Τελευταία Νέα
Διεθνή

Λίθιο, χαλκός και τώρα τιτάνιο - Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη για το Ιράν στον κόσμο των ορυκτών - Εξελίσσεται σε ηγέτης

Λίθιο, χαλκός και τώρα τιτάνιο - Μια άλλη σημαντική ανακάλυψη για το Ιράν στον κόσμο των ορυκτών - Εξελίσσεται σε ηγέτης
Το απόθεμα πιστεύεται ότι περιέχει από 150 έως 400 εκατομμύρια τόνους τιτανίου
Σχετικά Άρθρα
Το μοναδικό γνωστό κοίτασμα τιτανίου του Ιράν πρόκειται να μετατραπεί σε ορυχείο λειτουργίας μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους, σύμφωνα με τοπικές αναφορές αναφέρει το intellinews.com.
Η εξέλιξη έρχεται μετά από μια ήδη συναρπαστική ανακάλυψη από το Ιράν αυτού που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο γνωστό κοίτασμα χαλκού από πορφυρίτη στη Μέση Ανατολή  αλλά και της ανακοίνωσης του Φεβρουαρίου για ένα τεράστιο απόθεμα λιθίου στη χώρα.
Το ορυχείο τιτανίου και η σχετική εγκατάσταση επεξεργασίας στην περιοχή του Kahnuj στη νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν του Ιράν -επίσης η τοποθεσία της ανακάλυψης χαλκού- θα τεθούν σε λειτουργία μετά από τρεις ολόκληρες δεκαετίες.
Εν μέσω προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων, ιδρύθηκε σύμφωνα με τον Moslem Moravveji, το Υπουργείο Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου (MIMT), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim στις 27 Ιουνίου.
Το απόθεμα πιστεύεται ότι περιέχει από 150 έως 400 εκατομμύρια τόνους τιτανίου.
Η επιχείρηση εξόρυξης και επεξεργασίας μπορεί να παράγει 130.000 τόνους συμπυκνώματος τιτανίου καθώς και 70.000 τόνους σκωρίας ετησίως.
Ο Morraveji φέρεται να έκανε την ανακοίνωση σε δημοσιογράφους ανακοινώντας τις τελευταίες προσπάθειες στο Kerman για εξόρυξη χαλκού, χρωμίτη, μαγνησίου, χρυσού και άλλων ορυκτών πόρων.
Η MIMT και ο κρατικός Οργανισμός Ανάπτυξης & Ανακαίνισης Ορυχείων & Μεταλλευτικών Βιομηχανιών του Ιράν (Imidro) συμφώνησαν το 2019 να αναθέσουν το έργο ανάπτυξης ορυχείου τιτανίου Kahnuj σε ιδιώτη επενδυτή. Ωστόσο, κανένα όνομα ιδιώτη επενδυτή δεν έχει δημοσιοποιηθεί και είναι πιθανό ότι ο επενδυτής συνδέεται με το κράτος με κάποιο πρόσχημα. Λόγω των δυτικών κυρώσεων που εμποδίζουν τα επενδυτικά σχέδια, πολλά τέτοια έργα χρηματοδοτούνται από διάφορους οιονεί κυβερνητικούς ομίλους και φορείς.

Γιατί είναι σπουδαία ανακάλυψη

Οι δύο πιο χρήσιμες ιδιότητες του τιτανίου λέγεται ότι είναι η αντοχή στη διάβρωση και η αναλογία αντοχής προς πυκνότητα, η υψηλότερη από οποιοδήποτε μεταλλικό στοιχείο. Χωρίς κράμα, το τιτάνιο είναι τόσο ισχυρό όσο ορισμένοι χάλυβες αλλά λιγότερο πυκνό. Το μέταλλο μπορεί να γίνει κράμα με σίδηρο, αλουμίνιο, βανάδιο και μολυβδαίνιο για την παραγωγή ισχυρών ελαφρών κραμάτων για προϊόντα αεροδιαστημικής, συμπεριλαμβανομένων κινητήρων αεριωθουμένων, πυραύλων και διαστημικών σκαφών. Η πιο κοινή ένωση τιτανίου, το διοξείδιο του τιτανίου, χρησιμοποιείται ως φωτοκαταλύτης και στην κατασκευή λευκών χρωστικών.
Καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου, το τιτάνιο καταχωρήθηκε ως στρατηγικό υλικό από τις ΗΠΑ. Ένα μεγάλο απόθεμα μιας πορώδους μορφής του καθαρού μετάλλου, του σφουγγαριού τιτανίου, διατηρήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Αποθεμάτων Άμυνας , μέχρι που διασκορπίστηκε τη δεκαετία του 2000. Από το 2021, οι τέσσερις κορυφαίοι παραγωγοί σπόγγου τιτανίου ήταν η Κίνα (52%), η Ιαπωνία (24%), η Ρωσία (16%) και το Καζακστάν (7%), σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το λίθιο και ο χαλκός έχουν αυξανόμενη φήμη ως βασικά μέταλλα που χρειάζονται για την τεχνολογία, όπως οι μπαταρίες λιθίου και τα ηλεκτρονικά είδη στα ηλεκτρικά οχήματα (EV), που οδηγεί την επανάσταση της πράσινης ενέργειας
Περίπου το 7% των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών βρίσκεται στο Ιράν, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς ορυκτών στον κόσμο. Ωστόσο, η χώρα, εν μέρει λόγω του βάρους των κυρώσεων που υφίσταται, δεν διαθέτει την απαιτούμενη τεχνολογία για να εκμεταλλευτεί τους πόρους στον βαθμό που διαφορετικά θα στόχευε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης