Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ναυάγιο Πύλου: Επιζώντες κατηγορούν το Λιμενικό – Μας βύθισε όταν επιχείρησε να μας ρυμουλκύσει

Ναυάγιο Πύλου: Επιζώντες κατηγορούν το Λιμενικό – Μας βύθισε όταν επιχείρησε να μας ρυμουλκύσει
Το Λιμενικό υποστηρίζει ότι ουδέποτε επιχείρησε να ρυμουλκήσει το αλιευτικό σκάφος
Σχετικά Άρθρα
Στο ελληνικό Λιμενικό επιρρίπτουν την ευθύνη για την ανατροπή του αλιευτικού σκάφους επιζώντες του συγκλονιστικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, κατά το οποίο εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι.
Όπως μεταδίδει το Reuters, επιζώντες του ναυαγίου έχουν καταθέσει πως το τραγικό τους τέλος ήρθε εξαιτίας των ενεργειών του ελληνικού Λιμενικού.
Συγκεκριμένα, έχουν καταθέσει στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ότι η επιχείρηση ρυμούλκησης του πλοίου ήταν αυτή που προκάλεσε την ανατροπή του υπερφορτωμένου σκάφους τα ξημερώματα της 14ης Ιουνίου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, αυτό έχουν υποστηρίξει στις καταθέσεις τους στις δικαστικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, έξι στους εννέα διασωθέντες.

Οι καταθέσεις

Επιζώντας από τη Συρία κατέθεσε ότι αυτός και άλλοι μετανάστες που επέβαιναν στο μοιραίο σκάφος Adriana φώναζαν στους Έλληνες λιμενικούς να σταματήσουν, όταν το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής αφού έδεσε ένα σκοινί στην πλώρη του σκάφους άρχισε να το τραβά, ενώ επιτάχυνε.
Όπως κατέθεσε, το αλιευτικό σκάφος αρχικά έγειρε δεξιά και μετά αριστερά και στο τέλος αναποδογύρισε.
Τρεις άλλοι μάρτυρες υποστήριξαν ότι δεν γνώριζαν ποια ήταν η αιτία που οδήγησε το σκάφος στην ανατροπή του και τελικά στη βύθιση του.
Οι καταθέσεις των έξι επιζώντων έρχονται σε αντίθεση με τα όσα έχει υποστηρίξει το ελληνικό Λιμενικό αλλά και η κυβέρνηση που διαβεβαιώνουν πως δεν έγινε καμιά απόπειρα ρυμούλκησης του σκάφους και ότι αυτό ανατράπηκε τη στιγμή που το ελληνικό Λιμενικό ήταν σε μια απόσταση τουλάχιστον 70 μέτρων.

Μαρτυρίες

Σύμφωνα με το Reuters, υπάρχουν μαρτυρίες και άλλων μεταναστών που υποστηρίζουν το σενάριο αυτό, ότι δηλαδή το σκάφος ανετράπη, όταν το Λιμενικό άρχισε να τους τραβά.
«Μας τράβηξαν απότομα και το σκάφος αναποδογύρισε.
Κινήθηκε στα δεξιά, μετά στα αριστερά και πάλι στα δεξιά και στο τέλος αναποδογύρισε.
Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο
Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο.
Ούρλιαζαν, πνίγονταν ο ένας μετά τον άλλο.
Ήταν βράδυ, υπήρχαν κύματα.
Ήταν τρομακτικό» υπογράμμισε ένας εκ των επιζώντων μιλώντας στο Reuters, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Αρνείται το Λιμενικό

Πάντως, έως και σήμερα το Λιμενικό αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση, αναφέροντας πως ουδέποτε έριξε σκοινί για να ρυμουλκύσει το σκάφος.
Αν και αρχικά – στις 15 Ιουνίου - είχε υποστηρίξει ότι ουδέποτε έριξε σκοινί για οποιονδήποτε λόγο προς το σκάφος, την επόμενη ημέρα, στις 16/6, άλλαξε το αφήγημα του, λέγοντας πως είχε συνδέσει το σκάφος με ένα σκοινί προκειμένου να το βοηθήσει να πλησιάσει πιο κοντά έτσι ώστε να υπάρξει επικοινωνία με το σκάφος.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση το Λιμενικό υποστήριξε ότι ουδέποτε επιχείρησε να ρυμουλκήσει το σκάφος, υπογραμμίζοντας ότι είχε τηρήσει αποστάσεις.
Το Reuters επικαλείται και την άποψη του Νίκου Σπανού, απόστρατου ναύαρχου της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο οποίος και αυτός υποστηρίζει ότι είναι απίθανο το σενάριο ένα σκάφος της Ακτοφυλακής να επιχείρησε έναν τόσο επικίνδυνο ελιγμό, όπως δηλαδή να ρυμουλκύσει το σκάφος με τους εκατοντάδες μετανάστες.
Μάλιστα σημείωσε πως στόχος του Λιμενικού ήταν να ρίξει το σκοινί για να έχει μια καλύτερη επαφή με το σκάφος για να αξιολογήσει την κατάσταση.
Εκτιμάται πως στο σκάφος επέβαιναν από 400 έως 750 μετανάστες από Συρία, Πακιστάν, Αίγυπτο, εκ των οποίων διασώθηκαν 104 άνθρωποι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης