Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς αντέδρασαν Ιράν και Τουρκία στο κάψιμο Κορανίου από διαδηλωτή στη Στοκχόλμη

Πώς αντέδρασαν Ιράν και Τουρκία στο κάψιμο Κορανίου από διαδηλωτή στη Στοκχόλμη
Αναβάλλει το Ιράν την αποστολή νέου του πρεσβευτή στη Σουηδία
Σχετικά Άρθρα
Λάδι στη φωτιά έριξε η καύση του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τέμενος της Στοκχόλμης από Ιρακινό πρόσφυγα που θέλησε με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθεί για τον εκβιασμό που δέχεται η Σουηδία απο την Άγκυρα ώστε να αλλάξει την πολιτική της κατά των πολιτικών προσφύγων που το καθεστώς Erdogan θεωρεί εχθρύς του, για να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η καύση του Κορανίου προκάλεσε την οργή του Τούρκου προέδρου Erdogan και του νέου υπ. Εξωτερικών Fidan.
Σε ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung μεταξύ των αλλων σημειώνει: «Οι ισλαμοφοβικές ενέργειες στη Στοκχόλμη - συμπεριλαμβανομένης της καύσης του Κορανίου και το κρέμασμα ομοιώματος που παρέπεμπε στον Erdogan - έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας ήδη από τον Ιανουάριο.
Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό η νέα πρόκληση θα οδηγήσει σε νέα προβλήματα στις σχέσεις Σουηδίας-Τουρκίας. Ωστόσο, ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών Fidan καταδίκασε μια τέτοια ενέργεια την πρώτη ημέρα της μουσουλμανικής Γιορτής των Θυσιών χαρακτηρίζοντα την ‘κακή’. Μάλιστα απευθυνόμενος στη σουηδική αστυνομία, είπε ότι το να συγχωρεί τέτοιες πράξεις ισοδυναμεί με το να καθιστά τον εαυτό της ένοχη».
Αλλά και το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την αποστολή νέου πρεσβευτή στη Σουηδία διαμαρτυρόμενο για το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου την πρώτη ημέρα της σημαντικής μουσουλμανικής γιορτής Άιντ αλ Άντχα, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, καλώντας τον Σουηδό επιτετραμμένο για να καταδικάσει την προσβολή στα πιο ιερά σύμβολα του ισλάμ.
«Αν και οι διοικητικές διαδικασίες για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στη Σουηδία έχουν ολοκληρωθεί, η αποστολή του αναβλήθηκε επειδή η σουηδική κυβέρνηση έδωσε άδεια (σε διαδηλωτή να) βεβηλώσει το ιερό Κοράνι», εξήγησε ο ΥΠΕΞ της χώρας στο Twitter.
Ο Ιρανός υπουργός δεν διευκρίνισε πότε τελικά θα σταλεί ο νέος πρεσβευτής στη Σουηδία.
Η σουηδική αστυνομία έχει απορρίψει στο παρελθόν αιτήματα για τη διεξαγωγή διαδηλώσεων στο πλαίσιο των οποίων θα καιγόταν το Κοράνι, η δικαιοσύνη ανέτρεψε τις αποφάσεις αυτές επικαλούμενη την ελευθερία του λόγου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης