Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουκρανία προσβλέπει σε... ναυτικό πύραυλο 5ης γενιάς, μεγάλου βεληνεκούς (NSM) από την Πολωνία

Η Ουκρανία προσβλέπει σε... ναυτικό πύραυλο 5ης γενιάς, μεγάλου βεληνεκούς (NSM) από την Πολωνία
Ο Πολωνικός Στρατός διαθέτει επί του παρόντος δύο πλήρως εξοπλισμένες μοίρες παράκτιων πυραύλων
Σχετικά Άρθρα
Η Ουκρανία φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με την Πολωνία για την απόκτηση του ναυτικού πυραύλου Kongsberg Naval Strike Missile (NSM) από υπάρχοντα πολωνικά αποθέματα.
Δημοσιεύματα πολωνικών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με την πιθανή μεταφορά αυτών των προηγμένων συστημάτων παράκτιας άμυνας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας σχετικά με τη μεταβίβαση του NSM έχουν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.
Η μεταφορά του NSM θα μπορούσε να διευκολυνθεί μέσω κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιτρέποντας έτσι στην Πολωνία να αναπληρώσει τις μονάδες NSM της.
Ο Πολωνικός Στρατός διαθέτει επί του παρόντος δύο πλήρως εξοπλισμένες μοίρες παράκτιων πυραύλων, η καθεμία από τις οποίες αποτελείται από δύο μπαταρίες.
Κάθε μπαταρία περιλαμβάνει τρεις εκτοξευτές ικανούς να φιλοξενήσουν έως και τέσσερις πυραύλους και οχήματα διοίκησης και ελέγχου πυρός για επιχειρησιακή υποστήριξη.
Επιπλέον, το σύστημα περιλαμβάνει οχήματα διοίκησης μπαταριών και μοίρας, κέντρα κινητών επικοινωνιών, ραντάρ ανίχνευσης και παρακολούθησης στόχων και οχήματα logistics.
Η Πολωνία έχει τη διάκριση ότι είναι ο πρώτος χειριστής της παραλλαγής παράκτιας άμυνας του συστήματος NSM. Μετά την Πολωνία, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ, η Ρουμανία και η Λετονία αναγνώρισαν τη στρατηγική αξία του NSM και αποφάσισαν να αποκτήσουν την ίδια παραλλαγή παράκτιας άμυνας.
Το Ναυτικό των ΗΠΑ και η Νορβηγία χρησιμοποιούν επίσης τους πυραύλους NSM στις παραλλαγές τους που εκτοξεύονται από πλοίο.
Η απόκτηση από την Πολωνία του συστήματος NSM (Naval Strike Missile) ξεκίνησε το 2008 όταν αγοράστηκε το πρώτο σύστημα, με παράδοση το 2012. Αυτή η αρχική εξαγορά έθεσε τα θεμέλια για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Πολωνίας στην παράκτια άμυνα.
Στη συνέχεια, το 2014, η Πολωνία παρήγγελε το δεύτερο σύστημα NSM, επενδύοντας περίπου 173,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η παράδοση του δεύτερου συστήματος ολοκληρώθηκε το 2017.
Και οι δύο συμβάσεις εξαγοράς περιελάμβαναν συμφωνίες αντιστάθμισης και μεταφοράς τεχνολογίας, οι οποίες αποδείχθηκαν καθοριστικές για την ανάπτυξη της πολωνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Μέσω αυτών των συμφωνιών, η πολωνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών όπως η Wojskowe Zakłady Elektroniczne στη Zielonka, απέκτησε πολύτιμες δεξιότητες για την υποστήριξη και τη συντήρηση του συστήματος NSM και των πυραύλων.

Τα χαρακτηριστικά του πυραύλου 

Το Naval Strike Missile (NSM), που αναπτύχθηκε από την Kongsberg Defense Systems, είναι ένας πύραυλος κρούσης ακριβείας μεγάλης εμβέλειας πέμπτης γενιάς και είναι ο διάδοχος του αντιπλοϊκού πυραύλου Penguin.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Νορβηγία ξεκίνησε το αναπτυξιακό έργο για τη δημιουργία ενός προηγμένου αντιπλοϊκού πυραύλου που θα ξεπερνούσε τις δυνατότητες του AGM-119 Penguin AShM, το οποίο είχε αναπτυχθεί τη δεκαετία του 1960.
Αυτή η προσπάθεια καθοδηγήθηκε από τη φιλοδοξία της χώρας να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό αντιπλοϊκό όπλο ικανό να εκτελεί πλήγματα σε σημαντικά εκτεταμένες αποστάσεις και να διαθέτει την ευελιξία να εμπλέκει επίγειους στόχους.
Το NSM προσφέρει μια ευέλικτη ικανότητα βολής από διάφορες πλατφόρμες, παρέχοντας τη δυνατότητα αποτελεσματικής εμπλοκής διαφορετικών στόχων. Λειτουργώντας με παθητική επιστροφή, ο πύραυλος ταξιδεύει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, χρησιμοποιώντας προηγμένους τερματικούς ελιγμούς για να αποφύγει την εχθρική αεράμυνα.
Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ενσωματωμένους αισθητήρες και αυτόνομα συστήματα αναγνώρισης στόχευσης για να επιτρέψει χτυπήματα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας εναντίον πλοίων του πολεμικού ναυτικού και χερσαίων στόχων.
Εκτός από αυτό, το NSM μπορεί να υπερηφανεύεται για τον εντυπωσιακό σχεδιασμό του πλαισίου αεροπλάνου και την υψηλή αναλογία ώσης προς βάρος, όπως περιγράφεται από την εταιρεία Kongsberg. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά συνδυάζονται για να παρέχουν στον πύραυλο εξαιρετική ευελιξία.
Με βεληνεκές που ξεπερνά τα 124 μίλια, το σύστημα NSM θα εξόπλιζε την Ουκρανία με μια τρομερή ικανότητα να εμπλέκει ναυτικούς και χερσαίους στόχους με εξαιρετική ακρίβεια και δύναμη πυρός.
Το NSM διαθέτει αρκετά αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά του στο πεδίο της μάχης.
Ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι τα χαμηλά παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά του, τα οποία συμβάλλουν στον κρυφό χαρακτήρα του και καθιστούν πιο δύσκολο για τους αντιπάλους να τον εντοπίσουν εκ των προτέρων.

pictrue-1-fyring.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης