Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pimco: Προσδεθείτε για... «δύσκολη προσγείωση» - Σκληρή ύφεση θα σαρώσει την παγκόσμια οικονομία στα τέλη του 2023

tags :
Pimco: Προσδεθείτε για... «δύσκολη προσγείωση» - Σκληρή ύφεση θα σαρώσει την παγκόσμια οικονομία στα τέλη του 2023
Η Pimco, που ανήκει στη γερμανική Allianz SE, επενδύει επί του παρόντος σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας
Σχετικά Άρθρα
Ο Διευθυντής Επενδύσεων της Pimco (Pacific Investment Management Co). Daniel Ivascyn προετοιμάζεται για μια «δύσκολη προσγείωση» της οικονομίας που μάλιστα εκτιμά ότι θα είναι δυσκολότερη από ότι πιστεύουν άλλοι επενδυτές, καθώς οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών δηλώσεις ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια.
Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
«Όσο μεγαλύτερη είναι η σύσφιξη της οικονομικής πολιτικής, τόσο περισσότερη αβεβαιότητα προκύπτει σχετικά με το χρόνο κατά τον οποίο οι αυξήσεις επιτοκίων θα αρχίσουν να βαραίνουν πάνω την οικονομία και πιο μεγάλος καθίσταται ο κίνδυνος για ακραία σενάρια στην οικονομία», είπε ο Ivascyn στην εφημερίδα.
Συν τοις άλλοις, πρόσθεσε ότι κατά τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουν γίνει στο παρελθόν, χρειάστηκαν πέντε ή έξι τρίμηνα για να γίνει αισθητός ο αντίκτυπος τους στην οικονομία και ότι αυτός ήταν «ο κανόνας».
Ο Daniel Ivascyn υποστήριξε επίσης ότι η αγορά μπορεί να είναι απολύτως σίγουρη για την ποιότητα των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας και την ικανότητά τους να δημιουργούν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους FT.
Αν και η βασική εκτίμηση της Pimco είναι ότι το πιο πιθανό σενάριο για την οικονομία των ΗΠΑ είναι η «ήπια προσγείωση» (δηλαδή η στασιμότητα ή μια ήπια ύφεση) ο Ivascyn είπε ότι ο μεγαλύτερος ενεργητικός διαχειριστής ομολόγων στον κόσμο αποφεύγει περιοχές της αγοράς που θα ήταν πιο ευάλωτες σε μια ύφεση.
Η Pimco, που ανήκει στη γερμανική Allianz SE, επενδύει επί του παρόντος σε κρατικά και εταιρικά ομόλογα υψηλής ποιότητας.

Μαζικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διαφόρων εταιρειών

Εκτιμά ότι στο επόμενο διάστημα να δούμε μαζικές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας διαφόρων εταιρειών, κάτι που όπως είπε ο Ivascyn θα οδηγήσει σε αναγκαστικές πωλήσεις των
ασφαλισμένων δανείων μεταξύ διαφορων εταιρικών οχημάτων τους επόμενους μήνες και χρόνια.
Αυτή θα είναι η στιγμή για να κάνουμε τα παζάρια μας, είπε στους FT.
Ο Ivascyn προειδοποίησε επίσης ότι αυτός ο κύκλος μπορεί να είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμες να παράσχουν στήριξη από φόβο μήπως τροφοδοτήσουν μια νέα άνοδο των τιμών ενώ το γεγονός ότι τόσος μεγάλος κίνδυνος έχει μεταφερθεί στις ιδιωτικές αγορές θα επιβραδύνει την επιδείνωση των πιστωτικών αποτιμήσεων, χωρίς όμως να την αποτρέψει, κατέληξε.

Αρνητικές εκτιμήσεις για μια 10ετία περιορισμένης κερδοφορίας από τη Research Affiliates

Εκτιμάται ότι οι αρνητικές προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη που διατύπωσε μιλώντας στους FT ο διευθυντής επενδύσεων της Pimco έχουν άμεση σύνδεση με τις απογοητευτικές προσδοκίες για τον μελλοντικό πληθωρισμό και τα κέρδη που διατύπωσε προ δύο εβδομάδων η αμερικανική ερευνητική εταιρεία Research Affiliates, η οποία σχεδιάζει επενδυτικές στρατηγικές για διαχειριστές όπως η Pimco.  
Η Research Affiliates εργάζεται με βάση ένα πρότυπο που παρακολουθεί τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών και βάσει αυτού έχει προβλέψει ότι για τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξάνονται  κατά μέσο όρο 5,4% ετησίως έως το 2033.
Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με 2,5% «πραγματικά» κέρδη, αφού η RA προβλέπει μέσο ετήσιο πληθωρισμό 2,9%, αρκετά πάνω από τον στόχο του 2% της Fed.
Αυτό το ποσοστό αύξησης κερδών 2,5% ακούγεται σοκαριστικά χαμηλό σε σύγκριση με την περίοδο από τα μέσα του 2013 έως τα μέσα του 2023, όταν τα κέρδη ξεπερνούσαν τον πληθωρισμό κατά μέσο όρο κατά 5,2% αλλά δεν είναι κακό με βάση τα ιστορικά πρότυπα.
Συνεπάγεται ωστόσο, έγραψε η RA ότι ο δείκτης S&P 500 θα έχει πραγματικές αποδόσεις μόλις 2% ετησίως για την επόμενη δεκαετία - δηλαδή ελάχιστο κλάσμα των ετήσιων αποδόσεων που είχε τα τελευταία 10 χρόνια και μόνον το 2023 θα φτάσει 6.000 μονάδες με άνοδο 37%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης