Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη κεφαλαιοποίηση: Η Apple έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων και πλέον αξίζει όσο... «15 Ελλάδες»

tags :
Απίστευτη κεφαλαιοποίηση: Η Apple έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων και πλέον αξίζει όσο... «15 Ελλάδες»
Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που πέτυχε αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Αύγουστο του 2018 ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη εταιρεία που αποτιμήθηκε στα 2 τρισεκ. δολ.
Έσπασε το φράγμα των τριών τρισεκατομμυρίων δολαρίων ο κολοσσός Apple, καθώς οι μετοχές του σημείωσαν νέο ρεκόρ, ενώ και ο ευρύτερος τεχνολογικός τομέας σημείωσε ράλι…
Ειδικότερα, οι μετοχές σημείωναν άνοδο 1,6%, στα 192,64 δολάρια, ενώ ο δείκτης Nasdaq Composite, με επίκεντρο την τεχνολογία, κέρδιζε 1,3%, βάζοντας πλώρη για την καλύτερη επίδοση από το α’ εξάμηνο του 1983…
Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street σημείωσε άνοδο 1%, με τις μετοχές να ενισχύονται από χαμηλότερα του αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό, που δίνουν στους επενδυτές την ελπίδα ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν στο απόγειό τους.
Η χρηματιστηριακή αξία της Apple έχει καταγράψει άνοδο 45% το 2023 αυξάνοντας την κεφαλαιοποίησή της κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, ξεπερνώντας τον δείκτη S&P 500 κατά 14,5%.
Επισημαίνεται πως η Apple ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στις αρχές του 2022 - δηλαδή, όσο 15 Ελλάδες.
Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Tim Cook, η Apple έχει μεγαλώσει περισσότερο από την Alphabet και την Amazon μαζί και έχει προβάδισμα μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου της, της Microsoft.
«Οι επενδυτές είναι θετικοί σε ό,τι αφορά τις προοπτικές αύξησης του περιθωρίου κέρδους που παρατηρήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία υποστηρίζεται από τις αυξημένες πωλήσεις iPhone υψηλής τεχνολογίας και τη δύναμη του τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε η Shannon Cross, αναλύτρια της Credit Suisse.
Η Apple ήταν η πρώτη εταιρεία που πέτυχε αποτίμηση 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Αύγουστο του 2018 ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε η πρώτη εταιρεία που αποτιμήθηκε στα 2 τρισεκ. δολάρια.
Όταν η Apple έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης το 2022, η αιχμή αποδείχθηκε σύντομη ενώ οι αγορές αργότερα κατρακύλησαν λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκείνη την εποχή, οι μετοχές έφτασαν τα 182,86 δολ. - χαμηλότερα από ό,τι είναι τώρα.
Το 2022, οι μετοχές της Apple έκλεισαν με πτώση 29%.
Τα έσοδα είχαν σωρευτεί στο εορταστικό τρίμηνο μετά το ξέσπασμα της Covid-19 στην «πόλη iPhone» της προμηθεύτριας Foxconn, τη Zhengzhou, που οδήγησε σε λουκέτο τη γραμμή παραγωγής και διαμαρτυρίες των εργαζομένων ενάντια στα αυστηρά μέτρα πολιτικής.
Το τελευταίο ρεκόρ του τεχνολογικού γίγαντα είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντικό από την προηγούμενη αιχμή του τον Ιανουάριο του 2022, όταν ο ευρύτερος S&P 500 άξιζε περισσότερα από 40 τρισεκ. δολάρια, έναντι 36,5 τρισεκ. δολαρίων τώρα.
Πολλές εταιρείες εκείνη την εποχή είχαν επωφεληθεί από την εξ αποστάσεως εργασία που προκλήθηκαν από την πανδημία, με αποτέλεσμα να αγγίξουν μη βιώσιμες αποτιμήσεις.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη ξεκινήσει τον κύκλο της αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Η μετοχή της Microsoft σημείωσε άνοδο επίσης σχεδόν 50% το 2023 χάρη στη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη, της οποίας έχει γίνει ηγέτης μετά τη συνεργασία της με την OpenAI, τη start-up πίσω από το ChatGPT.
Line chart of $ per share showing Apple share price hits record high
Παράγοντες…

Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο της μετοχής της Apple είναι λιγότερο προφανείς, καθώς έχει καταγράψει συνεχόμενα τρίμηνα μειώσεις εσόδων - μετά από ένα σερί ανάπτυξης 14 τριμήνων.
Επίσης, oι αναλυτές προβλέπουν έσοδα για ολόκληρο το έτος φέτος στα 385 δισεκατομμύρια δολάρια, πτώση 2,4% και μόλις την τρίτη πτώση των τελευταίων 22 ετών.
Ωστόσο, η πιθανότητα της Apple να επιστρέψει στην ανάπτυξη είναι ισχυρή καθώς το μερίδιο του iPhone στην αγορά αυξάνεται παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ινδία και στις αναδυόμενες αγορές, όπου έχει μόλις μονοψήφιο μερίδιο αγοράς.
«Η κεφαλαιοποίηση 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple αντικατοπτρίζει τη μακροπρόθεσμη εστίαση της εταιρείας στην ανάπτυξη και τον έλεγχο των βασικών στοιχείων της IP της - λογισμικό, πυρίτιο, συσκευές και υπηρεσίες με έμφαση στην παροχή της καλύτερης εμπειρίας στον πελάτη», δήλωσε ο Cross.
Ο Tom Forte, αναλυτής στην DA Davidson, μια επενδυτική τράπεζα, απέδωσε το ράλι της Apple στη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, αφού η Κίνα τερμάτισε την πολιτική της μηδενικής Covid πέρυσι και οι επενδυτές έβαλαν περισσότερα μετρητά σε ποιοτικές μετοχές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο.
Τα νέα υψηλά έρχεταις τρεις εβδομάδες αφότου ο κατασκευαστής iPhone παρουσίασε ένα ακριβό ακουστικό που θα μπορούσε να καθορίσει τη μελλοντική πορεία της εταιρείας πέρα από το smartphone.
Τα ακουστικά Vision Pro «χωρικών υπολογιστών» θεωρούνται ευρέως ως το πιο σημαντικό λανσάρισμα προϊόντων από το iPhone το 2007.
Η Evercore ISI εκτιμά ότι η Apple θα μπορούσε να πουλήσει 14 εκατομμύρια ακουστικά «τα πρώτα χρόνια» — μια πολύ πιο αργή εκκίνηση σε σχέση με το Apple Watch ή iPhone.
Ωστόσο, δεδομένης της τιμής των 3.500 δολαρίων ανά μονάδα, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ο τεχνολογικός θα μπορούσε να προσθέσει 19 δισεκατομμύρια δολάρια στα συνολικά έσοδα εντός πέντε ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης