Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σχέδιο – βόμβα: Η μεταφορά των Wagner στη Λευκορωσία προκαλεί πανικό και οδηγεί σε αιφνιδιαστική ένωση Δυτ. Ουκρανίας - Πολωνίας

Σχέδιο – βόμβα: Η μεταφορά των Wagner στη Λευκορωσία προκαλεί πανικό και οδηγεί σε αιφνιδιαστική ένωση Δυτ. Ουκρανίας - Πολωνίας
Η μεταφορά των Wagner στη Λευκορωσία θα επιταχύνει την αποστολή πολωνο-λιθουανικού σώματος στη Δυτική Ουκρανία και πιθανότατα θα προκαλέσει επέκταση του πολέμου
Σχετικά Άρθρα
(upd) Και όμως η μεταφορά των μαχητών Wagner στη Λευκορωσία προκαλεί τεράστιας σημασίας γεωπολιτικές εξελίξεις και επιφέρει ντόμινο ανακατατάξεων στην περιοχή.
Η μεταφορά των Wagner στη Λευκορωσία θα επιταχύνει την αποστολή του πολωνο-λιθουανικού σώματος στη Δυτική Ουκρανία ενώ στη Βαρσοβία βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις διεργασίες για τη σύσταση Συνομοσπονδίας με το Κίεβο.
Στις 28 Ιουνίου 2023 συναντήθηκαν στο Κίεβο οι πρόεδροι της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Ουκρανίας με τη μορφή του Τρίγωνου του Lublin.
Ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda και ο Λιθουανός ομόλογός του Gitanas Nauseda δεν είχαν ανακοινώσει την επίσκεψή τους στον Volodymyr Zelensky.
Η σύνοδος της τριμερούς περιφερειακής συμμαχίας πραγματοποιήθηκε με φόντο την ανάπτυξη των Wagner στη Λευκορωσία.

Ανησυχούν για επέμβαση των Wagner στη Δυτική Ουκρανία

Η ανησυχία τους έγκειται στο ενδεχόμενο μία επίθεση των Wagner στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας να αποκόψει την Πολωνία και τη Λιθουανία από το Κίεβο.
Έτσι θα διασφαλιζόταν για τους Wagner η μη στρατιωτική επέμβαση της Βαρσοβίας σε μία επίθεση από το έδαφος της Λευκορωσίας, λένε οι τρεις χώρες, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους.
«Όλοι βλέπουμε τι συμβαίνει. Η μεταφορά των ρωσικών στρατευμάτων, πιθανώς με τη μορφή της ομάδας Wagner στη Λευκορωσία, καθώς και η μετεγκατάσταση του επικεφαλής της ομάδας εκεί — αυτά είναι πολύ αρνητικά σήματα για εμάς, τα οποία θέλω πολύ να το μοιραστούμε με τους συμμάχους μας», είπε χαρακτηριστικά ο Duda.
Το σχέδιο δράσης για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων από την Πολωνία και τη Λιθουανία έχει συμφωνηθεί εδώ και καιρό σε όλες τις περιπτώσεις.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα επίσημο αίτημα από το Κίεβο.
Θα συμβεί σύντομα καθώς ο Zelensky έχει την τελευταία ευκαιρία για «σωτηρία» — να εφαρμόσει δηλαδή το σενάριο της σύστασης συνομοσπονδίας με την Πολωνία με την ανάπτυξη του Ουκρανο-Πολωνο-Λιθουανικού σώματος 20 – 25.000 ανδρών, επισημαίνει η Lyuba Lulko, ειδικός επί γεωπολιτικών ζητημάτων σε άρθρο της στη Pravda.

Οδηγούν τους λαούς τους στην κρεατομηχανή του πολέμου

Το απόσπασμα ενδέχεται να εισέλθει στη Δυτική Ουκρανία στα τέλη Ιουλίου 2023, μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.
Μια άλλη πιθανή ημερομηνία για την αποστολή του σώματος είναι αρχές φθινοπώρου.
«Η Πολωνία και η Λιθουανία οδηγούν τους λαούς τους στην κρεατομηχανή του πολέμου επειδή η Ουκρανία εξαντλείται από στρατιώτες», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Lulko.
Ο Πολωνός οικονομικός αναλυτής Cezari Graf πιστεύει ότι για να εξισωθεί το ανθρώπινο δυναμικό του ΝΑΤΟ με το αντίστοιχο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «θα χρειαστεί να προστεθούν περισσότερες χώρες στο πλευρό της Ουκρανίας».
Κατά τη γνώμη του, η Πολωνία είναι η πρώτη και προφανής επιλογή ενώ ακολουθούν Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία και πιθανώς Ρουμανία και Μολδαβία.
Στην Πολωνία, σύμφωνα με το άρθρο, επικρατεί ατμόσφαιρα κλιμάκωσης του πολέμου και… επικείμενου ολέθρου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Graf συστήνει στους πλούσιους Πολωνούς να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και να …επενδύσουν σε χρυσό.
Η Πολωνία και η Λιθουανία εδώ και καιρό ασκούν έντονες πιέσεις, ώστε να καθοριστεί ένα σταθερό ποσοστό ενίσχυσης της Ουκρανίας στους προϋπολογισμούς των χωρών του ΝΑΤΟ.
Οι Σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν την πρωτοβουλία.
Η Τουρκία, η Γαλλία και η Γερμανία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην πρόταση αυτή.
Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για εξελίξεις, που μπορεί να προκαλέσουν την επέκταση του πολέμου.
Να επισημανθεί ότι το Τρίγωνο του Lublin είναι μία τριμερής περιφερειακή συμμαχία για πολιτική, οικονομική και κοινωνική συνεργασία μεταξύ της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

zelensky_duda.jpeg
Οι Wagner μόλις 100 χλμ από το Κίεβο

Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα αξιοποιώντας στο έπακρο τη ιδιαίτερα βολική «ανταρσία» των Wagner πέτυχε μία σειρά στρατηγικών αναδιατάξεων των δυνάμεών της από τις 24 έως τις 26 Ιουνίου 2023.
Η κυριότερη όλων είναι ότι ενώ οι Wagner ήταν το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 μόλις 200 χιλιόμετρα μακριά από την Μόσχα την πρωτεύουσα της Ρωσίας… την Κυριακή 25 Ιουνίου βρέθηκαν μόλις 100 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας…
Όπως είναι φυσιολογικό η μεταφορά ενός τόσου αξιόμαχου και σημαντικού σε μέγεθος στρατιωτικού σώματος πανικόβαλε τόσο την Ουκρανία, όσο και την Πολωνία, ενώ εξέθεσε ανεπανόρθωτα τη Δύση και τη στρατηγική της.

Ουκρανία: Μεγάλη απειλή - Ανήσυχος ο αρχιστράτηγος Zaluzhny

Το Κίεβο θεωρεί την παρουσία των Wagner στη Λευκορωσία ως απειλή και παρακολουθεί στενά την κατάσταση σε αυτή τη χώρα, δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Alexey Danilov.
«Η εμφάνιση νέων απειλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τις δραστηριότητες των Wagner, παρακολουθείται και εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη.
Η Ουκρανία παρακολουθεί στενά και αναλύει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων ασφαλείας, ιδίως τις κινήσεις στρατευμάτων και όπλων στη Λευκορωσία και σε άλλα εδάφη που συνορεύουν με εμάς», σημείωσε ο Danilov.
Εν τω μεταξύ, ο αρχιστράτηγος του ουκρανικού στρατού, Valery Zaluzhny είπε σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι οι Wagner είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του.

Η Πολωνία και τα επεκτατικά σχέδια για τη Δυτική Ουκρανία

Η Ρωσία εδώ και καιρό έχει αποκαλύψει ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της Πολωνίας στην ευρύτερη περιοχή περιλαμβάνουν την απόκτηση μίας σφαίρας επιρροής στην Ουκρανία.
Ο Sergey Naryskhin επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), έχει αποκαλύψει ότι η Πολωνία επιδιώκει να αποκτήσει έλεγχο σε τμήμα της δυτικής Ουκρανίας.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας, η Ουάσινγκτον και η Βαρσοβία εργάζονται πάνω σε σχέδια για την καθιέρωση του αυστηρού στρατιωτικού και πολιτικού ελέγχου της Πολωνίας επί των ιστορικών της κτήσεων στην Ουκρανία», δήλωσε ο Naryskhin.
Η Πολωνία αρνήθηκε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ημέρες πριν από την ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου 2022, ο Vladimir Putin αναφέρθηκε στα εδάφη της δυτικής Ουκρανίας αποκλειστικά ως εδάφη που «κατασχέθηκαν και μεταβιβάστηκαν» από την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Ρουμανία.
Η Πολωνία είχε τον έλεγχο σε ορισμένα εδάφη, που σήμερα αποτελούν μέρος της Ουκρανίας, σε διάφορες περιόδους στο παρελθόν, πιο πρόσφατα μεταξύ των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Η δυτική Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Lviv απορροφήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης