Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος ΑΠΕ της Shell μετά τη στροφή στο πετρέλαιο

Παραιτήθηκε ο υπεύθυνος ΑΠΕ της Shell μετά τη στροφή στο πετρέλαιο
Η αποχώρηση του Brostrom έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο νέος διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan εγκατέλειψε τα σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1-2% κάθε χρόνο και αποφάσισε ότι η παραγωγή θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030, στοχεύοντας σε υψηλότερα κέρδη
Aποχωρεί από τη Shell ο μέχρι πρότινος επικεφαλής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Thomas Brostrom, λίγες μέρες μετά την απόφαση του νέου αφεντικού του πετρελαϊκού-ενεργειακού κολοσσού να εγκαταλείψει τους στόχους για μείωση της παραγωγής πετρελαίου.
Ο Brostrom εντάχθηκε στη Shell από τον αιολικό γίγαντα Orsted τον Αύγουστο του 2021 ούτως ώστε να ηγηθεί του τομέα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο του 2022, έγινε επικεφαλής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τώρα, όμως, αποφάσισε «να αφήσει τη Shell για να αναζητήσει μια άλλη ευκαιρία», γράφει ο Guardian.
Η αποχώρηση του Brostrom έρχεται δύο εβδομάδες αφότου ο νέος διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan εγκατέλειψε τα σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά περίπου 1-2% κάθε χρόνο και αποφάσισε ότι η παραγωγή θα παραμείνει σταθερή μέχρι το 2030, στοχεύοντας σε υψηλότερα κέρδη.
Η Shell ισχυρίστηκε ότι είχε πετύχει τους διακηρυγμένους στόχους χρόνια νωρίτερα, μέσω της πώλησης έργου στο Τέξας.
Ωστόσο, ακτιβιστές επικρίνουν την κίνηση της Shell να επενδύσει στη μεγαλύτερη παραγωγή ορυκτών καυσίμων την ώρα που όλος ο πλανήτης (υποτίθεται ότι) έχει αποδυθεί σ' έναν αγώνα με στόχο την απανθρακοποίηση.
Η Shell ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 40 δισ. δολάρια στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου μεταξύ 2023 και 2035, σε σύγκριση με 10 έως 15 δισ. δολάρια σε προϊόντα «χαμηλών εκπομπών άνθρακα».
Ο Wael Sawan διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Shell τον Σεπτέμβριο, αντικαθιστώντας τον Ben van Beurden που είχε εκπλήξει ακτιβιστές και επενδυτές θέτοντας στόχο την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
Από τότε που ανέλαβε, ο Sawan έχει δώσει έμφαση στις οικονομικές αποδόσεις. Είπε στους επενδυτές στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ότι ήθελε να «ανταμείψει τους μετόχους μας σήμερα και πολύ στο μέλλον». Ενώ έλεγε ότι ήθελε να μειώσει τις εκπομπές, τόνισε επίσης επανειλημμένα την πεποίθησή του ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι απαραίτητα για πολλά χρόνια.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης