Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Βλέπουμε πρόοδο, αλλά ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στο 2% το 2023

Powell (Fed): Βλέπουμε πρόοδο, αλλά ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στο 2% το 2023
«Η βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η μετάδοση της πολιτικής είναι ταχύτερη στις μέρες μας. Αλλά στο τέλος της ημέρας… δεν ξέρουμε» είπε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Την παραδοχή πως, παρότι υπάρχει πρόοδος, «δεν βλέπουμε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% το 2023, προέβη από τη Σίντρα της Πορτογαλίας ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell.
Όπως είπε, αυτό το οποίο βιώνουμε «μοιάζει περισσότερο με κύκλους σύσφιξης από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980».
Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να γίνει πολύ πιο γρήγορα αυτή τη στιγμή, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα, πρόσθεσε.
«Η βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι η μετάδοση της πολιτικής είναι ταχύτερη στις μέρες μας. Αλλά στο τέλος της ημέρας… δεν ξέρουμε».
Σε κάθε περίπτωση, «δεν εστιάζουμε στις προσδοκίες της αγοράς - παρότι οι αγορές των ΗΠΑ φαίνεται να είναι τώρα πιο κοντά στο σημείο που βρίσκεται η FOMC».
Μέχρι πρόσφατα, οι αγορές στοιχημάτιζαν υπέρ των μειώσεων επιτοκίων φέτος, ενδεχόμενο που έχει πλέον απομακρυνθεί.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο πρόεδρος Powell είπε πως φαίνεται να υποαποδίδει, ενώ για το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ υποστήριξε για άλλη μία φορά πως είναι ισχυρό και ανθεκτικό.
Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μαθήματα από τη φετινή τραπεζική αναταραχή και ότι πιθανότατα θα χρειαστούν ρυθμιστικές και εποπτικές αλλαγές.
«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό όποιες αλλαγές κάνουμε να έχουμε κατά νου την ανάγκη διατήρησης των επιχειρηματικών μοντέλων αυτών των μικρότερων τραπεζών», επεσήμανε.

Αίτια πληθωρισμού

Σε ό,τι αφορά τα αίτια του πληθωρισμού, ο Powell είπε πως οι δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν πολύ υψηλές και έχουν μειωθεί.
«Η κατασκευαστική δραστηριότητα είναι ενισχυμένη, αλλά αυτό δεν αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού αυτή τη στιγμή.
Τα ποσά που αποταμιεύθηκαν εν μέσω πανδημίας έχουν εξαλειφθεί για άτομα με χαμηλότερο εισόδημα.
Η υπερβολική αποταμίευση δεν είναι ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού.
Είναι η αγορά εργασίας που αυξάνει το εισόδημα, αυξάνει την κατανάλωση, οδηγεί την οικονομία.
Τα αποθέματα είναι άφθονα, επομένως έχουμε δρόμο μπροστά μας.
Απίθανο λοιπόν να επιτευχθεί ο στόχος του 2% για τον πληθωρισμό το 2023.
Τέλος, αυτήν τη στιγμή, ο Powell είπε πως δεν βλέπει τίποτα που θα έκανε τη Fed να αλλάξει την ταχύτητα του QT της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης