Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Συμφωνία για νέους κανόνες διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων

EE: Συμφωνία για νέους κανόνες διαπραγμάτευσης μετοχών και ομολόγων
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε συμφωνία για επικαιροποίηση της οδηγίας «MiFID»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία για την επικαιροποίηση της οδηγίας «MiFID» για τις κεφαλαιακές αγορές.
Η ΕΕ επανεξετάζει τους κανόνες διαπραγμάτευσης χρεογράφων ώστε να λάβει υπόψη τις προόδους στην τεχνολογία συναλλαγών και επίσης την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, η οποία δημιουργεί μια νέα ανταγωνιστική αγορά.
«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα επιβάλλει μια γενική απαγόρευση της "πληρωμής για ροή εντολών" (PFOF), μια πρακτική μέσω της οποίας οι brokers λαμβάνουν πληρωμές για την προώθηση εντολών πελατών σε ορισμένες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης» τονίζεται σε δήλωση του συμβουλίου των κρατών μελών της Ε.Ε.
Με βάση τη συμφωνία, τα κράτη μέλη που ήδη επιτρέπουν την PFOF θα εξαιρούνται από την απαγόρευση υπό τον όρο ότι θα προσφέρεται μόνο σε πελάτες σε αυτό το κράτος μέλος.
«Ωστόσο, αυτή η πρακτική πρέπει να καταργηθεί σταδιακά έως τις 30 Ιουνίου 2026» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Επιπλέον, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία ενός «ενοποιημένου δελτίου συναλλαγών», τη συγκέντρωση σε μια κεντρική βάση δεδομένων τις τιμές μετοχών και πληροφορίες για τη διαπραγμάτευση ομολόγων.
«Επί του παρόντος, τα δεδομένα συναλλαγών είναι διάσπαρτα σε πολλές πλατφόρμες, όπως χρηματιστήρια και επενδυτικές τράπεζες, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των επενδυτών στις ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες που χρειάζονται για τη λήψη αποφάσεων.
Η αναθεώρηση που συμφωνήθηκε σήμερα θα δημιουργήσει σε επίπεδο ΕΕ "ενοποιημένα δελτία" ή κεντρικές ροές δεδομένων για διαφορετικά είδη περιουσιακών στοιχείων, συνδυάζοντας δεδομένα αγοράς που παρέχονται από πλατφόρμες στις οποίες διαπραγματεύονται χρηματοικονομικά μέσα στην ΕΕ. Αυτό θα διευκολύνει τόσο τους επαγγελματίες όσο και τους ιδιώτες επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε βασικές πληροφορίες, όπως η τιμή των μέσων και ο όγκος και ο χρόνος των συναλλαγών.
Τα δεδομένα της αγοράς από όλες τις πλατφόρμες συναλλαγών θα περιλαμβάνονται σε ενοποιημένα δελτία, τα οποία θα στοχεύουν στη δημοσίευση των πληροφοριών όσο το δυνατόν πλησιέστερα σε πραγματικό χρόνο.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές θα έχουν πρόσβαση σε ενημερωμένες πληροφορίες συναλλαγών για ολόκληρη την ΕΕ.» τονίζεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης