολική εμπιστοσύνη στην ποιότητα των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών και στην ικανότητά τους να δημιουργούν θετικά αποτελέσματα", είπε.
"Πιστεύουμε ότι η αγορά είναι υπερβολικά αισιόδοξη όσον αφορά την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να μειώσουν τα επιτόκια πολιτικής τόσο γρήγορα όσο υποδηλώνουν οι καμπύλες αποδόσεων".

Αποφασισμένες οι κεντρικές τράπεζες

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας αυξάνουν με ταχείς ρυθμούς τα επιτόκια μετά από επικρίσεις ότι αντιδρούν πολύ αργά καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνεται.
Σε ένα συνέδριο στη Σίντρα της Πορτογαλίας αυτή την εβδομάδα, οι επικεφαλής και των τριών ανέφεραν ότι είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερες ενέργειες όσο οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν.
Ωστόσο, ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος χρησιμοποιείται ως δείκτης της υποκείμενης πίεσης των τιμών επειδή αφαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, κυμάνθηκε γύρω στο 5% στις ΗΠΑ και την ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες, ενώ εκτινάχθηκε στο 7,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο για το έτος έως τον Μάιο.
Σύμφωνα με τον Ivascyn "ο δείκτης τιμών είναι πολύ υψηλός.
Σήμερα έχουμε ένα πραγματικό νόμιμο πρόβλημα πληθωρισμού.
Θα είναι πιθανότατα πιο δύσκολο για τις κεντρικές τράπεζες να μειώσουν την πολιτική τους ακόμη και αν η οικονομία εξασθενεί, όσο ο πληθωρισμός είναι άνετα πάνω από τους στόχους τους [2%]".

Που επενδύει η Pimco

Η Pimco, η οποία ανήκει στη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz, επανατοποθετεί τα αμοιβαία κεφάλαια ώστε να είναι "πιο αμυντικά και πιο ρευστά", καθώς προσελκύει επενδυτές μετά από μια τρομερή χρονιά για τα αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων το 2022.
Η εταιρεία υπέστη εκροές ύψους 75 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά ο Ivascyn δήλωσε ότι οι ροές έχουν "βελτιωθεί σημαντικά", καθώς οι επενδυτές αρπάζουν τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρονται τώρα.
Η Pimco προσέλκυσε περιουσιακά στοιχεία ύψους 14 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ανέφερε η Allianz.
Ενώ η Pimco πιστεύει ότι μια "ήπια προσγείωση" είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα για την αμερικανική οικονομία, ο Ivascyn δήλωσε ότι ο όμιλος αποφεύγει τους τομείς της αγοράς που θα ήταν πιο ευάλωτοι σε μια ύφεση.
Προτιμώντας προς το παρόν κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας, περιμένει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών, η οποία, όπως είπε, θα προκαλέσει αναγκαστικές πωλήσεις μεταξύ οχημάτων όπως οι εξασφαλισμένες δανειακές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Αυτή θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρπάξει κανείς ευκαιρίες, είπε.
"Μια σπουδαία συναλλαγή θα είναι να επωφεληθούμε από τη βίαιη ανατιμολόγηση των δημόσιων αγορών και στη συνέχεια να περιμένουμε να προσαρμοστούν οι ιδιωτικές αγορές τα επόμενα χρόνια και στη συνέχεια να στραφούμε σε μια πραγματικά ελκυστική ευκαιρία", είπε.
"Διατηρήστε κάποια μετρητά, διότι πιστεύουμε ότι τα επόμενα δύο, τρία χρόνια θα είναι αρκετά πλούσια σε στόχους για ευκαιρίες στον χώρο με υψηλότερες αποδόσεις".

Τι διαφορετικό έχει αυτός ο κύκλος

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να παράσχουν στήριξη από το φόβο ότι θα τροφοδοτήσουν την άνοδο των τιμών, ενώ το γεγονός ότι τόσος μεγάλος κίνδυνος έχει μεταφερθεί στις ιδιωτικές αγορές θα επιβραδύνει την επιδείνωση των πιστωτικών αποτιμήσεων, αλλά δεν θα την αποτρέψει.
"Αυτό θα μπορούσε να είναι περισσότερο ένας παλιομοδίτικος κύκλος που παρατείνεται για μερικά χρόνια με υψηλό πληθωρισμό, αλλά οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν έρχονται να βοηθήσουν", δήλωσε.
Η κίνηση της Pimco προς ασφαλέστερα ομόλογα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στροφής του κλάδου προς περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος υψηλότερης ποιότητας.
Η πιο πρόσφατη έρευνα της Bank of America για τους διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε ότι οι επενδυτές ήταν overweight στα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας σε σύγκριση με τα αντίστοιχα υψηλής απόδοσης από το 2008.
Ακόμη και για τους επενδυτές που δεν πιστεύουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο, ο Ivascyn δήλωσε ότι τα σταθερά έσοδα παρέχουν την καλύτερη αξία που έχουμε δει εδώ και "πολλά, πολλά χρόνια", με τις πραγματικές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό στις ΗΠΑ σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
"Μπορείτε να είστε αμυντικοί όσον αφορά τον κίνδυνο επιτοκίου, τον κίνδυνο πληθωρισμού, τον πιστωτικό κίνδυνο και να δημιουργήσετε μια πολύ, πολύ ελκυστική απόδοση", είπε.
"Το οποίο είναι διαφορετικό από το να λέμε 'αγοράστε τα πάντα, όλα θα πάνε καλά'".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης