Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα «φούσκα» από Fed: Νομισματική σύσφιξη τέλος, στο φουλ οι μηχανές για διπλασιασμό του ισολογισμού στα 16 τρισ. δολ.

Νέα «φούσκα» από Fed: Νομισματική σύσφιξη τέλος, στο φουλ οι μηχανές για διπλασιασμό του ισολογισμού στα 16 τρισ. δολ.
Πώς θα επωφεληθούν οι μετοχές - Το «βουνό» του νέου χρέους - Περίπου επτά στα οκτώ δολάρια που διακινούνται στις παγκόσμιες αγορές χρησιμοποιούνται ήδη για αναχρηματοδότηση χρέους
Σχετικά Άρθρα
Το ραγδαία αυξανόμενο αμερικανικό χρέος το οποίο έχει υπερβεί το θηριώδες ποσόν των 32 τρισ. δολ (οι υποχρεώσεις της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ συνολικά ξεπερνά τα 37 τρισ. δολ) τα επόμενα χρόνια θα αναγκάσει την Federal Reserve να προχωρήσει σε τεράστια επαναγορά κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με τον Michael Howell, διευθύνοντα σύμβουλο της Crossborder Capital.
Σε ανάλυσή του στους Financial Times, προέβλεψε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πολιτική ποσοτικής σύσφιξης και θα επιστρέψει στα προηγούμενα μέτρα τόνωσης της οικονομίας αυξάνοντας τον ισολογισμό της Fed. οδηγώντας σε άνοδο της αξίας των μετοχών.
«Οι επενδυτές θα πρέπει επομένως να περιμένουν μια συνεχή άνοδο της παγκόσμιας ρευστότητας αντί για τους ισχυρούς αντίθετους ανέμους του περασμένου έτους, που προοιωνίζονταν ύφεση στην οικονομίαα.
Αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί καλό για τις μετοχές, αλλά λιγότερο θετικό για τους επενδυτές στην αγορά ομολόγων», σημείωσε ο Howell.
Παρά τις προβλέψεις για διαφαινόμενη συρρίκνωση της ρευστότητας (ταχεία μείωση της νομισματικής προσφοράς), ο κύκλος έχει ήδη ξεπεράσει το καθοδικό του σημείο και θα είναι ανοδικός τα επόμενα χρόνια, είπε.
Congressional Budget Office paints grim long-term U.S. deficit picture -  MarketWatch
Νέες διασώσεις κρατών και παγκόσμια δίψα για ρευστότητα

Ο Howell σημείωσε ότι η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες νωρίτερα φέτος παρείχαν αφειδώς ρευστότητα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη διάρκεια της τραπεζικής κρίσης της φετινής άνοιξης, η οποία προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
«Αλλά τα επόμενα χρόνια πιθανότατα θα πρέπει να διασώσουν και κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν υπερβολικά χρέη», προειδοποίησε.
Αναφερεται σε προγράμματα bail out για τους κατόχους ομολόγων του δημόσιου τομέα (public sector)
Σύμφωνα με τον Howell, περίπου επτά στα οκτώ δολάρια που διακινούνται στις παγκόσμιες αγορές χρησιμοποιούνται ήδη για αναχρηματοδότηση χρέους.
Και από το εναπομείναν δολάριο, ένα αυξανόμενο μέρος οδεύει προς διεύρυνση των κρατικών ελλειμμάτων μέσω της σύξησης των δημοσίων δαπανών.
Αυτό συμβαίνει καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν νέα πίεση για δημοσιονομική επέκταση, καθώς οι ανάγκες που διαμορφώθηκαν για ανανέωση του στρατιωτικού εξοπλισμού λόγω του Ουκρανικού και η γήρανση του πληθυσμού επιβαρύνουν σημαντικά τους προϋπολογισμούς, εξήγησε.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2023-07-02_200303.png
Τα ταμειακά διαθέσιμα και το τύπωμα δολαρίων


«Σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον υπερβολικού χρέους, οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών  είναι ανάγκη να αυξηθούν.
Επομένως, ξεχάστε το QT (τη νομισματική  σύσφιξη), η ποσοτική χαλάρωση επιστρέφει.
Η δεξαμενή της παγκόσμιας ρευστότητας - που υπολογίζεται ότι είναι περίπου 170 τρισεκατομμύρια δολ. - δεν πρόκειται να συρρικνωθεί μεγαλη ταχύτητα», έγραψε.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου που επικαλείται ο Howell, τα ταμειακά διαθέσιμα  του Υπουργείου Οικονομικών της Fed θα πρέπει να αυξηθούν στα 7,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2033 από σχεδόν 5 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα.
Εντούτοις θεωρεί ότι η εν λόγω πρόβλεψη είναι πολύ χαμηλή.
«Πιο ρεαλιστικοί αριθμοί τοποθετούν της απαιτήσεις ρεύστότητας του  Fed Treasury στο ύψος τουλάχιστον των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτό μεταφράζεται κατ' αναλογία σε διπλασιασμό του τρέχοντος ισολογισμού ύψους 8,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και θα σημαίνει αρκετά χρόνια διψήφια αύξηση της ρευστότητας εκ μέρους της Fed», έγραψε.
Υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις για το QE.
Οι κυβερνήσεις είναι εγκλωβισμένες σε ορισμένες υποχρεωτικές απαιτήσεις για δημόσιες δαπάνες και οι υπάρχουσες φορολογικές βάσεις δεν είναι δυνατόν να επιβαρυνθούν πολύ περισσότερο χωρία να πληγεί η ανάπτυξη, πρόσθεσε ο Howell.
Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικές εντάσεις πιθανότατα θα μειώσουν τη ζήτηση της Κίνας για χρέος των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, τα αμερικανικά νοικοκυριά και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα απαιτήσουν υψηλότερα επιτόκια, επιδεινώνοντας τα ελλείμματα και το πρόβλημα του χρέους, επισήμανε.
CBO Projects Huge Deficits, $116 Trillion in New Borrowing Over the Next 30  Years
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης