Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πάνω από μισό τρισ. οι απώλειες των αμερικανικών τραπεζών στο σενάριο καταστροφής - Τι έδειξαν τα stress test

Πάνω από μισό τρισ. οι απώλειες των αμερικανικών τραπεζών στο σενάριο καταστροφής - Τι έδειξαν τα stress test
Φέτος, οι τράπεζες έπρεπε να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν να αντέξουν την αύξηση της ανεργίας στο ανώτατο όριο του 10%, την πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων κατά 40%, τη μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 38% και την πτώση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν
Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες θα έχαναν 541 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα υποθετικό οικονομικό σενάριο καταστροφής, αλλά εξακολουθούν να διαθέτουν υπεραρκετά κεφάλαια για να απορροφήσουν τις απώλειες, σύμφωνα με τα ετήσια stress test που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Οι επιτυχείς βαθμοί που έδωσε η Fed σε τράπεζες όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs προσέδωσαν στήριξη στους ισχυρισμούς των στελεχών της Wall Street και των ρυθμιστικών αρχών ότι οι συστημικά σημαντικές τράπεζες μπορούν να αντέξουν μεγάλες απώλειες.
Τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν επίσης να καθοριστεί πόσα κεφάλαια πρέπει να διαθέτουν οι τράπεζες τους επόμενους 12 μήνες.
Εφόσον οι τράπεζες ανταποκρίνονται ή υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, είναι ελεύθερες από τους περιορισμούς της Fed σχετικά με το πόσα κεφάλαια μπορούν να διαθέσουν για μερίσματα μετόχων και επαναγορά μετοχών.
Οι αναλυτές προέβλεψαν ότι οι κεφαλαιακές απαιτήσεις ιδρυμάτων όπως η Goldman, η JPMorgan, η Morgan Stanley και η Bank of America θα μειωθούν λόγω των αποτελεσμάτων.
Αυτό ενίσχυσε τις ελπίδες για υψηλότερα μερίσματα ή περισσότερες επαναγορές μετοχών, στέλνοντας τις μετοχές των τραπεζών με άνοδο περίπου 1,5% στις μετασυναλλακτικές συναλλαγές.

Οι χρεοκοπίες

Τα αποτελέσματα έρχονται μόλις λίγους μήνες αφότου τρεις από τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες τραπεζών στην ιστορία των ΗΠΑ - Silicon Valley Bank, Signature Bank και First Republic - προκάλεσαν περιφερειακή τραπεζική κρίση.
Οι μικρότερες τράπεζες που δέχθηκαν πιέσεις από τους επενδυτές μετά την κατάρρευση της SVB, συμπεριλαμβανομένων των PacWest και Comerica, δεν συμπεριλήφθηκαν στα τεστ αντοχής.
"Τα σημερινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει ισχυρό και ανθεκτικό", ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος της Fed για την εποπτεία Michael Barr.
Σε μια αναφορά στην πρόσφατη κρίση, ο Barr προειδοποίησε ότι τα τεστ αντοχής είναι "μόνο ένας τρόπος για να μετρηθεί αυτή η ισχύς" και δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές "πρέπει να παραμείνουν ταπεινές σχετικά με το πώς μπορούν να προκύψουν κίνδυνοι".
Τα τεστ αντοχής της Fed είναι μια ετήσια άσκηση που απαιτείται σύμφωνα με τους χρηματοπιστωτικούς κανονισμούς Dodd-Frank μετά την κρίση του 2008, οι οποίοι μετρούν κατά πόσον οι δείκτες κεφαλαίου απορρόφησης ζημιών των τραπεζών θα παραμείνουν πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις σε περίπτωση οικονομικής καταστροφής.
Φέτος, οι τράπεζες έπρεπε να αποδείξουν ότι θα μπορούσαν να αντέξουν την αύξηση της ανεργίας στο ανώτατο όριο του 10%, την πτώση των τιμών των εμπορικών ακινήτων κατά 40%, τη μείωση των τιμών των κατοικιών κατά 38% και την πτώση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων σχεδόν στο μηδέν.
Από τις 23 τράπεζες που εξετάστηκαν, η θυγατρική της Deutsche Bank στις ΗΠΑ υπέστη το μεγαλύτερο κεφαλαιακό πλήγμα, ακολουθούμενη από την UBS Americas.
Τα επίπεδα κεφαλαίου της Goldman μειώθηκαν περισσότερο μεταξύ των τραπεζών με έδρα τις ΗΠΑ, ακολουθούμενη από τη Morgan Stanley.
Οι δραστηριότητες και των δύο τραπεζών στρέφονται περισσότερο από ό,τι οι ομοειδείς τους προς το trading, το οποίο χαρακτηρίζεται ως πιο επικίνδυνο από τη Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης