Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Συμφωνία - πλαίσιο της Δύσης για την Ουκρανία με εγγυήσεις ασφαλείας - Plan B το «ισραηλινό μοντέλο»

FAZ: Συμφωνία - πλαίσιο της Δύσης για την Ουκρανία με εγγυήσεις ασφαλείας - Plan B το «ισραηλινό μοντέλο»
Στο Βερολίνο μερικοί μάλιστα μιλούν όχι για «εγγυήσεις» αλλά για «υποσχέσεις» ασφάλειας, τόνισε η εφημερίδα.
H Γερμανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για ένα σχέδιο συμφωνίας - πλαισίου με το Κίεβο για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας.
Αυτό αποκαλύπτει το Σάββατο (1/7/2023) η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ), επικαλούμενη πηγές με γνώση του ζητήματος.
Το Κουαρτέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σχέδιο της προγραμματισμένης συμφωνίας-πλαισίου.
Στο άμεσο μέλλον στη συζήτηση θα πρέπει να εμπλακούν οι χώρες των G7 και η ΕΕ, γράφει η εφημερίδα.

Όπως σημείωσε η εφημερίδα, υποτίθεται ότι στο πλαίσιο της πολυμερούς συμφωνίας, όλοι οι συμμετέχοντες θα συνάψουν χωριστές συμφωνίες με το Κίεβο, οι οποίες θα εξηγούν πώς μπορεί ο καθένας από αυτούς να βοηθήσει την Ουκρανία στο μέλλον.
Όπως σημειώνεται, κάποια χώρα θα βοηθήσει με όπλα, κάποια με χρήματα και κάποια άλλη με την εκπαίδευση στρατιωτών ή βοήθεια στην επέκταση της ουκρανικής αμυντικής βιομηχανίας.
Η συνθήκη θα πρέπει να γίνει «γέφυρα» στην πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία θέλει να προτείνει ένα «ισραηλινό μοντέλο» για τη διασφάλιση της ασφάλειας, αλλά αντιτίθεται στο να δοθεί στη συμφωνία «νομικά δεσμευτικό» χαρακτήρα.

Στο Βερολίνο μερικοί μάλιστα μιλούν όχι για «εγγυήσεις» αλλά για «υποσχέσεις» ασφάλειας, τόνισε η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την FAZ, σύμβουλοι του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky αναμένουν ότι θα δοθούν εγγυήσεις στο Κίεβο πριν από την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2024.
Την ίδια στιγμή, για το Κίεβο, το «ισραηλινό μοντέλο» είναι «μόνο ένα σχέδιο Β».
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, στόχος παραμένει η πλήρης ένταξη στη συμμαχία.
Το λεγόμενο σχέδιο Yermak-Rasmussen (που πήρε το όνομά του από τον επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας Andriy Yermak και του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (2009-2014) Anders Fogh Rasmussen) προβλέπει ότι μέχρι τότε η ασφάλεια της Ουκρανίας θα διασφαλίζεται μέσω πολυμερούς συστήματος εγγυήσεων από τους δυτικούς συμμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης