Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Γαλλία για 5η μέρα - 1.350 καμμένα αυτοκίνητα, 234 κτίρια με ζημιές - Προκαλεί η αστυνομία: Αντιμετωπίζουμε παράσιτα

Χάος στη Γαλλία για 5η μέρα - 1.350 καμμένα αυτοκίνητα, 234 κτίρια με ζημιές - Προκαλεί η αστυνομία: Αντιμετωπίζουμε παράσιτα
Εκρηκτική είναι η κατάσταση σε ολόκληρη τη Γαλλία - Μαρτυρία σοκ για τη δολοφονία του 17χρονου από την αστυνομία
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές upd)  Παρά την ανάπτυξη περίπου 45.000 αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής με τεθωρακισμένα οχήματα στους δρόμους όλης της χώρας, ταραχές ξέσπασαν για τέταρτη συνεχόμενη νύχτα την Παρασκευή 30 Ιουνίου προς Σάββατο 1 Ιουλίου σε πολλές γαλλικές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο ενός 17χρονου από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχαίου ελέγχου σε προάστιο του Παρισιού.
Δεκάδες χιλιάδες οργισμένοι νέοι που παρά τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων και της κυκλοφορίας βγήκαν ξανά στους δρόμους πυρπόλησαν κτήρια και αυτοκίνητα, λεηλάτησαν εμπορικά καταστήματα ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 471 προσαγωγές.
Στα επεισόδια τραυματίστηκαν 79 αστυνομικοί και χωροφύλακες, περίπου 1.350 οχήματα πυρπολήθηκαν, 234 κτίρια πυρπολήθηκαν ή υπέστησαν ζημιές και περίπου 2.560 πυρκαγιές σημειώθηκαν σε δημόσιους χώρους, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
Ο αριθμός των συλληφθέντων έχει φτάσει στους 2.500 ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ συγκριτικά με τα προηγούμενα 24ωρα, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργού Εσωτερικών που δίνει νέο απολογισμό κάθε δυο ώρες.  
Εν τω μεταξύ αλγεινή εντύπωση προκαλεί η αντιμετώπιση των διαδηλωτών από τη γαλλική αστυνομία, η οποία τους θεωρεί...υπανθρώπους.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως οι άνδρες της βρέθκαν σε πόλεμο με άγριες ορδές παρασίτων το βράδυ της Παρασκευής (30/6/2023).

Στο Παρίσι


Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση
στο κέντρο του Παρισιού το βράδυ της Παρασκευής 30/6.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας και του φασισμού και ζήτησαν δικαιοσύνη για τον 17χρονο οδηγό που πυροβολήθηκε θανάσιμα από αστυνομικό.
Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές είναι νέοι άνδρες και γυναίκες και κανένας από αυτούς δεν καλύπτει το πρόσωπό του με κασκόλ ή κουκούλες.
Αρκετές αστυνομικές μονάδες έφτασαν στο σημείο και χρησιμοποίησαν ασπίδες για να απομακρύνουν το πλήθος από την είσοδο.
Η αστυνομία δεν κατέφυγε στη χρήση όπλων ελέγχου ταραχών σε αυτή τη διαδήλωση.

gallia3.jpg




Σε άλλες περιοχές όμως του Παρισιού η εικόνα ήταν έκρυθμη με οδομαχίες μεταξύ αστυνομικών και κουκουλοφόρων νεαρών και λεηλασίες.
Οι κουκουλοφόροι πυρπόλησαν, μεταξύ των άλλων ένα αμαξοστάσιο στο Aubervilliers, στο βόρειο Παρίσι, με 12 λεωφορεία.
Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν αστικά τοπία να φλέγονται.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Zerald Darmanen πάντως  υποστήριξε ότι τα επεισόδια στο Παρίσι είχαν «μικρότερη» ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις νύχτες.



Άρπαξαν όπλα στη Μασσαλία, εκρήξεις στο λιμάνι

Η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αποφάσισε να απαγορεύσει τις δημόσιες διαδηλώσεις και όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες τερματίστηκαν με απόφαση στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής 30/6.
Παρά ταύτα, τα μέτρα των αρχών απέτυχαν να βάλουν φρένο στην οργή των νέων.
Έτσι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Γαλλίας είχε μια δραματική νύχτα, με εκτεταμένα επεισόδια στο λιμάνι και στην πόλη.    
Μεταξύ αυτών των επεισοδίων ήταν η εισβολή κουκουλοφόρων σε κατάστημα όπλων οι οποίοι έκλεψαν κυνηγετικά τυφέκια, αλλά όχι πυρομαχικά, σύμφωνα με τις αρχές.
Ένας άνδρας συνελήφθη με τυφέκιο που πιθανότατα είχε αρπάξει από συγκεκριμένο κατάστημα, σύμφωνα με την αστυνομία η οποία ανακοίνωσε περισσότερες από 100 συλλήψεις.
Η στιγμή μιας ισχυρής έκρηξης στην περιοχή του παλιού λιμανιού της Μασσαλίας καταγράφηκε  επίσης σε ερασιτεχνικό βίντεο που κοινοποιήθηκε σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.
Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς στην περιοχή.
Ο δήμαρχος της Μασσαλίας Benoit Payan απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση για ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας.
«Σκηνές λεηλασίας και βίας είναι απαράδεκτες», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter.
Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι στέλνει ενισχύσεις στη Μασσαλία, μεταξύ των οποίων κι ένα ελικόπτερο.

Αστυνομικές ενισχύσεις σε Μασσαλία - Λυών

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να στείλει ενισχύσεις σε Μασσαλία και Λυών λόγω αδυναμίας των περιφερειακών δυνάμεων ασφαλείας να καταστείλουν τις ταραχές.
«Μετά την αστική βία που σημειώθηκε χθες (30/6) στη Μασσαλία, ο υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε να παράσχει σημαντικές ενισχύσεις, εκτός από το προσωπικό της εθνικής αστυνομίας και RAID (επίλεκτες δυνάμεις).
Αποστέλλονται ενισχυτικές δυνάμεις, τεθωρακισμένα οχήματα και δύο ελικόπτερα», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Η ειδική δύναμη CRS 8 για την καταστολή ταραχών εστάλη στη Λυών.


gallia-epeisodia-3.jpg

Λεηλασίες καταστημάτων σε πολλές πόλεις

Σε Λυών, Στρασβούργο και Γκρενόμπλ αναφέρθηκαν λεηλασίες καταστημάτων και συγκρούσεις νεαρών πολλοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες, και πετούσαν αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας η οποία απάντησε με δακρυγόνα.
Στη Λυών, η αστυνομία ανέπτυξε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και ένα ελικόπτερο, ενώ οι εξεγερμένοι πυρπόλησαν τραμ.
Αρκετές πόλεις επέβαλαν νυκτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο χάρτης των ταραχών


Έκκληση Kylian Mbappe, από την Εθνική Γαλλίας, για τερματισμό της βίας

«Η βία δεν είναι λύση», είναι το μήνυμα που κοινοποίησε ο δημοφιλής γάλλος ποδοσφαιριστής Kylian Mbappe εκ μέρους των συμπαικτών του στην εθνική ομάδα.
Αναγνωρίζοντας την οργή για τον θάνατο του 17χρονου Nahel, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.
«Η ώρα της βίας πρέπει να τελειώσει και να δώσει τη θέση της στο πένθος, στον διάλογο και στην ανοικοδόμηση», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Απεκλεισμένη η Nanterre όπου έγινε η κηδεία του 17χρονου, μακριά έμεινε και η αστυνομία

Στη Nanterre,  περιοχή του Παρισιού από όπου καταγόταν ο Nahel, οι κάτοικοι έκαναν το Σάββατο 1/7 την κηδεία του νεαρού.
«Το Σάββατο 1η Ιουλίου θα είναι για την οικογένεια του Nahel μια ημέρα περισυλλογής», έγραψαν οι δικηγόροι της οικογένειας, ζητώντας από τα μέσα ενημέρωσης να μην παραστούν στην κηδεία.
Η κηδεία του Nahel, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη 27/6 αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 1/7, δήλωσε ο Patrick Jarry, δήμαρχος της Nanterre, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος.
Τη φρουρά του τζαμιού όπου τελείται η κηδεία του αδικοχαμένου Nahel είχε μια ομάδα 30 νεαρών ανδρών της γειτονιάς, με μουσουλμανική θρησκεία, η οποία ζήτησε από τον κόσμο να μην τραβάει  φωτογραφίες.

gallia2.jpg


Στα social media βίντεο αυτόπτη μάρτυρα: «Πυροβολείστε τον είπε ο αστυνομικός»

Εν τω μεταξύ ισχυρή αίσθηση εντός και εκτός Γαλλίας έχει κάνει η ανάρτηση ενός νεαρού στα social media, που δήλωσε ότι  ήταν παρών στο αμάξι με τον 17χρονο Nahel Merzuk όταν αυτός σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού κατά τη διάρκεια ελέγχου από τροχονόμους και με ηχογραφημένο μήνυμά του περιέγραψε τι ακριβώς συνέβη στο αιματηρό περιστατικό που πυροδότησε η μεγάλη εξέγερση των τελευταίων πέντε ημερών στη Γαλλία.
Σύμφωνα με το Sky News, o νεαρός άνδρας λέει ότι θέλει να μαθευτεί η αλήθεια γιατί «κυκλοφορούν πολλά ψέματα» για το περιστατικό που σημειώθηκε στην Nanterre, μια μικρή πόλη στα περίχωρα του Παρισιού, το πρωί της 27ης Ιουλίου.


Υποσχόμενος ότι θα αφηγηθεί την ιστορία «από το Α έως το Ω», ο νεαρός άνδρας εξηγεί στο βίντεο ότι οι φίλοι δανείστηκαν τη Mercedes και αποφάσισαν να κάνουν μια βόλτα στη Nanterre, «χωρίς να έχουν καταναλώσει ούτε αλκοόλ ούτε ναρκωτικά».
Καθώς οδηγούσαν στη λεωφορειολωρίδα, πρόσεξαν ότι τους ακολουθούσαν μοτοσικλέτες της αστυνομίας που αναβόσβηναν τα φώτα και έτσι σταμάτησαν το όχημα.
Στη συνέχεια, ένας αστυνομικός πλησίασε στο παράθυρο του αυτοκινήτου, είπε στον Nahel να κατεβάσει το τζάμι και έπειτα του είπε «σβήσε τη μηχανή αλλιώς θα σε πυροβολήσω».
Ο νεαρός ισχυρίζεται ότι στη συνέχεια ο αστυνομικός χτύπησε τον Nahel με τη λαβή του όπλου του.
Έπειτα έφτασε ο δεύτερος αστυνομικός που επίσης χτύπησε τον Nahel με τον ίδιο τρόπο.
Ο φίλος του Nahel συνεχίζει λέγοντας ότι ο πρώτος αστυνομικός σημάδεψε με το όπλο του τον Nahel και είπε: «Μην κουνηθείς αλλιώς θα σου φυτέψω μια σφαίρα στο κεφάλι».
Ο δεύτερος αστυνομικός είπε «πυροβόλησέ τον», σύμφωνα πάντα με τη μαρτυρία του «φίλου» του Nahel.
Ακολούθησε ένα ακόμη χτύπημα στον Nahel από τον πρώτο αστυνομικό με τη λαβή του όπλου του, που είχε ως συνέπεια να σηκώσει ο 17χρονος το πόδι από το φρένο και το αμάξι να φύγει μπροστά.
Τότε ο δεύτερος αστυνομικός πυροβόλησε, γι' αυτό και ο Nahel πάτησε με το πόδι του το γκάζι.

«Σοκαρισμένος»

«Είμαι σοκαρισμένος που συνέβη αυτό μπροστά μου»
«Φοβόμουν. Βγήκα από το αμάξι και το έβαλα στα πόδια. Νόμιζα ότι θα ρίξουν και σε εμένα και έτσι το έσκασα».
«Είμαι σοκαρισμένος με αυτό που συνέβη μπροστά μου, στον φίλο μου», προσθέτει στο βίντεο ο νεαρός άνδρας.
Ο επίσης 17χρονος συνοδηγός δεν εχει παρουσιαστεί στην δικαιοσύνη, με τον ίδιο να λέει ότι θα το πράξει απο Δευτέρα.
Μίλησε στο BFM και στην εφημερίδα Le Parisien αλλά όχι στην αστυνομία.

Καταγγελίες για λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  - ΚΚΓ:  Να απενεργοποιηθούν οι πλατφορμες

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για απόπειρα λογοκρισίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες τα κρούσματα λογοκρισίας παρουσιάστηκαν στο Twitter.
Υπάρχουν αναφορές, πως πολλοί χρήστες στη Γαλλία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό τους ή λαμβάνουν ειδοποιήσεις να κατεβάσουν βίντεο με εικόνα από την εξέγερση των προηγούμενων ημερών.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος Fabien Roussel, το κόμμα του οποίου εκπροσωπείται με 22 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση, πιστεύει ότι τα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να απενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια των αναταραχών στη χώρα, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Info το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023 .
«Θα χρειαστεί να εξερευνήσουμε τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Πότε θα δούμε επιτέλους τον ρόλο αυτών που αυτή τη στιγμή βγάζουν χρήματα από την αναπαραγωγή των επεισοδίων, από σκηνές ληστείας και άλλα παρόμοια;
Θα πρέπει να τεθεί φραγμός σε όσους επιδιώκουν αναζωπύρωση της σύγκρουσης.
Προτιμώ την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα κοινωνικά δίκτυα παρά τον πληθυσμό», επισήμανε.
Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2023, ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Eric Dupont-Moretti επισήμανε ότι οι Γάλλοι εισαγγελείς θα πρέπει να ζητήσουν από τους παρόχους του Διαδικτύου τις διευθύνσεις IP των νέων που καλούν για ταραχές στην εφαρμογή Snapchat.
Το Snapchat είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται ευρέως στη Γαλλία και επιτρέπει την ανάρτηση  βίντεο που παραμένουν ορατά μόνο για λίγα δευτερόλεπτα και την ανταλλαγή προσωπικών μηνυματων.
Τα περισσότερα βίντεο για τις ταραχές που λαμβάνουν χώρα στη χώρα δημοσιεύονται σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο.
Νωρίτερα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η γαλλική κυβέρνηση συναντήθηκε την Παρασκευή 30 Ιουνίου με εκπροσώπους ψηφιακών πλατφορμών εν μέσω αναταραχών στη χώρα.
Το κανάλι BFMTV διευκρίνισε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Gerald Darmanin και ο εκπρόσωπος του Υπουργού Ψηφιοποίησης και Τηλεπικοινωνιών Jean-Noel Barraud επρόκειτο να «προειδοποιήσουν» πλατφόρμες όπως TikTok, Snapchat, Twitter «για την ευθύνη τους και να ζητήσουν την υποστήριξή τους», ειδικότερα, εφόσον χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που εμπλέκονται σε «προσβολή της έννομης τάξης».
Φλέγεται η Γαλλία: Καταγγελίες για λογοκρισία στο Twitter, αποκλείεται η πρόσβαση  χρηστών

Ο Macron ανέβαλε την επίσκεψή του στη Γερμανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανέβαλε την επίσημη επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει από την Κυριακή (2/7/2023) το βράδυ στη Γερμανία, αναφέρεται σε ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας, έπειτα από τέσσερις ημέρες ταραχών στη Γαλλία.
«Ο Γάλλος πρόεδρος Macron είχε σήμερα (1/7) τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Steinmeier και τον ενημέρωσε για την κατάσταση στη χώρα του.
Ο πρόεδρος Macron ζήτησε την αναβολή της προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η γερμανική προεδρία.
gallia_5.png

Κόπηκαν οι συγκοινωνιακές συνδέσεις με την Ελβετία

Τα δρομολόγια μεταξύ της Ελβετίας και της Γαλλίας διακόπηκαν την Παρασκευή 30/6 από τις 7.30 αργά το απόγευμα, καθώς το Παρίσι αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία των λεωφορείων και των τραμ στη χώρα λόγω των ταραχών, ανακοίνωσαν οι δημόσιες συγκοινωνίες της Γενεύης.
"Λόγω των γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στη Γαλλία εδώ και αρκετές νύχτες, οι γαλλικές αρχές διέταξαν την πλήρη διακοπή της λειτουργίας των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς στην επικράτειά τους από τις 9 το βράδυ", σύμφωνα με το δελτίο Τύπου των δημοσίων συγκοινωνιών της Γενεύης.
"Προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το αίτημα, οι διασυνοριακές συνδέσεις θα σταματήσουν σταδιακά στα γαλλοελβετικά σύνορα από τις 7.30" της Παρασκευής 30/6.
Η Γενεύη συνορεύει με τη Γαλλία από τρεις πλευρές και πολλές γραμμές λεωφορείων και τραμ χρησιμοποιούνται από εκατοντάδες χιλιάδες διασυνοριακούς εργαζόμενους που κατοικούν στη Γαλλία και εργάζονται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελβετίας.

Τα «γαλλικά» του Medvedev στον Macron

Με ένα σκωπτικό σχόλιο για τον Emmanuel Macron παρενέβη για τις εξελίξεις στη Γαλλία ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας Dmitry Medvedev.
Ο στενός συνεργάτης του Vladimir Putin με ανάρτησή του γραμμένη στα γαλλικά στο Twitter μέμφεται τον Γάλλο πρόεδρο για τη στήριξή του στο καθεστώς Zelensky ενώ ο γαλλικός λαός υποφέρει.
«Ο Macron έχει πει πολλές φορές ότι είναι στο πλευρό της Ουκρανίας.
Ίσως είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λεκτική διάρροια και να συνταχθούμε με τη Γαλλία.
Τα χρήματα που δαπανήθηκαν μάταια για όπλα για τη συμμορία του τοξικομανή Zelensky θα μπορούσαν να ήταν χρήσιμα στους απλούς Γάλλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας.

Πολωνία: Αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ

Τα τελευταία γεγονότα στη Γαλλία καταδεικνύουν τις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ που επιτρέπουν την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.
«Όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει στη Γαλλία και στη Σουηδία, την οποία η παράνομη μετανάστευση έφερε στην άβυσσο.
Μόλις μέσα στη νύχτα, αρκετές εκατοντάδες σπίτια πυρπολήθηκαν, πολλές χιλιάδες αυτοκίνητα κάηκαν, τζάμια έσπασαν, νοσοκομεία και σχολεία λεηλατήθηκαν.
Αυτές είναι οι συνέπειες των πολιτικών της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης, τις οποίες αναγκαζόμαστε να υιοθετήσουμε», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο ΕΕ και Commission προσπάθησαν να εξαναγκάσουν την Πολωνία να αποδεχθεί τους κανόνες υποχρεωτικής υποδοχής μεταναστών ή να πληρώσει τεράστια χρηματικά ποσά για τους μετανάστες που δεν γίνονται δεκτοί.
«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, διαφώνησα έντονα με μια τέτοια επιταγή, για τη μείωση του επιπέδου ασφάλειας στην Πολωνία», συνέχισε.
Το σχέδιο ενός νέου συμφώνου για τη μετανάστευση εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο στις 8 Ιουνίου.
Το σύμφωνο αποτελείται από δύο κύρια έγγραφα που αφορούν τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Προβλέπει τη θέσπιση ποσοστώσεων εισδοχής για τους παράνομους μετανάστες, καθώς και τη δυνατότητα άρνησης αποδοχής τους, αντί συνεισφοράς σε ένα ταμείο της ΕΕ για τη φιλοξενία τους σε άλλες χώρες.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία αντιτάχθηκαν στο σχέδιο.
Η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία απείχαν.
Η Ουγγαρία είπε ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί μόνο με συναίνεση, όχι με απλή ψηφοφορία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης