Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Μισή η …ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υπό τον φόβο της Ρωσίας – Τι υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στον Zelensky

Αποκάλυψη: Μισή η …ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ υπό τον φόβο της Ρωσίας – Τι υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ στον Zelensky
Η συλλογική Δύση υπόσχεται στην Ουκρανία ότι η Σύνοδος του Βίλνιους θα είναι κάτι παραπάνω από μία επανάληψη του Βουκουρεστίου του 2008
Σχετικά Άρθρα
Ενώ η Βρετανία πιέζει για την άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι το Κίεβο βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία και μία εισδοχή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία θα ενεργοποιούσε το Άρθρο 5 περί συλλογικής άμυνας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους δυτικούς εταίρους της Ουκρανίας συμφωνούν τουλάχιστον με την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο, οι οποίες όμως υπολείπονται της πλήρους ένταξης στη στρατιωτική συμμαχία.
Αμερικανίδα αξιωματούχος που πρόκειται να παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στη Λιθουανία προχωρά ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι μια πρόταση ένταξης θα είναι στο τραπέζι, αλλά για μια μελλοντική ημερομηνία χωρίς συνημμένο χρονοδιάγραμμα.

Μισή ...ένταξη


Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Julianne Smith εξέφρασε την πεποίθηση πως το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «θα συμφωνήσει σε ένα κείμενο που θα υπερβαίνει τη Διακήρυξη του της Συνόδου του Βουκουρεστίου του 2008, η οποία ανέφερε ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία, αλλά δεν αποσαφήνιζε το πότε και το πώς.
«Οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα αντικατοπτρίζει το πού βρισκόμαστε και ότι οι Ουκρανοί θα πιστέψουν και θα αισθανθούν πώς έχει γίνει κάτι παραπάνω και δεν πρόκειται για μία επανάληψη του Βουκουρεστίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο φόβος της Ρωσίας

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin και άλλους αξιωματούχους του Κρεμλίνου, το 2008 ήταν το έτος, που έφερε Ρωσία – Ουκρανία σε τροχιά σύγκρουσης.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν επίσης εκφράσει σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Και όμως η Smith εξακολουθεί να βλέπει έναν πιθανό δρόμο προς τα εμπρός και «συμβιβασμό» που μπορεί να οδηγήσει σε μελλοντική πλήρη ένταξη.
Αποκάλυψε ότι το κείμενο για την Ουκρανία που θα εκδοθεί ως μέρος ανακοινωθέντος στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία στη συμμαχία, απάντησε: «Θα μπορούσε, ναι. Νομίζω ότι αυτό είναι δυνατό».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης