Τελευταία Νέα
Διεθνή

Medvedev: Η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει το πυρηνικό οπλοστάσιο που θα αναπτυχθεί στην επικράτειά της

Medvedev: Η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει  το πυρηνικό οπλοστάσιο που θα αναπτυχθεί στην επικράτειά της
Ο Πολωνός Πρωθυπουργός Morawiecki ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία θα ήθελε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την Κοινή Χρήση Πυρηνικών εν μέσω των προθέσεων της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία
Η πιθανή ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία ενδέχεται να ωθήσει τη χώρα να κάνει χρήση αυτών, δήλωσε στο TASS ο αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023.
Σχολιάζοντας τις φιλοδοξίες της Πολωνίας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Nuclear Sharing του ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Ο μόνος κίνδυνος που προκύπτει από το αίτημα για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν τέτοια όπλα».
Νωρίτερα, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία θα ήθελε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ για την Κοινή χρήση Πυρηνικών εν μέσω των προθέσεων της Ρωσίας να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης τύπου την Παρασκευή 30 Απριλίυο 2023, ο συντονιστής Στρατηγικών Επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, John Kirby, είπε ότι δεν έχει απολύτως τίποτα να πει για αυτού του είδους τις διαπραγματεύσεις.
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν ρωσικές προθέσεις για τη χρήση πυρηνικών εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.
Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε ότι, κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτά που κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό στο έδαφος των συμμάχων τους.
Η Μόσχα έχει ήδη παράσχει στο Μινσκ τακτικά πυραυλικά συστήματα Iskander ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα και βοήθησε το Μινσκ να επανεξοπλίσει τα στρατιωτικά του αεροσκάφη για να φέρουν εξειδικευμένα όπλα.
Επίσης, πληρώματα πυραύλων και πιλότοι της Λευκορωσίας έχουν εκπαιδευτεί στη Ρωσία.
Στις 16 Ιουνίου, ο Ρutin δήλωσε ότι οι πρώτες ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είχαν ήδη παραδοθεί στη Λευκορωσία, ενώ οι υπόλοιπες θα φτάσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.
Στις 23 Ιουνίου, ο ηγέτης της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko δήλωσε ότι χώρα είχε ήδη λάβει ένα σημαντικό μέρος των πυρηνικών κεφαλών που είχε προγραμματιστεί να παραδοθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης