Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Ο Putin κλείνει τα media του Prigozhin – Πώς λειτουργούσε ο όμιλος Patriot Media του αρχηγού της Wagner

Ρωσία: Ο Putin κλείνει τα media του Prigozhin –  Πώς λειτουργούσε ο όμιλος Patriot Media του αρχηγού της Wagner
Ο όμιλος Patriot Media, του οποίου το πιο σημαντικό μέσο ήταν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RIA FAN, είχε υιοθετήσει μια έντονα εθνικιστική συντακτική γραμμή, φιλική προς Κρεμλίνο παρέχοντας επίσης θετική κάλυψη για τον Prigozhin και την Ομάδα του Wagner
Σχετικά Άρθρα
Ο όμιλος συμμετοχών σε εταιρείες media του Evgeny Prigozhin πρόκειται να κλείσει στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο διευθυντής ενός από αυτά, μια εβδομάδα μετά την ταχεία κατάρρευση της ανταρσίας που οργάνωσαν οι μαχητές του Ομίλου Wagner.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που ανέστειλε την ανταρσία, ο Prigozhin, πρώην σύμμαχος του προέδρου Vladimir Putin, επιτράπηκε να εξοριστεί στη Λευκορωσία και οι άνδρες του είχαν την επιλογή να τον ακολουθήσουν, να ενσωματωθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας ή να επιστρέψουν στην πατρίδα.
Ο όμιλος Patriot Media, του οποίου το πιο σημαντικό μέσο ήταν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος RIA FAN, είχε υιοθετήσει μια έντονα εθνικιστική συντακτική γραμμή, φιλική προς Κρεμλίνο παρέχοντας επίσης θετική κάλυψη για τον Prigozhin και την Ομάδα του Wagner.
«Ανακοινώνω την απόφασή να εγκαταλείψουμε τον χώρο thw enhm;ervshw», δήλωσε ο διευθυντής του RIA FAN Yevgeny Zubarev σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε αργά το Σάββατο 1  Ιουλίου τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης της εταιρείας.
Ο Zubarev επικαλέσθηκε κάποια συγκεκριμένη αιτία για την απόφαση.

Οι έλεγχοι για τα οικονομικά

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε την Παρασκευή 30 Ιουκίου 2023 ότι η ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών της περιοχής Roskomnadzor είχε μπλοκάρει μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Prigozhin, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι μία «φάρμα troll» που φέρεται ότι χρησιμοποιούσε ο Prigozhin για να επηρεάσει την κοινή γνώμη σε ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, διαλύθηκε.
Στην ανάρτησή του σε βίντεο, ο Zubarev εξήρε την ιστορία της Patriot Media, λέγοντας ότι υπερασπίστηκε τόσο τον Prigozhin όσο και τον Putin από τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένου του φυλακισμένου αντικαθεστωτικού Alexei Navalny..
Ο όμιλος Patriot είχε εργαστεί «εναντίον του Navalny και άλλων εκπροσώπων της αντιπολίτευσης που πραγματικά προσπάθησαν να καταστρέψουν τη χώρα μας», είπε.
Παρά την αποτυχημένη ανταρσία, οι ρωσικές αρχές δεν έχουν θέσει επίσημα εκτός νόμου τον όμιλο Wagner, αλλά ο Putin δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας catering του Prigozhin θα διερευνηθούν για τυχόν ατασθαλίες.
Eπισήμανε ότι η Ομάδα Wagner και ο ιδρυτής του είχαν λάβει σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Ρωσία τον περασμένο χρόνο.
Ο ομάδα συμμετείχε σε ορισμένες από τις πιο αιματηρές μάχες του 16μηνου πολέμου στην Ουκρανία και οι τάξεις της έχει συμπεριλάβει χιλιάδες πρώην κρατούμενους που στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές φυλακές.
Υπό την ηγεσία του Prigozhin, ο όμιλος έχει εξελιχθεί σε μια μεγάλη διεθνή επιχείρηση με συμμετοχές σε ορυχεία και μαχητές στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ιδρύθηκε το 2014 αφού η Ρωσία προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και άρχισε να υποστηρίζει φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή του Donbass της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης