Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zelensky, ο… «δημοκράτης»: Αφού έθεσε εκτός νόμου την αντιπολίτευση, τώρα απαγορεύει τις εκλογές στην Ουκρανία

Zelensky, ο… «δημοκράτης»: Αφού έθεσε εκτός νόμου την αντιπολίτευση, τώρα απαγορεύει τις εκλογές στην Ουκρανία
Η πενταετής θητεία του Zelensky πρόκειται να λήξει το 2024 αλλά ο ίδιος δεν είναι διατεθειμένος να προχωρήσει σε εκλογές
Σχετικά Άρθρα
Αποκαλύπτονται και στη Δύση…οι «δημοκρατικές ευαισθησίες» του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky.
Μιλώντας στο BBC o Zelensky ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία το 2024 όπως είναι προγραμματισμένο.
Η πενταετής θητεία του Zelensky πρόκειται να λήξει το 2024, αλλά τα σχόλιά του υποδηλώνουν ότι θα παραταθεί επ' αόριστον εάν ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει μέχρι τότε.
Παρόμοια σχόλια έκανε για τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Ουκρανίας, οι οποίες πρόκειται να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2023, σε συνέντευξή του στην Washington Post τον περασμένο μήνα.
Όταν ρωτήθηκε εάν θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο, ο Zelensky απάντησε: «Εάν έχουμε στρατιωτικό νόμο, δεν μπορούμε να έχουμε εκλογές.
Το σύνταγμα απαγορεύει οποιεσδήποτε εκλογές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Εάν δεν υπάρχει στρατιωτικός νόμος, τότε θα υπάρξουν».
Ωστόσο, στην τελευταία συνέντευξή του «εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ειρήνη στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο και η ζωή θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς».

Στρατιωτικός νόμος

Ο Ruslan Stefanchuk, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, είπε επίσης αυτόν τον μήνα ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στην Ουκρανία βάσει του στρατιωτικού νόμου, τον οποίο κήρυξε ο Zelensky όταν άρχισε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
«Η ουκρανική νομοθεσία ορίζει ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν εκλογές κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Και αυτό είναι λογικό», είπε.
Ο Stefanchuk πρόσθεσε ότι εάν γίνουν εκλογές, θα μπορούσαν «να οδηγήσουν στη διάσπαση του κράτους, την οποία περιμένει ο εχθρός μας.
Γι' αυτό πιστεύω ότι η πιο σωστή και σοφή απόφαση είναι να διεξαχθούν εκλογές αμέσως μετά το τέλος του στρατιωτικού νόμου»

Εκτός νόμου η αντιπολίτευση

Μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, ο Zelensky έλαβε μέτρα για να εδραιώσει την εξουσία του, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας, της Πλατφόρμας της Αντιπολίτευσης — Για τη Ζωή, που είχε 44 έδρες εκείνη την εποχή.
Απαγόρευσε επίσης δέκα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και εθνικοποίησε τα μέσα ενημέρωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης