Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Beers: Αλλαγές στη συμφωνία για τα «ματωμένα διαμάντια» με την Μποτσουάνα - Σκληρές διαπραγματεύσεις

De Beers: Αλλαγές στη συμφωνία για τα «ματωμένα διαμάντια» με την Μποτσουάνα  - Σκληρές διαπραγματεύσεις
Σύμφωνα με τους νέους όρους, ο κρατικός έμπορος διαμαντιών της Μποτσουάνα θα λάβει το 30% της παραγωγής της Debswana, της μονάδας της De Beers που γενικά αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής του ομίλου
Αλλαγές στη συμφωνία με την εταιρεία De Beers, το πάλαι ποτέ μονοπώλιο στην παγκόσμια αγορά πολύτιμων λίθων πέτυχε η κυβέρνηση της Μποτσουάνα.
Η νέα συμφωνία που ολοκληρώθηκε ύστερα από διαπραγματεύσεις μόλις έληξε η προηγούμενη, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τον κολοσσό των πολύτιμων λίθων και δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο όσο και για την κυβέρνηση της χώρας και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού διαμαντιών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 1η Ιουλίου 2023.
Ο πρόεδρος Mokgweetsi Masisi έχει ασκήσει έντονη κριτική στην 54ετή συμφωνία και απείλησε να αποχωρήσει αν δεν παρέχει περισσότερα οφέλη στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόβλεψης για τη Μποτσουάνα να λαμβάνει μεγαλύτερο ποσοστό των πολύτιμων λίθων που παράγονται εκεί.
Σύμφωνα με τους νέους όρους, ο κρατικός έμπορος διαμαντιών της Μποτσουάνα θα λάβει το 30% της παραγωγής της Debswana, της μονάδας της De Beers που γενικά αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της ετήσιας παραγωγής του ομίλου.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι υπάρχει επίσης μια συμφωνία - προσωρινή σε αυτό το στάδιο - το μερίδιο αυτό να αυξηθεί τελικά στο 50%.
Αν και η υπογραφή της δεκαετούς συμφωνίας είναι μία θετική κίνηση για την De Beers,παρόλα αυτά αποδυναμώνει περαιτέρω τη θέση της εταιρείας στην αγορά, καθώς περισσότερα διαμάντια θα πωλούνται από τρίτο μέρος.
Η De Beers και η ρωσική ανταγωνίστριά της Alrosa PJSC κυριαρχούν εδώ και χρόνια στην παγκόσμια προσφορά διαμαντιών και είναι πρόθυμες να διατηρούν μεγάλα αποθέματα όταν η ζήτηση ή οι τιμές αποδυναμώνονται.
«Θα κινηθούμε σιγά-σιγά, γιατί αν το κάνουμε χωρίς ένα σωστό σχέδιο για το πώς θα πουλήσουμε τα διαμάντια, η τιμή στην αγορά θα πέσει», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση η Emma Peloetlets, μόνιμη γραμματέας του προέδρου της Μποτσουάνα.
«Αλλά έχουμε δηλώσει άτυπα ότι στα επόμενα 10 χρόνια θα φτάσουμε σε αυτό το 50%».
Η εταιρεία Okavango Diamond Company της Μποτσουάνα λαμβάνει σήμερα το 25% της παραγωγής της Debswana.
Η συμφωνία με την De Beers περιλαμβάνει επίσης νέες 25ετείς άδειες εξόρυξης για την Debswana.

Οι διαπραγματεύσεις

Η De Beers, που ανήκει στην Anglo American Plc, διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση της Μποτσουάνα για μια νέα συμφωνία από το 2018. Η προηγούμενη συμφωνία έληγε το 2020, αλλά παρατάθηκε αρκετές φορές, αρχικά λόγω της πανδημίας.
Οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν, καθώς τα δύο μέρη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το πόσο θα έπρεπε να προμηθεύεται η Μποτσουάνα. Εντάσεις προέκυψαν επίσης σχετικά με τον ρόλο της βελγικής εταιρείας εμπορίας πολύτιμων λίθων HB Antwerp, η οποία έχει δημιουργήσει στενή σχέση με την κυβέρνηση.
Νωρίτερα φέτος, η Μποτσουάνα δήλωσε ότι αναλάμβανε μερίδιο 24% στην εταιρεία, χωρίς να αποκαλύψει πόσα πλήρωσε, και ότι θα προμηθευόταν ένα μέρος της από την ODC.
Ενώ οι εταίροι οριστικοποιούν τις επίσημες συμφωνίες πώλησης και εξόρυξης, μια ενδιάμεση συμφωνία θα διατηρήσει τους όρους της πιο πρόσφατης συμφωνίας πώλησης που έληξε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023.
«Η νέα τροποποίηση της συμφωνίας μεταξύ της Μποτσουάνα και της De Beers αντανακλά τις προσδοκίες του λαού της Μποτσουάνα, ωθεί τόσο την Μποτσουάνα όσο και την De Beers προς τα εμπρός και στηρίζει το μέλλον της κοινής τους επιχείρησης Debswana μέσω μακροπρόθεσμων επενδύσεων», ανέφεραν οι δύο πλευρές στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης