Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χωρίς συμφωνία για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής - Το μπλόκο από Ουγγαρία, Πολωνία και ο ρόλος Meloni

Χωρίς συμφωνία για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής - Το μπλόκο από Ουγγαρία, Πολωνία και ο ρόλος Meloni
Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ολοκληρώθηκε η δεύτερη ημέρα των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς συμπεράσματα για το μεταναστευτικό.
Οι ηγέτες της Ουγγαρίας και της Πολωνίας μπλόκαραν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την εξωτερική πτυχή του μεταναστευτικού, διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία που επετεύχθη στις αρχές Ιουνίου στο Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία (και όχι με ομοφωνία), για τη μεταρρύθμιση του Ασύλου και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης.

Το παρασκήνιο

Οι ηγέτες της ΕΕ διεκπεραίωναν με προθυμία τα θέματα της ατζέντας την Πέμπτη. Μάλιστα, το κλίμα ήταν τέτοιο που κυκλοφόρησαν φήμες ότι μπορεί ακόμη και να ακυρώσουν τη συνάντηση της Παρασκευής, καθώς δεν είχαν τίποτα άλλο να συζητήσουν. Τότε παρενέβη ο Viktor Orban, ο οποίος δήλωσε ότι η προσέγγιση για το μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. «Ακριβώς», επανέλαβε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Mateusz Morawiecki. Και οι δύο υπογράμμισε ότι δεν θα προχωρήσει η τελική δήλωση της Συνόδου Λορυφής μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες μας.
Στο τέλος, πέτυχαν το δικό τους - κατά κάποιο τρόπο. Ολόκληρη η Σύνοδος Κορυφής καθυστέρησε καθώς οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, διαπραγματεύονταν με την Ουγγαρία και την Πολωνία. Τελικά, όλοι τα παράτησαν. Λίγο μετά τη 1 π.μ., οι ηγέτες της ΕΕ διέκοψαν τη Σύνοδο Κορυφής και πήγαν στα σπίτια τους, υποσχόμενοι να προσπαθήσουν ξανά την Παρασκευή το πρωί.
«Ήταν ακριβώς αυτό που όλοι ήλπιζαν να αποφύγουν: Μια ακόμη μεταναστευτική ανταρσία» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Politico που αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο.
Οι συνομιλίες ήταν «δύσκολες» και «περίπλοκες», παραδέχτηκε φεύγοντας ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo και συνέχισε «ελπίζουμε η νύχτα να φέρει κάποιες συμβουλές».
Διπλωμάτες οι οποίοι μίλησαν στο Politico αποκαλύπτουν ότι το μπλόκο από Ουγγαρία και Πολωνία αποτελεί απλώς την τελευταία ένδειξη ότι το μεταναστευτικό γίνεται όλο και πιο αναπόφευκτο θέμα σε κάθε Σύνοδο Κρυφής της ΕΕ. Και με τους μετανάστες να συνεχίζουν να φτάνουν μέσω επικίνδυνων διαδρομών στη Μεσόγειο και με φρικτές τραγωδίες όπως το πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, το θέμα δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Πάντα στην ατζέντα, το μεταναστευτικό

Στην αίθουσα, ο Ολλανδός ηγέτης Mark Rutte πρότεινε στους ηγέτες να το συζητήσουν ξανά στην επόμενη σύνοδο κορυφής τους, ενώ ο De Croo υποστήριξε ότι απλώς θα πρέπει να είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις.
Άλλοι επισήμαναν την αύξηση των επιθέσεων κατά των μεταναστών στις χώρες τους -συμπεριλαμβανομένων και τόπων όπως η Ιρλανδία που παραδοσιακά έχουν ξεφύγει από τις αντιμεταναστευτικές τάσεις- καθώς και την αύξηση της δημοτικότητας των ακροδεξιών κομμάτων, που τροφοδοτούνται από το ξενοφοβικό συναίσθημα.
Σύμφωνα με το Politico, το μεταναστευτικό αποτελεί εδώ και καιρό ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα για την ΕΕ. Μετά τη μεταναστευτική κρίση του 2015, το μπλοκ προσπάθησε και απέτυχε να αναθεωρήσει τη διαδικασία υποδοχής και μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο. Μέχρι τον περασμένο μήνα, δηλαδή. Τον Μάιο, οι χώρες της ΕΕ κατέληξαν τελικά - μετά από μήνες τεταμένων διαπραγματεύσεων - σε μια συμφωνία που έκανε και τα δύο.
Η συμφωνία, με λίγα λόγια, θα εγκαθιστούσε μια αυστηρότερη διαδικασία ασύλου στα σύνορα για τους μετανάστες που θεωρείται απίθανο να γίνουν δεκτοί. Θα δημιουργούσε επίσης ένα σύστημα που θα έδινε στις χώρες της ΕΕ την επιλογή είτε να δέχονται έναν ορισμένο αριθμό μεταναστών κάθε χρόνο είτε να πληρώνουν σε ένα κοινό ταμείο της ΕΕ.
Η Ουγγαρία και η Πολωνία απεχθάνονται τις υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις και έχουν ορκιστεί να μην συνεργαστούν. Και στη Σύνοδο της Πέμπτης, εξέφρασαν επίσης την οργή τους για το γεγονός ότι η συμφωνία προωθήθηκε μέσω της πλειοψηφίας και όχι της ομοφωνίας. Πίεσαν να υιοθετηθεί κοινή δήλωση με την οποία δεσμεύονται να λαμβάνουν αποφάσεις της ΕΕ για τη μετανάστευση μόνο με συναίνεση (παρόλο που η ΕΕ δεν απαιτεί κάτι τέτοιο).

Ο ρόλος της Meloni

Η ακροδεξιά ηγέτιδα Giorgia Meloni έχει τραβήξει με επιτυχία μεγάλο μέρος της ΕΕ προς την κατεύθυνσή της όσον αφορά τη μετανάστευση και ήταν ο ξεκάθαρος νικητής της πρόσφατης συμφωνίας για το μεταναστευτικό.
«Ήταν μια μοναδική προσέγγιση που διόρθωσε τα προβλήματα όλων», δήλωσε κατά την άφιξή της στη Σύνοδο Κορυφής. Και ο De Croo, ο Βέλγος ηγέτης, εξήρε μάλιστα τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή με την Ουγγαρία και την Πολωνία την Πέμπτη. Αλλά δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν οι ηγέτες θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία.
Ενδεικτικό το γεγονός ότι το πρωί της Παρασκευής (30/6/2023) η Ιταλίδα πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, και της Ουγγαρίας, Viktor Orban. Όπως σημειώνει το Politico η Meloni είναι κοντά και στους δύο συναδέλφους της παρά το γεγονός ότι η Ιταλία είπε «ναι» στη συμφωνία για το μεταναστευτικό που φαίνεται να έχει εξοργίσει Βουδαπέστη και Βαρσοβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης