Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Το άγνωστο παρασκήνιο με την παρέμβαση της CIA στην ανταρσία των Wagner – Το δραματικό τηλεφώνημα των ΗΠΑ στη Ρωσία

Αποκάλυψη: Το άγνωστο παρασκήνιο με την παρέμβαση της CIA στην ανταρσία των Wagner – Το δραματικό τηλεφώνημα των ΗΠΑ στη Ρωσία
Άγνωστες πτυχές της παρέμβασης της CIA αποκαλύπτονται σε δημοσίευμα της Wall Street Journal
Σχετικά Άρθρα
Το άγνωστο παρασκήνιο της αμερικανικής παρέμβασης στην ανταρσία των Wagner το προηγούμενο Σάββατο (24/6/2023) και η εμπλοκή της CIA, έρχονται στο φως της δημοσιότητας από αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διευθυντής της CIA, William Burns, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του (SVR), Sergey Naryshkin, προκειμένου να τον διαβεβαιώσει πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία σχέση με την απόπειρα εξέγερσης των Wagner.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, που επικαλείται πηγές με γνώση του ζητήματος, η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Burns και του Naryshkin ήταν η αλληλεπίδραση υψηλότερου επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας από την ανταρσία και μετά.
Η συνομιλία, η οποία ήταν αποτέλεσμα αμερικανικής πρωτοβουλίας, είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα ότι οι ΗΠΑ «δεν είχαν καμία ανάμειξη» στις ενέργειες του ιδρυτή της Wagner, Yevgeni Prigozhin.
Επίσης στόχος του τηλεφωνήματος, που έγινε τις προηγούμενες μέρες ήταν να καταστήσει σαφές, πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα.
Ο Burns είπε στον Naryshkin, ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα ρόλο στην ανταρσία και ότι το περιστατικό είναι εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας.

Burns: Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Burns με 32χρονη διπλωματική καριέρα είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών για τον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden.
Πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία ο Burns είναι ο προτιμώμενος συνομιλητής του Biden με τη Μόσχα.
Τον Νοέμβριο του 2021, ο Biden τον έστειλε στη Μόσχα, όπου συνομίλησε με τον Putin.
Τον Νοέμβριο του 2022 συναντήθηκε με τον Naryshkin στην Άγκυρα προκειμένου να προειδοποιήσει τη Ρωσία για τις συνέπειες σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Δεν δώσαμε στον Putin καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση ή το ΝΑΤΟ για την ανταρσία», δήλωσε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν εμπλεκόμαστε. Δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό», πρόσθεσε ο Biden.

Ο Lavrov… δικαιώνει Burns

Εξάλλου η ίδια η Ρωσία εκτιμά πως οι ΗΠΑ έδωσαν εντολή στην Ουκρανία να μην εκμεταλλευθεί την κατάσταση με την ανταρσία των Wagner και προχωρήσουν σε δολιοφθορές στο ρωσικό έδαφος.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστέψουμε τις αναφορές ότι, μόλις ξεκίνησε αυτό, ή ίσως και νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έδωσε επειγόντως εντολή σε όλες τις αποστολές του στο εξωτερικό να μην σχολιάσουν αυτήν την κατάσταση με τέτοιο τρόπο ώστε να συνδεθεί με την Ουάσινγκτον.
Και ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα δεδομένα μας που τείνω να πιστεύω, εστάλησαν εντολές στο Κίεβο ώστε οι Ουκρανοί να μην χρησιμοποιήσουν αυτή την κατάσταση για να οργανώσουν πράξεις δολιοφθοράς και άλλες προκλήσεις σε ρωσικό έδαφος στο εγγύς μέλλον» είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov.
Πρόσθεσε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι πολύ αξιόπιστες και «αντανακλούν την αλήθεια».
Σύμφωνα με τον Lavrov η Μόσχα δέχεται τους «επίμονους ισχυρισμούς» ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με την ανταρσία στη Ρωσία.
«Εκτός από όσα λέγονται δημόσια, έχουμε πληροφορίες για το πώς η Ουάσιγκτον διασφαλίζει την αντίδραση ολόκληρης της γραφειοκρατίας της», εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών.

Το χρονικό της εξέγερσης

Το βράδυ της 23ης Ιουνίου, ο ιδρυτής των Wagner Yevgeny Prigozhin, υποστήριξε ότι οι μονάδες του δέχθηκαν επίθεση, κατηγορώντας γι’ αυτό τον ρωσικό στρατό.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επέκρινε τους ισχυρισμούς του Prigozhin για χτύπημα στα μετόπισθεν των Wagner ως ψευδή είδηση.
Οι μονάδες των Wagner που υποστήριξαν τον Prigozhin κατέλαβαν τη στρατιωτική περιφερειακή διοίκηση στο Rostov και κινήθηκαν προς τη Μόσχα.
Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) άνοιξε ποινική υπόθεση με κατηγορία για ένοπλη ανταρσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε διάγγελμά του στις 24 Ιουνίου, περιέγραψε τις ενέργειες της ομάδας Wagner ως ένοπλη ανταρσία και προδοσία.
Αργότερα, στις 24 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, σε συντονισμό με τον Putin, είχε συνομιλίες με τον Prigozhin ο οποίος αποφάσισε τον τερματισμό της εξέγερσης και την επιστροφή των Wagner στις βάσεις τους.
Η Ρωσία αποφάσισε να μην ασκήσει ποινικές διώξεις στους μαχητές, που συμμετείχαν στην ανταρσία, λόγω των επιτευγμάτων τους στο μέτωπο της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης