Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η λαϊκή οργή τρόμαξε τον Macron - Κατεβάζει τεθωρακισμένα, απαγορεύει μετακινήσεις - Νεκρός διαδηλωτής

Γαλλία: Η λαϊκή οργή τρόμαξε τον Macron - Κατεβάζει τεθωρακισμένα, απαγορεύει μετακινήσεις - Νεκρός διαδηλωτής
Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Γαλλία - Ο Macron προχωρά στη λήψη ακραίων μέτρων για την αντιμετώπιση των νεαρών διαδηλωτών
Σχετικά Άρθρα
(upd 13) Σε πανικό βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση από το νέο ξέσπασμα λαϊκής οργής με αιχμή αυτή τη φορά τη νεολαία αλλά με βαθύτερα αίτια τις κοινωνικές ανισότητες που επέτεινε η πολιτική του προέδρου Emmanuel Macron.
Οι νέοι, που ξεχύθηκαν στους δρόμους όλων των γαλλικών πόλεων μετά τη δολοφονία του 17χρονου από αστυνομικό στη Nanterre παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους ενώ η σκληρή στάση των δυνάμεων καταστολής, τους ώθησε σε μία εξίσου βίαια απάντηση.
Η γαλλική κυβέρνηση φαίνεται να έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο και καταφεύγει σε ακραία αντιδημοκρατικά μέτρα: Κατεβάζει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους, αναστέλλει ελευθερίες και απαγορεύει μετακινήσεις.
Η Γαλλία είναι σε κατάσταση πολιορκίας και όλα παραπέμπουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Το απόγευμα της Παρασκευής (30/6)  έγινε γνωστό πώς ένας 19χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, πέφτοντας από την ταράτσα super market.
Δεν είναι μόνο ένα ξέσπασμα νεανικής οργής, πρόκειται για διαδηλώσεις που ακολουθούν τις πολύμηνες κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία με αφορμή το συνταξιοδοτικό και λίγα χρόνια μετά τις τεράστιες πορείες των «Κίτρινων Γιλέκων».
Όλα αυτά δείχνουν ότι η γαλλική κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει έτοιμο να εκραγεί.
Και ο βασικός υπαίτιος, είναι οι ακραία αντικοινωνικές πολιτικές ενός μοιραίου και αλαζόνα προέδρου: Του Emmanuel Macron.   
tank.JPG

raid.jpg

Συγκέντρωση μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στο κέντρο του Παρισιού το βράδυ της Παρασκευής (30/6/2023) για μια νέα κινητοποίηση, μετέδωσε η τηλεόραση BFM.

Νεκρός διαδηλωτής, σε κρίσιμη κατάσταση ένας άλλος από πλαστική σφαίρα

Η κατάσταση είναι εκτός ορίων σε πολλά εμπορικά κέντρα της Γαλλίας, όπου υπάρχουν αναφορές για λεηλασίες.
Ένας 19χρονος νεαρός που συμμετείχε στις ταραχές ανακοινώθηκε πως έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από την οροφή σουπερμάρκετ και άλλος ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση ύστερα από χτύπημα πλαστικής σφαίρας της αστυνομίας
 Ο 19χρονος που βρισκόταν στη στέγη ενός καταστήματος Lidl στο Petit-Quevilly  έπεσε από ύψος 5 μέτρων, ενώ το κατάστημα έγινε στόχος ταραχών.
Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ρουέν και κηρύχθηκε εγκεφαλικά νεκρός, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι η κατάσταση της υγείας του δεν αφήνει ελπίδες.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ένας νεαρός άνδρας πέθανε το απόγευμα αφού έπεσε από μια στέγη στην οποία είχε ανέβει μαζί με έναν άλλο νεαρό άνδρα», είπε στο RTL ο εισαγγελέας της Ρουέν.
Η περίπτωση του 19χρονου αποτελεί τον πρώτο θάνατο εν μέσω των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία.
super.jpg

Τεθωρακισμένα στους δρόμους


Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Elizabeth Borne ανακοίνωσε την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.
Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν. Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/6/2023) στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Macron.

Επί ποδός 45.000 αστυνομικοί

Συνολικά 45.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα το βράδυ, Παρασκευής προς Σάββατο (30/6 – 1/7), δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Gerald Darmanin στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1.
Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και η Γαλλία προετοιμάζεται για περισσότερα βίαια επεισόδια στους δρόμους.
france_5.JPG
4_47.jpg

3_149.JPG
Συναγερμός για την κηδεία του 17χρονου

Η κηδεία του Nahel, ο θάνατος του οποίου από πυρά αστυνομικού την Τρίτη (27/6) αποτέλεσε θρυαλλίδα για βίαιες ταραχές σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο (1/7/2023), δήλωσε ο Patrick Jarry, δήμαρχος της Nanterre, από όπου καταγόταν ο 17χρονος Γάλλος.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να περιβάλλουμε αυτή την οικογένεια, αυτή τη μητέρα που θα θάψει το παιδί της αύριο», είπε ο Jarry μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης.

france_map_1.JPG
Έκδηλος ο πανικός Macron


Ο Macron, ο οποίος φοβάται μια επανάληψη των ταραχών του 2005, αναχώρησε εσπευσμένα από τις Βρυξέλλες και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του διυπουργικού πυρήνα κρίσης (συμμετέχουν υπουργοί και διευθυντές διοικήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών), σε μια ύστατη προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο και να μην κυλήσει η χώρα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
9_15.jpg
Η δολοφονία του 17χρονου Αλγερο - μαροκινού Nahel M. από σφαίρα αστυνομικού στο Nanterre, προάστιο του Παρισιού επειδή αρνήθηκε να υπακούσει σε αστυνομικό έλεγχο (βίντεο δείχνουν πως ένας εκ των δύο μοτοσικλετιστών της αστυνομίας τον σημαδεύει με το υπηρεσιακό του όπλο και τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής στον θώρακα) έχει πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίας, με τους διαδηλωτές να πυρπολούν αυτοκίνητα, να στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους, να προχωρούν σε λεηλασίες και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η αστυνομία προχώρησε τα ξημερώματα σε άλλες 328 προσαγωγές σε όλη τη Γαλλία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, ενώ συνολικά έχουν γίνει 875 συλλήψεις.

france_4_1.JPG
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται σφοδρά πυρά διότι αποφάσισε να παραστεί σε συναυλία του Βρετανού Elton John στο Παρίσι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (28/6/2023), όταν και η πόλη φλεγόταν για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά από τους διαδηλωτές.

Πρωτοφανείς κινήσεις και δηλώσεις – Τρόμος για τα social media

Κάλεσε επίσης τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τους δρόμους κατά τη διάρκεια των ταραχών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν το «ευαίσθητο» περιεχόμενο των ταραχών.
«Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών», δήλωσε ο Macron σε τηλεοπτικές δηλώσεις, μετά την έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση, σύμφωνα με το France 24.
10_11.jpg
Αναφερόμενος στο TikTok και το Snapchat, είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τους ταραξίες να οργανωθούν, αλλά συνέβαλαν επίσης στη μιμητική συμπεριφορά ορισμένων νέων, οι οποίοι επαναλάμβαναν ό,τι έβλεπαν στο διαδίκτυο και έχαναν την αίσθηση της πραγματικότητας.
«Μερικές φορές μοιάζει σαν κάποιοι από αυτούς να ξαναζούν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν μεθύσει», είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τους έφηβους ταραξίες μακριά από τους δρόμους την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των 875 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για ταραχές ήταν «νέοι ή πολύ νέοι».
«Είναι ευθύνη των γονέων να τους κρατήσουν στο σπίτι» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την προεδρία μιας συνεδρίασης για την ασφάλεια σε περίπτωση κρίσης.
«Δεν είναι δουλειά του κράτους να ενεργεί στη θέση τους», πρόσθεσε.
france_police.JPG
Snapchat: Μηδενική ανοχή στη βία

Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Snapchat έχει μηδενική ανοχή απέναντι σε κάθε περιεχόμενο που προωθεί τη βία ή το μίσος, δήλωσε εκπρόσωπος της πλατφόρμας στο Reuters, απαντώντας έτσι στην έκκληση τουMacron.
«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Μασσαλία


Η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αποφάσισε να απαγορεύσει τις δημόσιες διαδηλώσεις αυτή την Παρασκευή (30/6) μετά τα επεισόδια βίας στη Γαλλία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Μασσαλία σταματούν από τις 19:00 τοπική ώρα την Παρασκευή (30/6/2023).
france_riots.JPG

Ταξιδιωτική οδηγία από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποίησε την Παρασκευή τις επίσημες ταξιδιωτικές του οδηγίες, για να προειδοποιήσει τους πολίτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Γαλλία για τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία του εφήβου από τον αστυνομικό.
«Από τις 27 Ιουνίου έχουν λάβει χώρα ταραχές σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Οι τοποθεσίες και η χρονική στιγμή των ταραχών είναι απρόβλεπτες. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα ταραχές», αναφέρει η τελευταία συμβουλή που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Έκτακτα μέτρα στο Παρίσι

Τα δρομολόγια των λεωφορείων και του τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η περιφερειακή αρχή μεταφορών IDFM.
Η πρόωρη διακοπή της λειτουργίας έγινε για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών μας  δήλωσε η IDFM μετά τις επιθέσεις στις συγκοινωνίες και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

france_riot.JPG
Επέκταση ταραχών

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως τα βίαια επεισόδια είναι πολύ πιθανό να γενικευτούν τις επόμενες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και να στοχεύσουν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου ή σε «σύμβολα» του κράτους και της κρατικής εξουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από το Παρίσι, όπου καταγράφονται εικόνες λεηλασίας και βανδαλισμών με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να έχουν κηρύξει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, επεισόδια καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις όπως στη Lille, στο Pau, στη Lyon, στην Τουλούζη και στη Μασσαλία.
Στη Μασσαλία αναφέρθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενώ και στη Lille υπήρξαν αναφορές για πυρπολήσεις δημαρχείων και βανδαλισμούς. Η δολοφονία

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης όταν ο 17χρονος οδηγώντας μια Mercedes AMG, κινούνταν σε λεωφορειολωρίδα.

Ο νεαρός δεν σταμάτησε στον έλεγχο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.
Οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν, και όταν ο νεαρός, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, επιχείρησε να διαφύγει, δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών.
Ο κατηγορούμενος αστυνομικός υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να σκοτώσει τον 17χρονο, αναφέροντας πως στόχευσε στο πόδι του νεαρού.
Όπως είπε, ήθελε να σταματήσει τον νεαρό διότι διέπραττε πολλές επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις.
Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για κουλτούρα αστυνομικής ατιμωρησίας και για αποτυχία μεταρρύθμισης της επιβολής του νόμου.
france_arma.jpg

Ξυπνούν μνήμες από το 2005

Οι αναταραχές που έχουν προκληθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, παραπέμπουν στις ταραχές του 2005, όταν και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Jacques Chirac είχε επιβάλλει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις εβδομάδες.
Τότε το κύμα βίας είχε ξεσπάσει και πάλι σε ένα προάστιο του Παρισιού, στο Clichy - sous - Bois και είχε εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, όταν δύο νεαροί είχαν πεθάνει από ηλεκτροπληξία καθώς στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τους αστυνομικούς, είχαν κρυφτεί σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι δύο αστυνομικοί που είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο των δύο νεαρών, αθωώθηκαν στο δικαστήριο ύστερα από 10 χρόνια από τον θάνατο των νεαρών.
Σημειώνεται πως ο θάνατος του Nahel M. ήταν ο τρίτος από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια του 2023. Ο ΟΗΕ κατηγορεί τη γαλλική αστυνομία για ρατσισμό

Η Γαλλία χαρακτήρισε «παντελώς αβάσιμη» την κατηγορία του ΟΗΕ σύμφωνα με την οποία η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των γαλλικών δυνάμεων της τάξης.
«Οποιαδήποτε κατηγορία περί ρατσισμού ή φυλετικών διακρίσεων από τις δυνάμεις της τάξης στη Γαλλία είναι παντελώς αβάσιμη», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
«Η Γαλλία και οι δυνάμεις της τάξης της πολεμούν με αποφασιστικότητα τον ρατσισμό και κάθε μορφή διακρίσεων.
Δεν επιτρέπεται καμία αμφιβολία ως προς αυτή τη δέσμευση», αναφέρεται.
french_police_b.JPG
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι είναι η ώρα η Γαλλία να αντιμετωπίσει σοβαρά τα βαθιά προβλήματα ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων στους κόλπους των δυνάμεων της τάξης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο, «οι δυνάμεις της τάξης αντιμετωπίζουν με μεγάλο επαγγελματισμό καταστάσεις και ενέργειες ακραίας βίας».
«Η χρήση βίας από την εθνική αστυνομία και τη χωροφυλακή, διέπεται από τις αρχές της απόλυτης αναγκαιότητας και αναλογικότητας, αυστηρά οριοθετημένη και ελεγχόμενη. 249 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων τις τελευταίες ημέρες», υπενθυμίζει το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης