Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, στο 6,8%

Γερμανία: Υψηλότερος των εκτιμήσεων ο πληθωρισμός τον Ιούνιο, στο 6,8%
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν 6,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο
Ο γερμανικός πληθωρισμός αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούνιο, ανακόπτωντας τη σταθερή πτώση από την αρχή του έτους, κάτι που οι αναλυτές εκτιμούν ότι ήταν απλώς μια παρεκτροπή.
Οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξήθηκαν 6,8% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξης του 6,7%.
Συγκριτικά, ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα στην Ισπανία στο 1,6% και στο 6,7% στην Ιταλία.
Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Γαλλίας και της ευρωζώνης αναμένονται την Παρασκευή.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα μειωθεί στο 5,6% τον Ιούνιο από 6,1% τον Μάιο.
"Τα στοιχεία του Ιουνίου στη Γερμανία απλώς διακόπτουν την πτωτική τάση του πληθωρισμού και δεν σηματοδοτούν το τέλος της", δήλωσε ο Ralph Solveen, ανώτερος οικονομολόγος της Commerzbank (ETR:CBKG).
Οι μη εναρμονισμένες τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 6,4% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, μετά από αύξηση 6,1% τον προηγούμενο μήνα.
Σε σύγκριση με τον Μάιο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,4% σε εναρμονισμένους όρους της ΕΕ.
Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξης του 0,3%.
Η ανάκαμψη του γερμανικού πληθωρισμού σε ετήσια βάση στα μέσα του δεύτερου τριμήνου οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις επιδράσεις βάσης από το προσωρινά μειωμένο σιδηροδρομικό εισιτήριο του περασμένου έτους, δήλωσε ο Claus Vistesen, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωζώνης στην Pantheon Macroeconomics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης