Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kεντρικοί τραπεζίτες: Ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια, το φθηνό χρήμα πέθανε - Η διαδικασία προϋποθέτει πόνο…

Kεντρικοί τραπεζίτες: Ο πληθωρισμός δεν αφήνει περιθώρια, το φθηνό χρήμα πέθανε - Η διαδικασία προϋποθέτει πόνο…
Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία αντέστρεψαν τα πράγματα
Οι κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες στον κόσμο προειδοποίησαν ότι η εποχή των χαμηλών επιτοκίων και του ήπιου πληθωρισμού έφτασε στο τέλος της, μετά το «μαζικό γεωπολιτικό σοκ» που επέφεραν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού.
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η προέδρός της Christine Lagarde, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jay Powell, καθώς και ο Andrew Bailey, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, ζήτησαν ταχεία δράση για τον περιορισμό του ρυθμού αύξησης των τιμών.
Όπως είπαν, η αποτυχία αύξησης των επιτοκίων στο κατάλληλο timing μπορεί να επιτρέψει την ενσωμάτωση του υψηλού πληθωρισμού και τελικά να απαιτήσει πιο δραστική δράση για την εξομάλυνση των τιμών.
«Η διαδικασία προϋποθέτει πόνο.
Αλλά τα χειρότερα θα έρθουν αν δεν αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και του επιτραπεί να γίνει επίμονος», είπε ο Powell.
Μιλώντας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, τα αφεντικά των κεντρικών τραπεζών δήλωσαν ότι η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία αντιστρέφουν πολλούς από τους παράγοντες που είχαν υποκινήσει πάνω από μια δεκαετία εξαιρετικά χαμηλού πληθωρισμού στις ανεπτυγμένες οικονομίες.
Η διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας σε ανταγωνιστικά μπλοκ μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες εφοδιασμού, να μειώσει την παραγωγικότητα, να αυξήσει το κόστος και να επιβραδύνει σημαντικά την ανάπτυξη, προειδοποίησαν.
«Δεν νομίζω ότι θα επιστρέψουμε σε περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού» είπε η Lagarde.
«Υπάρχουν δυνάμεις που έχουν απελευθερωθεί λόγω της πανδημίας [και] λόγω του τεράστιου γεωπολιτικού σοκ …
Αυτές πρόκειται να αλλάξουν την εικόνα και το τοπίο μέσα στο οποίο λειτουργούμε».
Σύμφωνα με τον Powell, η μεταβαλλόμενη δυναμική του πληθωρισμού αναδεικνύει την ανάγκη επανεξέτασης του τρόπου λειτουργίας των κεντρικών τραπεζών, δεδομένου ότι ο χαμηλός πληθωρισμός αποτελεί παρελθόν.
«Ζούμε με διαφορετικές δυνάμεις τώρα και πρέπει να σκεφτούμε τη νομισματική πολιτική με πολύ διαφορετικό τρόπο», είπε.
Η πρόβλεψη του πληθωρισμού σε αυτό το περιβάλλον είχε γίνει ένα πολύ δύσκολο έργο, πρόσθεσε.
«Καταλαβαίνουμε καλύτερα τώρα πόσο λίγα κατανοούμε για τον πληθωρισμό».
Επίσης, o Powell είπε ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ χρειάζεται να μαλακώσει περαιτέρω για να μειωθεί η πίεση από τις τιμές.
Αν και αναγνώρισε μια «σημαντική πιθανότητα» που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ύφεση, είπε ότι «δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο».
Η δε Lagarde είπε ότι είναι πιθανό η ισοπεδωτική οικονομία της ευρωζώνης να διολισθήσει σε ύφεση φέτος, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν είναι η βασική προσδοκία της ΕΚΤ.

«Ριζική αλλαγή»

Από τη μεριά του, o Bailey είπε ότι υπήρξε «ριζική αλλαγή» στον τρόπο που λειτουργούν οι οικονομίες ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο η Covid «άφησε μια δομική κληρονομιά στις αγορές εργασίας και τον τρόπο που συμπεριφέρονται», με χαμηλότερη απασχόληση και υψηλότερους κινδύνους υπερβολικών αυξήσεων στις αμοιβές.
Η Lagarde είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πλήττει την Ευρώπη πιο σκληρά από άλλες περιοχές του κόσμου, λόγω των υψηλότερων τιμών στην Ενέργεια και τα τρόφιμα, πράγμα που σημαίνει ότι η γηραιά ήπειρος «δεν βρίσκεται στην ίδια κατάσταση» με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.
Αλλά προειδοποίησε ότι «ό,τι συμβαίνει στο ενεργειακό μέτωπο [και] ό,τι συμβαίνει στο μέτωπο του πολέμου» θα επηρεάσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Αυτό θα απαιτήσει από την ΕΚΤ να μετατοπιστεί από την τρέχουσα «σταδιακή» προσέγγισή της στην αύξηση των επιτοκίων, ξεκινώντας από άνοδο κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας τον Ιούλιο, σε μια «πιο αποφασιστική» πολιτική.
Ο Powell υποσχέθηκε να αποτρέψει την επικράτηση ενός «καθεστώτος υψηλότερου πληθωρισμού» στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας την προθυμία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια φέτος.
Ο επικεφαλής της BOJ Kazuo Ueda ήταν ακραίος, λέγοντας ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα κρατούσε τη νομισματική πολιτική χαλαρή επειδή ο υποκείμενος πληθωρισμός παρέμεινε κάτω από τον στόχο του 2%, παρόλο που το βασικό μέτρο είναι πάνω από το 3%.
Αλλά ακόμη και ο Ueda διασκέδαζε την ιδέα ότι η BOJ θα μπορούσε να εγκαταλείψει την σχεδόν δεκαετία πολιτική της για μηδενικά επιτόκια, εάν έπειθε ότι ο πληθωρισμός θα επιταχυνόταν το 2024 μετά από μια περίοδο μετριοπάθειας.
«Εάν είμαστε εύλογα σίγουροι ότι θα συμβεί το δεύτερο μέρος, αυτό θα είναι καλός λόγος για να αλλάξουμε πολιτική» είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης