Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εξαφανισμένοι οι Ρώσοι στρατηγοί μετά την ανταρσία Prigozhin - Μυστήριο με Surovikin, κλειστά χαρτιά από Κρεμλίνο

Εξαφανισμένοι οι Ρώσοι στρατηγοί μετά την ανταρσία Prigozhin - Μυστήριο με Surovikin, κλειστά χαρτιά από Κρεμλίνο
Αναφερόμενο στην περίπτωση Surovikin, το Κρεμλίνο έχει κάνει λόγο για εικασίες και κουτσουμπολιά
(upd2) Αν και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin έσπευσε να εξάρει τη στάση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας για την άμεση αντίδραση τους στην ανταρσία του Prigozhin και της Wagner, η οποία - όπως ο ίδιος είπε – απέτρεψε τον εμφύλιο πόλεμο και έσωσε τη Ρωσία, δυτικά και ρωσικά ΜΜΕ αλλά και Ρώσοι στρατιωτικοί blogger αναφέρουν πως οι πιο υψηλόβαθμοί Ρώσοι στρατηγοί έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα τις τελευταίες ημέρες.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες ήταν οι αντιδράσεις τους τις πρώτες κρίσιμες ώρες της εξέγερσης και εάν μπορεί με κάποιο τρόπο να βοήθησαν ή να συνέδραμαν τον Prigozhin στην ανταρσία του.
Άλλωστε πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Prigozhin για να κάνει αυτήν την τολμηρή, σχεδόν αυτοκτονική, κίνηση να στραφεί κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας και του ίδιου του προέδρου Putin, ενδεχομένως να είχε λάβει διαβεβαιώσεις για στήριξη από Ρώσους στρατηγούς.

Εξαφανισμένος ο Gerasimov

Ενδεικτικά αναφέρεται ο 67χρονος Valery Gerasimov, ο επικεφαλής των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, ο οποίος από την ημέρα εκδήλωσης της ανταρσίας δεν έχει εμφανιστεί δημόσια ούτε σε κάποιο ρωσικό ΜΜΕ, ενώ παράλληλα το όνομα του δεν έχει αναφερθεί ούτε μια φορά στα δελτία τύπου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Ο Gerasimov, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις Ρώσους που κατέχουν τη «βαλίτσα» με τους κωδικούς για τα ρωσικά πυρηνικά όπλα, είναι αυτός που μαζί με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergei Shoigu δέχθηκε τα σφοδρά πυρά του Prigozhin.
Ο Prigozhin κατηγορoύσε εδώ και καιρό τόσο τον Shoigu όσο και τον Gerasimov για τεράστια λάθη στον τρόπο σχεδιασμού του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και για τη μη παροχή επαρκούς στρατιωτικής βοήθειας στις δυνάμεις της Wagner.
Μάλιστα ο Prigozhin κατηγόρησε τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας ότι διέταξε επίθεση κατά βάσης της Wagner, η οποία – όπως υποστήριξε – ήταν και αυτή που τον ώθησε να καταλάβει την ρωσική πόλη Rostov on Don και να κηρύξει την περίφημη πορεία προς τη Μόσχα, την οποία η ηγεσία της Ρωσίας εξέλαβε ως πραξικόπημα και προδοσία.

Μυστήριο με Surovikin

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί και η περίπτωση του Ρώσου στρατηγού Sergey Surovikin, ο οποίος είναι διοικητής της Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας της Ρωσίας και μέχρι πρότινος επικεφαλής των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.
Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε πως o Surovikin γνώριζε για την ανταρσία του Prigozhin και διατυπωνόταν το ερώτημα, εάν είχε συνδράμει μάλιστα τον επικεφαλής της Wagner σε αυτήν την κίνηση του.
Πάντως, το δημοσίευμα υποστήριζε πως ο Surovikin από την πρώτη στιγμή της εξέγερσης, με βίντεο που είχε αναρτήσει ζητούσε από τη Wagner να σταματήσει.
Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας το δημοσίευμα αυτό έκανε λόγο για εικασίες και κουτσομπολιά, αν και πληροφορίες από τη ρωσόφωνη έκδοση των Moscow Times ανέφεραν πως ο Surovikin είχε συλληφθεί και ανακρινόταν για τα γεγονότα αυτά.
Αντίστοιχες πληροφορίες μετέδωσαν και άλλοι στρατιωτικοί ανταποκριτές, υποστηρίζοντας πως πέραν του Surovikin και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι στρατιωτικοί ανακρίνονται προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είχαν κάποια εμπλοκή στην ανταρσία.
Σημειώνεται ότι ο Surovikin χαίρει ευρέως του σεβασμού του ρωσικού στρατού, έχει τεράστια εμπειρία από τους πολέμους στην Τσετσενία και στη Συρία, διετέλεσε από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023 επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία (αντικαταστάθηκε από τον Gerasimov) ενώ κατά πολλούς προοριζόταν να αποτελέσει και τον επόμενο υπουργό Άμυνας της Ρωσίας.

Εκκαθάριση

Σύμφωνα με το Rybar, ένα κανάλι στο Telegram που έχει τεράστια απήχηση στη Ρωσία και που διευθύνεται από έναν πρώην εκπρόσωπο τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια εκκαθάριση στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομακρύνουν όλους εκείνους τους στρατιωτικούς που τις κρίσιμες ώρες επέδειξαν έλλειψη αποφασιστικότητας για την καταστολή της ανταρσίας Prigozhin.
Επιπλέον, ερευνάται το εάν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν κινητοποιήθηκαν άμεσα αλλά επέδειξαν αργά αντανακλαστικά προκειμένου να σταματήσουν ήδη από την αρχή της την εξέγερση της Wagner.
«Η ένοπλη εξέγερση από την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner έχει γίνει πρόσχημα για μια μαζική εκκαθάριση στις τάξεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρει το Rybar.

Στο υπουργείο Άμυνας παραπέμπει το Κρεμλίνο για νεότερα… για Surovikin

Στο υπουργείο Άμυνας παρέπεμψε για διευκρινίσεις σχετικά με την τύχη του Ρώσου στρατηγού, Sergey Surovikin το Κρεμλίνο.
Ερωτηθείς για το που βρίσκεται ο Surovikin, ο οποίος φέρεται – σύμφωνα με δημοσιεύματα – να γνώριζε για την ανταρσία του Prigozhin και να έχει συλληφθεί και να ανακρίνεται, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov παρέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
Ερωτηθείς αν ο Surovikin εξακολουθεί να χαίρει της εμπιστοσύνης του Ρώσου προέδρου, o Peskov υποστήριξε ότι ο Putin ως αρχηγός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι σε συνεργασία με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Sergey Shoigu και με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ρωσικού στρατού, συνεπώς επισήμανε πως η ερώτηση αυτή αφορά το υπουργείο Άμυνας το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμία δήλωση.
Σε ερώτηση για το εάν το Κρεμλίνο μπορεί να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε σχέση με τον Surovikin, ο Peskov είπε: «Όχι δυστυχώς όχι. Σας προτείνω να επικοινωνήσετε με το υπουργείο Άμυνας, είναι δικό του προνόμιο».
Όσον αφορά την τύχη του επικεφαλής της Wagner, Yevgeny Prigozhin, o Peskov απάντησε ότι δεν έχει πληροφορίες για το που βρίσκεται ο αρχηγός της Wagner.

FT: Κρατείται στη Ρωσία ο Surovikin

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει πως ο Ρώσος στρατηγός Surovikin έχει συλληφθεί και κρατείται στη Ρωσία.

Κερδισμένος ο Shoigu

Πάντως, οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu είναι από τους κερδισμένους της ανταρσίας της Wagner καθώς νιώθει πιο ασφαλής στην θέση του μετά και την «καταδίκη» του Prigozhin ενώ στους κερδισμένους περιλαμβάνεται και ο Viktor Zolotov, επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς της Ρωσίας, ο οποίος τις κρίσιμες ώρες της εξέγερσης, εμφανίστηκε δημόσια υποστηρίζοντας ότι αυτός και οι δυνάμεις του είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τη Μόσχα και τον πρόεδρο Putin μέχρι θανάτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης