Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Γαλλία, πρωτοφανείς δηλώσεις Macron: Γονείς, κρατήστε τους ταραξίες σπίτι - Κατεβάζει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους

Χάος στη Γαλλία, πρωτοφανείς δηλώσεις Macron: Γονείς, κρατήστε τους ταραξίες σπίτι - Κατεβάζει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους
Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να περιοριστεί το περιεχόμενο στα social media
Σχετικά Άρθρα
Σε πρωτοφανείς δηλώσεις προχώρησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, εν μέσω των σφοδρών ταραχών που συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στη Γαλλία, με τραγική αφορμή τη δολοφονία 17χρονου από αστυνομικό, καλώντας τους γονείς να κρατήσουν τους ταραξίες στο σπίτι και τα social media να περιορίσουν το περιοχόμενο που αφορά τις ταραχές.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε την Παρασκευή ότι θα αναπτυχθούν πρόσθετες δυνάμεις ασφαλείας για τον περιορισμό των ταραχών σε εθνικό επίπεδο.
Απευθυνόμενος σε συνάντηση υπουργών για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα κινητοποιήσει "πρόσθετα μέσα" για την αντιμετώπιση των βίαιων διαδηλώσεων, καταγγέλλοντας την "απαράδεκτη εκμετάλλευση του θανάτου ενός εφήβου".
Ο πρόεδρος Macron, ο οποίος φοβάται μια επανάληψη των ταραχών του 2005, αναχώρησε εσπευμένα από τις Βρυξέλλες και από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του διυπουργικού πυρήνα κρίσης (συμμετέχουν υπουργοί και διευθυντές διοικήσεων στο υπουργείο Εσωτερικών), σε μια ύστατη προσπάθεια να διατηρήσει τον έλεγχο και να μην κυλήσει η χώρα σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Η δολοφονία του 17χρονου Αλγερο - μαροκινού Nahel M. από σφαίρα αστυνομικού στο Nanterre, προάστιο του Παρισιού επειδή αρνήθηκε να υπακούσει σε αστυνομικό έλεγχο (βίντεο δείχνουν πως ένας εκ των δύο μοτοσικλετιστών της αστυνομίας τον σημαδεύει με το υπηρεσιακό του όπλο και τον πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής στον θώρακα) έχει πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίας, με τους διαδηλωτές  να πυρπολούν αυτοκίνητα, να στήνουν οδοφράγματα στους δρόμους, να προχωρούν σε λεηλασίες και να συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας, η αστυνομία προχώρησε τα ξημερώματα σε άλλες 328 προσαγωγές σε όλη τη Γαλλία στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, ενώ συνολικά έχουν γίνει 875 συλλήψεις.
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος δέχεται σφοδρά πυρά
διότι αποφάσισε να παραστεί σε συναυλία του Βρετανού Elton John στο Παρίσι το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, όταν και η πόλη φλεγόταν για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά από τους διαδηλωτές.
5_19.jpg

Να περιοριστεί το περιεχόμενο στα social media

Κάλεσε επίσης τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά τους μακριά από τους δρόμους κατά τη διάρκεια των ταραχών και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν το "ευαίσθητο" περιεχόμενο των ταραχών.
"Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης παίζουν σημαντικό ρόλο στα γεγονότα των τελευταίων ημερών", δήλωσε ο Macron σε τηλεοπτικές δηλώσεις, μετά την έκτακτη κυβερνητική συνεδρίαση, σύμφωνα με το France 24.
Αναφερόμενος στο TikTok και το Snapchat, είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τους ταραξίες να οργανωθούν, αλλά συνέβαλαν επίσης στη "μιμητική" συμπεριφορά ορισμένων νέων, οι οποίοι επαναλάμβαναν ό,τι έβλεπαν στο διαδίκτυο και έχαναν την αίσθηση της πραγματικότητας.
"Μερικές φορές μοιάζει σαν κάποιοι από αυτούς να ξαναζούν στους δρόμους τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν μεθύσει", είπε.
Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τους γονείς να κρατήσουν τους έφηβους ταραξίες μακριά από τους δρόμους την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι περίπου το ένα τρίτο των 875 ατόμων που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας για ταραχές ήταν "νέοι ή πολύ νέοι".
"Είναι ευθύνη των γονέων να τους κρατήσουν στο σπίτι", δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την προεδρία μιας συνεδρίασης για την ασφάλεια σε περίπτωση κρίσης.
"Δεν είναι δουλειά του κράτους να ενεργεί στη θέση τους", πρόσθεσε.

Στις 875 οι συλλήψεις

Συνολικά 875 άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της τρίτης νύχτας βίαιων διαδηλώσεων στη Γαλλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.
Συνολικά 492 κτίρια υπέστησαν ζημιές, 2.000 οχήματα κάηκαν και 3.880 πυρκαγιές προκλήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την αντιμετώπιση της κρίσης την Παρασκευή.

Εξετάζονται όλα τα πιθανά μέτρα

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Élisabeth Borne δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση εξετάζει "όλες τις επιλογές" για την αποκατάσταση της τάξης, συμπεριλαμβανομένης της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, μετά από μια τρίτη νύχτα ταραχών σε ολόκληρη τη χώρα.
Ερωτηθείσα από δημοσιογράφους αν εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης, όπως έχουν ζητήσει ορισμένα δεξιά κόμματα της αντιπολίτευσης, απάντησε: "Δεν θα σας πω τώρα, αλλά εξετάζουμε όλες τις επιλογές, με μία προτεραιότητα: την αποκατάσταση της τάξης σε ολόκληρη τη χώρα".

Απαγόρευση διαδηλώσεων στη Μασσαλία

Η Μασσαλία, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, αποφάσισε να απαγορεύσει τις δημόσιες διαδηλώσεις αυτή την Παρασκευή μετά τα χθεσινοβραδινά επεισόδια βίας στη Γαλλία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.
Όλες οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Μασσαλία θα σταματήσουν επίσης από τις 19:00 τοπική ώρα σήμερα.

Ταξιδιωτική οδηγία από το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο επικαιροποίησε την Παρασκευή τις επίσημες ταξιδιωτικές του οδηγίες, για να προειδοποιήσει τους πολίτες που σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Γαλλία για τις ταραχές που προκάλεσε η δολοφονία του εφήβου από τον αστυνομικό.
"Από τις 27 Ιουνίου έχουν λάβει χώρα ταραχές σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Οι τοποθεσίες και η χρονική στιγμή των ταραχών είναι απρόβλεπτες. Θα πρέπει να παρακολουθείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να αποφεύγετε περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα ταραχές", αναφέρει η τελευταία συμβουλή που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Έκτακτα μέτρα στο Παρίσι

Τα δρομολόγια των λεωφορείων και του τραμ στην περιοχή του Παρισιού θα σταματούν στις 21:00 κάθε βράδυ μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσε την Παρασκευή η περιφερειακή αρχή μεταφορών IDFM.
Η πρόωρη διακοπή της λειτουργίας έγινε "για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών μας", δήλωσε η IDFM μετά τις επιθέσεις στις συγκοινωνίες και τις δημόσιες υποδομές κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων.

Επέκταση ταραχών

Το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως τα βίαια επεισόδια είναι πολύ πιθανό να γενικευτούν τις επόμενες ημέρες σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας και να στοχεύσουν στις δυνάμεις επιβολής του νόμου ή σε «σύμβολα» του κράτους και της κρατικής εξουσίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως πέρα από το Παρίσι, όπου καταγράφονται εικόνες λεηλασίας και βανδαλισμών με αποτέλεσμα κάποιοι δήμοι να έχουν κηρύξει απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, επεισόδια καταγράφηκαν και σε άλλες πόλεις όπως στη Lille, στο Pau, στη Lyon, στην Τουλούζη και στη Μασσαλία.
Στη Μασσαλία αναφέρθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία ενώ και στη Lille υπήρξαν αναφορές για πυρπολήσεις δημαρχείων και βανδαλισμούς.
Εκτιμάται πως 40.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί σε όλη τη Γαλλία στο πλαίσιο καταστολής των διαδηλωτών.
3_149.JPG

4_47.jpg
Το περιστατικό

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης όταν ο 17χρονος οδηγώντας μια Mercedes AMG, κινούνταν σε λεωφορειολωρίδα.
Ο νεαρός δεν σταμάτησε στον έλεγχο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.
Οι αστυνομικοί τον πρόλαβαν, και όταν ο νεαρός, ο οποίος δεν είχε δίπλωμα οδήγησης, επιχείρησε να διαφύγει, δέχθηκε τα πυρά των αστυνομικών.
Ο κατηγορούμενος αστυνομικός υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να σκοτώσει τον 17χρονο, αναφέροντας πως στόχευσε στο πόδι του νεαρού.
Όπως είπε, ήθελε να σταματήσει τον νεαρό διότι διέπραττε πολλές επικίνδυνες τροχαίες παραβάσεις.
Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για κουλτούρα αστυνομικής ατιμωρησίας και για αποτυχία μεταρρύθμισης της επιβολής του νόμου.

Ξυπνούν μνήμες από το 2005

Οι αναταραχές που έχουν προκληθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες, παραπέμπτουν στις ταραχές του 2005, όταν και ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Jacques Chirac είχε επιβάλλει εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις εβδομάδες.
Τότε το κύμα βίας είχε ξεσπάσει και πάλι σε ένα προάστιο του Παρισιού, στο Clichy - sous - Bois και είχε εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, όταν δύο νεαροί είχαν πεθάνει από ηλεκτροπληξία καθώς στην προσπάθεια τους να διαφύγουν από τους αστυνομικούς, είχαν κρυφτεί σε υποσταθμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι δύο αστυνομικοί που είχαν κατηγορηθεί για τον θάνατο των δύο νεαρών, αθωώθηκαν στο δικαστήριο ύστερα από 10 χρόνια από τον θάνατο των νεαρών.
Σημειώνεται πως ο θάνατος του Nahel M. ήταν ο τρίτος από πυροβολισμό αστυνομικού κατά τη διάρκεια του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης