Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ξέσπασμα Erdogan κατά Σουηδίας και Δύσης: Θα τους δείξουμε ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν σημαίνει ελευθερία έκφρασης

Ξέσπασμα Erdogan κατά Σουηδίας και Δύσης: Θα τους δείξουμε ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν σημαίνει ελευθερία έκφρασης
Σκληρή επίθεση Erdogan στη Σουηδία
Σχετικά Άρθρα
Ξέσπασε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan κατά της Δύσης και της Σουηδίας, την οποία και καταδίκασε με σφοδρότητα, επειδή επέτρεψε να πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση κατά την οποία κάηκε ένα αντίτυπο του Κορανίου.
«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν είναι θέμα ελευθερίας έκφρασης», είπε ο Erdogan σε τηλεοπτικό διάγγελμα, προσθέτοντας ότι καταδικάζει το περιστατικό «με τον πιο έντονο τρόπο».
Η Τουρκία θα «δείχνει την αντίδρασή της με τον πιο έντονο τρόπο μέχρι να δοθεί μια αποφασιστική μάχη κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων και των εχθρών του Ισλάμ», πρόσθεσε.
«Όσο και όσοι διαπράττουν αυτό το έγκλημα, όσοι το επιτρέπουν υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης, όσοι κάνουν τα στραβά μάτια σε αυτή την ευτέλεια δεν θα πετύχουν τους στόχους τους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται πως ένας άνδρας από το Ιράκ έσκισε και έκαψε στις 28/6 ένα αντίτυπο του Κορανίου μπροστά από το Μεγάλο Τέμενος της Στοκχόλμης, προκαλώντας την άμεση καταδίκη της Άγκυρας και φέρνοντας νέα εμπόδια στην προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να άρει το veto της Τουρκίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Το περιστατικό αυτό σημειώνεται λίγες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους, κατά την οποία πολλά κράτη μέλη της θέλουν να δουν τη Σουηδία να γίνεται το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ και πιέζουν την Τουρκία να μην σταθεί εμπόδιο.

Ανήμερα μουσουλμανικής γιορτής η πράξη

Η πράξη έγινε την Τετάρτη, ανήμερα της μουσουλμανικής ιερής ημέρας του Eid al-Adha.
Ο Salwan Momika, ένας 37χρονος Ιρακινός μετανάστης, έσκισε ένα αντίγραφο του Κορανίου και το έκαψε έξω από ένα τζαμί στο κέντρο της Στοκχόλμης.
Υπήρχαν περίπου 200 θεατές, ένας από αυτούς προσπάθησε να πετάξει μια πέτρα στον Momika αλλά η αστυνομία τον σταμάτησε.
Εν τω μεταξύ, η σουηδική αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι δεν είχε δοθεί «ρητή άδεια για καύση» του ιερού βιβλίου του Ισλάμ, αλλά γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει «μια εκδήλωση σχετική με το Κοράνι».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ulf Kristersson είπε ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι «νόμιμες αλλά ακατάλληλες».

Ο ισλαμικός κόσμος αντιδρά

Το Μαρόκο ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από τη Στοκχόλμη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καύση του Κορανίου.
Η ιρακινή κυβέρνηση, καθώς και τα υπουργεία Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, επέκριναν τη δραστηριότητα ως εκδήλωση ισλαμοφοβίας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιορδανίας τόνισε ότι η καύση του ιερού βιβλίου δεν πρέπει να ταυτίζεται με την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Το Ιράν ερμήνευσε το περιστατικό ως έκφραση υποστήριξης στον εξτρεμισμό και την ισλαμοφοβία.
Η Άγκυρα αναμένει από τη Σουηδία να λάβει άμεσα μέτρα για να φέρει τους εμπλεκόμενους στη δικαιοσύνη, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Cevdet Yilmaz

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης