Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι συμβαίνει με τον Surovikin – Φήμες για σύλληψή του, μετά την ανταρσία των Wagner – Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ρωσία

Τι συμβαίνει με τον Surovikin – Φήμες για σύλληψή του, μετά την ανταρσία των Wagner – Διαψεύδει κατηγορηματικά η Ρωσία
Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά τα περί σύλληψης του στρατηγού ...Αρμαγεδδώνα
Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος στρατηγός και επικεφαλής των αεροδιαστημικών δυνάμεων Sergey Surovikin, που το προηγούμενο διάστημα ηγήθηκε της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από το Σάββατο (24/6/2023), με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να ισχυρίζονται ότι γνώριζε για την εξέγερση υπό την ηγεσία του αρχηγού Wagner, Yevgeny Prigozhin.
Ο Prigozhin, είχε χαιρετίσει τον διορισμό του σε αυτή τη θέση το 2022, αποκαλώντας τον «θρυλική φιγούρα» και «γεννημένο για να υπηρετεί την πατρίδα του».

Φήμες για σύλληψη Surovikin

Οι σχέσεις μεταξύ Surovikin και Prigozhin είχαν τροφοδοτήσει φήμες ότι ο Surovikin μπορεί να καθαιρεθεί ή να τεθεί υπό έρευνα για υποστήριξη της ανταρσίας.
Πάντως όταν ο Prigozhin ξεκίνησε την εξέγερσή του, ο Surovikin έκανε μια ξεκάθαρη δήλωση εναντίον του και υπέρ της ρωσικής κυβέρνησης.
Ρωσικές πηγές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αναφέρουν πως ο Surovikin συνελήφθη μαζί με τον αναπληρωτή του Andrey Yudin και μεταφέρθηκαν στο κέντρο κράτησης του Lefortovo.

Κατηγορηματική διάψευση

Ωστόσο λίγο αργότερα ο ίδιος ο Yudin σε συνέντευξή του διέψευσε τις φήμες ότι, μαζί με τον Surovikin κρατούνται στο Lefortovo.
O ίδιος δήλωσε ότι βρίσκεται στο σπίτι του σε άδεια ενώ δήλωσε άγνοια για το πού βρίσκεται ο Surovikin.
Νωρίτερα, ο στρατιωτικός διοικητής Vladimir Romanov είπε ότι Surovikin και Yudin βρίσκονται στις φυλακές Lefortovo στη Μόσχα.
Σύμφωνα με τους New York Times, ο Sergey Surovikin γνώριζε εκ των προτέρων τα σχέδια του επικεφαλής της Wagner, σχετικά με την ανταρσία του κατά των επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.
Το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις Αμερικάνων αξιωματούχων που φέρονται να έχουν ενημέρωση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα, αν και επισημαίνεται πως αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι να μάθουν εάν ο στρατηγός Surovikin, ο πρώην ανώτατος διοικητής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε κάποιο ρόλο και εάν συνέδραμε στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση των ενεργειών του Prigozhin το περασμένο Σάββατο.

Ανεξήγητη απουσία

Οι Financial Times χαρακτηρίζουν ανεξήγητη την απουσία του Surovikin, ενός από τους πλέον εξέχοντες Ρώσους διοικητές από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μετά την ανταρσία ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin προσπαθεί να αποκαταστήσει την τάξη και τον έλεγχο και να στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Ενώ ο Surovikin δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τη λήξη της ανταρσίας, ο Viktor Zolotov επικεφαλής της Εθνικής Φρουράς, μακροχρόνιος σύμμαχος του Putin και πρώην σωματοφύλακας του προέδρου, προήχθη.
Έγινε γνωστό πώς θα λάβει βαρύ πυροβολικό και άρματα μάχης ενώ θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην επιχείρηση στην Ουκρανία.
Ο Zolotov είπε ότι ήταν σε επαφή με τον πρόεδρο καθ' όλη τη διάρκεια της εξέγερσης.
Το Κρεμλίνο διέψευσε τις φήμες για την απουσία του Surovikin, αφού οι New York Times ανέφεραν, επικαλούμενοι Αμερικανούς αξιωματούχους, ότι ο στρατηγός γνώριζε εκ των προτέρων το σχέδιο πραξικοπήματος. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov έκανε λόγο για «πολλές εικασίες γύρω από αυτά τα γεγονότα», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα».

Μήνυμα Surovikin

Σύμφωνα με τους New York Times, στην έναρξη της εξέγερσης ο Surovikin ήταν ανάμεσα στους πρώτους στρατηγούς που κυκλοφόρησαν ένα βίντεο, στο οποίο εμφανιζόταν να κρατά ένα υποπολυβόλο και να ζητά από τις δυνάμεις της Wagner να σταματήσουν τις κινήσεις τους και να υποχωρήσουν.
Ο Sergey Surovikin είναι διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, οι οποίες είναι και αυτές που μετρούν τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς έχασαν 13 στρατιώτες κατά τη διάρκεια των πρώτων μαχών με τις δυνάμεις του Prigozhin.
Άλλωστε αυτούς τους Ρώσους στρατιώτες μνημόνευσε  και τους απέτισε φόρο τιμής ο πρόεδρος Vladimir Putin, ο οποίος υποστήριξε πως χάρη σε αυτούς αλλά και στις άμεσες και στοχευμένες ενέργειες του ρωσικού στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας κατέστη εφικτό να αποτραπεί η αιματοχυσία και ο εμφύλιος πόλεμος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης